Armbrytargymnastiet i Storuman på TV4

Hösten 2008 startade landets första armbrytargymnasium på Luspengymnasiet i Storuman (Storuman Armsport är landets mest framgångsrika armbrytningsklubb). TV4-sporten gjorde i början av mars ett reportage från gymnasiet där alla elever kör hård ”ryssträning”:

Bild 325387

Den ideella idrottsklubben Storumans Armsport är stolta över att kommunen är först i landet att ge specialidrotten armbrytning denna chans. Man uppdaterar därför ofta från gymnasiet online för att ge intresserade en chans följa med i specialidrottarnas liv på Luspengymnasiet. Klicka på bilden för att läsa mer:


Eleverna på Luspens Spec. idrott Armbrytning 2008/09
Luspengymnasiet skriver själva:
Nu har vi ett regionalt armbrytargymnasium på Luspengymnasiet i Storuman! Där får du bland annat träna med Storuman Armsport, som är en av Sveriges största och mest framgångsrika klubbar. Från och med höstterminen 2008 kan du alltså plugga armbrytning – på skoltid!

I armbrytningsträningen ingår följande:

  • Praktiska övningar, det vill säga teknik och träning, kort sagt så här tränar du för att bli en bra armbrytare. Förutom armbrytning tränar du kondition, viktträning på gym och den så kallade ryssträningen.
  • Teori, där du lär dig om kost, träning, hälsa, medicin, skador och annat som du kan ha nytta av som armbrytare.”

Leif ”Slavdrivarn” Andersson (Heidis farbror) rapporterade i höstas om den fysiska utvecklingen hos specialgymnasiets elever:
Skolköterskan som testar alla specialidrottare berömmer vår träning. Hon säger att alla som går specialidrotten har förbättrat sina ryggar, leder samt både blivit lättare och byggt större muskelmassa än genomsnittseleven.

Detta beröm är bland det finaste erkännande man kan få, det är i mina öron det ultimata beviset på att vår träning och näringslära är RÄTT. Alla korpar som kraxat om att vi armbrytare tränar för ensidigt, får härmed hålla näbben…Att gymnasiet tillkommit är tack vare den armsportprofeterande Heidi Anderssons förtjänst. Läs mer om sporten på den svenska avdelningen hos World of Armwrestling – ”Armbrytare är ingen hobby, det är en diagnos”.

LT: Södertäljetjej går på landets enda armbrytargymnasium
”Södertäljetjejen Frida Ottervald var trött på skolan och ville bort från stan.
Lösningen blev: Armbrytargymnasiet i Storuman.”

Västerbottens Folkblad: Landets första gymnasieskola för armbrytare
”I dag har landets första armbrytargymnasium upprop på Luspengymnasiet i Storuman.
– Totalt kan de läsa upp till 700 poäng inom armbrytningen, säger Barbro Persson, studievägledare.”