Hur fet är du? del 2

Här följer fortsättningen på artikeln ”Hur fet är du?”…

Det krävs en så kallad ”skinfold-kaliper”

Denna kaliper kan i princip tala om för dig dag för dag om det sker förändringar i din kropp. Förlitar du dig helt till spegeln kan det bli svårt att avgöra vad som händer dag för dag, pga att de dagliga förändringarna är så små att du helt enkelt inte ser dem. Idag finns det flera idrottskliniker som kan utföra denna kalipertest.

Lura inte dig själv

Det finns även en psykologisk del att ta hänsyn till. Studier har visat att människan tenderar till att se på sig själv med olika ögon beroende på den tillfälliga mentala statusen. Om du känner dig glad, bekymmersfri, vältränad och stark, kommer du att se på dig själv som stor och muskulös med en liten mängd fett. Är du däremot nedslagen, trött, hängig, svag och känner dig allmänt dålig till mods är chanserna inte lika stora att du ser dig själv som en grekisk staty huggen ur sten. Nej, tvärtom kommer du att tycka att du ser liten och fet ut, vilket inte nödvändigtvis stämmer överens med verkligheten.

Av detta kan man dra slutsatsen att du som individ inte är helt objektiv i din bedömning av dig själv, till skillnad från fett-kalipern. Naturligtvis finns det flera olika mätmetoder – och en av de bättre är hydrostatisk mätning (när man sänks ner under vatten), men den är faktiskt inte lika tillförlitlig som fettmätning med kaliper. Förutsatt att testledaren är skicklig. Och att det från gång till gång är en och samma person!

Det fördelaktiga med kaliper-metoden är att du från vecka till vecka får veta din exakta kroppskomposition, dvs hur mycket fett och muskler du verkligen har på din kropp. Detta gäller speciellt för de människor som har 15 % kroppsfett eller mindre. Det är nämligen svårt att mäta och få korrekta mätsiffror hos individer med lite kroppsfett. Detta beror bland annat på ytspänningen i huden som ökar i takt med att fettmängden minskar.

Och metoden behöver inte ”kosta skjortan”. Be din gymägare att utbilda någon i denna fettmätningskonst. Han kommer att få en ny intäktskälla – och du själv en ovärderlig service!

Styr din utveckling

Ytterligare en anledning till att fettmäta sig enligt skinfold-metoden är att du får veta din totala kroppskomposition. Du kan alltså vecka för vecka följa din muskelutveckling, vilket i sin tur ger dig möjligheten att på bästa tänkbara sätt styra din utveckling av kroppen. Du kan till exempel lära dig exakt hur mycket du kan äta under off-season för att öka muskelmassan maximalt och hålla fettmängden på en låg nivå. Du slipper gissa dig fram till om din kropp kräver mycket kolhydrater eller stora mängder protein eller till och med båda delarna. Det kan ju vara tryggt att veta att de kilon du ökade var muskelmassa och inte till 50 % fett.

Inför tävlingar är fettmätningar nästan ett måste för att du ska slippa gissa dig fram till vilken vikt du ska ”väga in på”. Genom att fettmäta dig kommer du att veta exakt var din tävlingsvikt ska ”ligga” på tävlingsdagen (självklart på kroppen). Under din tävlingsdiet har du möjlighet att ändra dieten exakt när det krävs, varken förr eller senare. Utnyttjar du mätningarna på bästa sätt kommer du att befinna dig i det bästa utgångsläget: minimal mängd underhudsfett och maximal mängd muskelmassa. Och inte som tidigare år då du förlorat minst ett par kilo muskelmassa de sista två månaderna av dieten.

Jag har personligen denna metod att tacka för att bibehålla muskelmassa inför tävling! Tidigare var det lätt att ”bränna bort” minst ett par, viktiga, kilon ren muskelmassa – vilket var minst sagt psykande efter allt slit två pass om dagen, perfekt kost och nyttjande och prövande av den yttersta viljan…

Som redan sagts skall man under off-season hålla fettmängden låg och öka muskelmassan. Generellt kan man säga att män inte bör ha mer än 12 % underhudsfett och kvinnor ej högre än 18 %.

Naturligtvis finns det ett par undantag från denna regel och det är de personer som har antingen snabb eller långsam metabolism.

Om du tillhör den skara (män) som har hög ämnesomsättning har du förmodligen mindre än 12 % underhudsfett under off-season och för de som brottas med en långsam omsättning är 13-15 % underhudsfett ett mer ”normalt” tillstånd.

Läs vidare för del 3…