Sveriges Starkaste Piga och Bonddräng

I styrkemätningarna på Lantbruksmässan Elmia i Jönköping 21-23 oktober tävlar man i olika moment som har anknytning till gamla tiders arbete på en gård – före traktorns tid. Den som är starkast och mest uthållig går ut som segrare. Tävlingen är öppen för alla.

För ungdomar finns även Sveriges Starkaste Bonddräng och Piga junior. De tävlingarna är öppna för killar och tjejer till och med det år man fyller 20.

Du kan följa Sebastian Davidssons träningsjournal på BODYs forum (Sebastian har tagit titeln Sveriges Starkaste Bonddräng 2007 samt 2009 och siktar på att försvara titeln i år).

Vid frågor om tävlingen kontakta Rune Andersson (tel 0708-10 13 14, fax 0521-315 03, mail rune@kiprod.com). Från forumet på Smiprod.se:
För första gången blir det tävlingar på Elmia, det sker i samband med Lantbruksmässan 21-23 oktober i Jönköping. Tävlingarna som kommer att ske där är Sveriges Starkaste Bonddräng och Sveriges Starkaste Piga. Torsdag 21 oktober Starkaste Bonddräng och Piga junior, fredag 22 och lördag 23 oktober Final Bonddräng och Piga senior.

Det blir de traditionella momenten med säckbärning, sågning, medley etc. Cirka 40 000 besökare finns på denna stora mässa och TV 4 kommer att bevaka evenemanget.Elmias pressrelease om tävlingen:
Det är ett rekordstort intresse för tävlingen Sveriges Starkaste Bonddräng och Piga som går av stapeln på mässan. Över 50 starka män och kvinnor kommer göra upp om titeln.

Sveriges Starkaste Bonddräng hade Premiär på Baldersnäs Herrgård i Dalsland 25 juli 1997. Den har sedan årligen arrangerats på olika platser i landet och innehåller tävlingsmoment som har anknytning till gamla tiders arbete på en gård före traktorns tid. Tävlingen Sveriges Starkaste Piga hade premiär i fjol, också den på Baldersnäs Herrgård. Juniortävlingarna Starkaste Piga resp. Bonddräng har premiär nu här på Elmia.

  • Torsdag 21 oktober: Sveriges Starkaste Piga och Bonddräng Junior
  • Fredag 22 oktober: Sveriges Starkaste Piga och Bonddräng, tävlingsmoment 1-3
  • Lördag 23 oktober: Sveriges Starkaste Piga & Bonddräng, tävlingsmoment 4-5

Rapporter om tidigare års tävlande

Bohusläningen: Marthina – landets starkaste piga
Marthina Hansson ser nätt ut men skenet bedrar. I somras överträffade hon alla förväntningar och blev Sveriges starkaste piga. Mest förvånad var Marthina själv.ttela.se: Sveriges starkaste piga
Marthina Hansson är djurskötaren från Färgelanda som är van vid tunga lyft. Nyligen tilldelades hon titeln Sveriges starkaste piga, och det var första gången hon ställde upp i en styrketävling. Här lyfter hon en cirka 70 kilo tung kalv.Västboandan: Sebastian tävlar igen
Sveriges starkaste Piga och Bonddräng. En tävling i styrka och uthållighet. Sebastian Davidsson tränar för fullt igen efter sin axelskada.
– Ja, jag försöker väl vara lite försiktig med just axelträningen men annars känns det bra.Kvällsposten: Sebastian är Sveriges starkaste dräng
Han är fortfarande Sveriges starkaste dräng. Sebastian Davidsson, 28, från småländska Anderstorp försvarade på torsdagen sin titel med en kraftfull uppvisning.
– Styrkan har jag grundlagt hemma på föräldragården, säger han.Sydsvenskans rapport från 2007 års tävlingar arkiverad på YouTube: