Hannahs Hamburgare

Publicerad

Om din första association till ordet burgare är en flottig kaloribomb så ignorera den tanken. Det är dags att ta denna amerikanska snabbrätt till nya höjder, som påverkar din muskeltillväxt i rakt uppåtgående riktning.

Text & Recept: Hannah Runsten
Foto: Peter Swedin
Illustration: Seth Janson

Veggie Wonder Double

INGREDIENSER

  • 1 fullkornsbrödbulle
  • 100 g sojabönor, kokta
  • 100 g kikärtor, kokta
  • 1 krm örtsalt
  • ½ krm svartpeppar
  • 50 g fetaost, 3 % fett
  • ½ msk pumpakärnor
  • 1 tsk psylliumfrön
  • oljespray
  • 1 näve ärtskott
  • ½ tomat

ÖRTKESO

  • 100 g minikeso
  • ½ tsk italiensk salladskrydda

 
TILLAGNING

  1. Skölj sojabönor och kikärtor och lägg dem i en mixer eller matberedare. Mixa samman bönorna med örtsalt och peppar tills bönorna finfördelats. Mixa därefter hastigt i även fetaosten. Knåda i pumpakärnor och psylliumfrön i bönmassan och forma till två burgare.
  2. Stek burgarna på båda sidor på medelvärme i en teflonpanna med lite oljespray tills de fått fin stekyta på båda sidor.
  3. Blanda under tiden samman örtkeson i en skål, och skiva tomaten.
  4. Arrangera ärtskott, tomat, örtkeso och burgare mellan bröden.

Slim Salmon

INGREDIENSER

  • 1 fullkornsbrödbulle
  • 150 g laxfilé
  • ½ salladslök
  • 1 krm salt
  • 1 krm citronpeppar
  • oljespray
  • 1 näve färsk bladspenat
  • ½ tomat

 
ROMSÅS

  • 60 g lättkesella
  • 1 msk röd caviar
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 krm svartpeppar

 
TILLAGNING

  1. Börja med romsåsen. Blanda samman samtliga såsingredienser och ställ i kylen så länge.
  2. Skär laxfilén i mindre bitar och lägg i en mixer eller matberedare. Mixa laxbitarna tillsammans med salt och citronpeppar tills laxköttet finfördelats.
  3. Skölj och skiva salladslöken tunt, och mixa hastigt i även den.
  4. Forma laxfärsen till en burgare och stek på båda sidor på medelvärme i en teflonpanna med lite oljespray tills burgaren är genomstekt.
  5. Skiva tomaten. Arrangera spenat, tomat, laxburgare och romsås mellan bröden.

Texas Hot'n'Strong

INGREDIENSER

  • 1 fullkornsbrödbulle
  • 150 g nötfärs, 5 % fett
  • 1 liten äggvita
  • 1 msk tacokrydda
  • oljespray
  • 2 skivor hård ost, 5 % fett
  • 5 skivor grön jalapeno
  • 2 blad plocksallad
  • ½ tomat
  • ¼ avokado
  • några gula lökringar
  • 1 msk salsasås

 
TILLAGNING

  1. Knåda samman nötfärs, äggvita och tacokrydda i en bunke. Forma till en burgare och stek på båda sidor på medelvärme i en teflonpanna med lite oljespray.
  2. Skiva under tiden gul lök, tomat och avokado.
  3. När burgaren är nästan genomstekt, skär två skivor ost och lägg på burgaren, så att osten smälter lite.
  4. Arrangera plocksallad, tomat, lök, avokado, burgare med ost, jalapeno och salsasås mellan bröden.

Total Turkey

INGREDIENSER

  • 1 fullkornsbrödbulle
  • 120 g kalkonfilé
  • 1 liten äggvita
  • 20 g naturella soltorkade tomater
  • 5 gröna oliver
  • ½ krm salt
  • ½ krm vitpeppar
  • oljespray
  • ½ tomat
  • 2 blad isbergssallad
  • 50 g mozzarellaost light
  • några blad färsk basilika

 
TILLAGNING

  1. Skär kalkonfilén i mindre bitar och lägg i en mixer eller matberedare. Mixa samman kalkonbitarna med salt och peppar tills kalkonköttet finfördelats. Tillsätt därefter även äggvita, soltorkade tomater och urkärnade oliver, och mixa hastigt samman med kalkonköttet. Forma till en burgare och stek på medelvärme på båda sidor i en teflonpanna med lite oljespray.
  2. Skiva under tiden tomat och mozzarellaost. När burgaren är nästan genomstekt, lägg mozzarellaskivorna på burgaren, så att de smälter lite.
  3. Arrangera isbergssallad, tomat, burgare med mozzarella och basilika mellan bröden.

