Rekordvikt i knäböj av Starkeanders

Anders Johansson gjorde i helgen den tyngsta knäböjen i svensk styrkelyftshistoria: 425.5 kg i klass +125, fem hekto över gällande rekord.

Godkänt svenskt rekord i knäböj blir det dock bara ifall den tävlande gör godkända resultat i alla grenar i styrkelyftstävlingen, så bänkpress och marklyft återstod. Satsningen mot att ta även det sammanlagda svenska rekordet i klass +125 (vilket är 1077.5 kg) gav en nitlott i bänkpressmomentet:

Anders egna rapport från Styrkelyfts-DM i Sollefteå, lördag 7 november
Stiger upp 06:50 och ja idag ska det levereras. Får i mig rejält med frukost, tar en dusch och beger mig sedan till sporthallen där vi samlas för att gemensamt bege oss till Sollefteå. Uppvärmningen på stället flyter på och jag känner mig stark så jag höjer ingången från 400 till 405 kg.

Nu är det dags! Går in och lyfter ut som papper men stången skakar och när jag går ned så känns det svajigt men upp inga problem. Ja 425.5 kg och svensk rekord begärs. Första får jag lite framvikt och bommar men i sista så japp det sitter. Nu ska väl inget kunna gå fel när det gäller det sammanlagda rekordet på 1077.5 kg.

Tar en gammal tröja som jag tycker jag lyfter säkert i och går upp till 290 kg på uppvärmningen och trycker det väldigt lätt. Sänker dock ingången till just 290 kg så inget ska kunna gå fel. Första in och jag är tänd. Får historiens hemskaste utlyft men får startsignal och går ned och pang flyger upp men jag trycker lite väl häftigt och stången far mot huvudet. Passarna klararar inte av att ta stången så jag blir liggandes i ett otäckt läge en bra stund (kändes som en evighet).

Lite skakad så begär jag omförsök och Hirvis tar och sköter utflyftandet. Trycker nu vikten sakta och kontrollerat men aaaaasch jag lättade med häcken och underkänt. Samla dig nu! Går om och trycker väldigt lätt men får lätt svaj på stången men jag skriker ut min glädje för nu ska inget kunna gå fel….aaaaaaaaasch får underkänt 2-1 pga av svajet jag fick på vägen upp…

Bara att bryta ihop och försöka komma igen.Vid samma tävling försökte sig Fredrik Svensson på att bli den förste över drömgränsen 800 lbs (363 kg) i bänkpress i förbundet IPF:
Äntligen en bra SL tävling vann DM idag på serien 367.5-330-325=1022.5 och det fanns bra mycket mer i kroppen. Vägde in på 147.2kg.

Bänken: kände direkt på värmningen att jag hade bra klipp. Ingång 330kg kom helt fel när jag pressade vikten in mot ställningen var nära att rädda upp situationen men missade. Gick om och klarade stabilt 330kg 3-0vitt. Har en liten dröm och det är att bli förste IPF lyftare att göra 800pounds 363kg. Byte tröja i sista och gick på det. Blir aldrig riktigt bra när man inte hinner göra nå uppvärmning i tröjan utan man drar på den och går direkt in. Blev lite cirkus lyft av lyftet men jag gjorde ett ganska bra försök hade ena armen uppe.