Half pound of Lamb

INGREDIENSER

  • 1 fullkornsbrödbulle
  • 230 g lammfilé
  • 30 g President getost light
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 krm salt
  • ½ krm vitpeppar
  • oljespray
  • 1 näve ruccolasallad
  • ½ tomat
  • några ringar rödlök
  • 1 tsk fransk senap

 
TILLAGNING

  1. Skär lammfilén i mindre bitar och lägg i en mixer eller matberedare. Mixa samman lammbitarna med salt och peppar tills lammköttet finfördelats. Tillsätt persilja och grovt smulad getost och mixa hastigt samman med lammköttet.
  2. Forma till en burgare och stek på båda sidor på medelvärme i en teflonpanna med lite oljespray tills burgaren blivit genomstekt.
  3. Skiva under tiden rödlök och tomat.
  4. Bred fransk senap på den undre brödhalvan, och arrangera därefter ruccola, tomat, burgare och rödlök mellan bröden.
On
Off

3 kommentarer

  • Recept: Fixa smarriga mandel- & hallonrutor med smultäcke

    Recept: Fixa smarriga mandel- & hallonrutor med smultäcke

    Bodyfitness-atleten Antonia Pesevski bjuder varje månad exklusivt i BODY på sina bästa recept på hälsosamma, proteinpackade bakverk och godsaker.

    Kost Antonia Pesevski, 2017-09-02 09:00

  • Recept: Så fixar du saftiga grillspett

    Recept: Så fixar du saftiga grillspett

    Henrik Ryman är kostcoachen och personliga tränaren som driver hälsorestaurangen Locals med filosofin att mat ska vara god, nyttig, lättlagad, mättande och gjord på bra råvaror som allra helst finns i vårt närområde. localsfood.wordpress.com

    Kost Henrik Ryman, 2017-08-31 09:00

  • Kost: 5 tillbehör som boostar ditt proteinintag

    Kost: 5 tillbehör som boostar ditt proteinintag

    Protein är ett måste för att optimera dina träningsresultat, men behöver det innebära dubbla portioner tonfisk, kycklingfilé och mängder med proteinpulver? BODY guidar till sidorätter och tillbehör.

    Kost Martin Brunnberg, 2017-08-29 10:26

  • 10 kosttips för ökad muskelmassa

    10 kosttips för ökad muskelmassa

    Det är högsäsong för uppbyggnad! Men vad och hur ska du äta för att optimera muskelutvecklingen? BODY ger dig här tio vassa tips.

    Kost Daniel Larsson, 2016-11-14 14:58

  • Nutrition

    Anki Sundin svarar på frågor om nutrition.

    Kost Redaktionen, 2015-04-06 16:02

  • Dieta som man gjorde på 80-talet!

    Dieta som man gjorde på 80-talet!

    Dietmetoder kommer och går - den ena snärtigare och mer lovande än den andra. Skulle du dock vilja prova något med lite mer konkreta resultat på meritlistan så kanske denna variant kan vara något för dig. Får vi presentera 80-talsdieten?

    Kost Carina Isaksson, 2010-11-06 19:42

  • Grymma godsaker

    Grymma godsaker

    Det är fullt möjligt att avnjuta godsaker med det goda samvetet i behåll. Till och med i diettider. Det gäller bara att välja de rätta varianterna. Smaklig diet!

    Kost Hannah Runsten, 2010-10-27 16:18

  • Happy Hour! BODY serverar proteindrinkar

    Happy Hour! BODY serverar proteindrinkar

    Vi kan utan omsvep konstatera att proteindrinkar alltid kommer ha en given plats i en sann muskelbyggares kostplan. Men om du inte hoppar jämfota av tanken på en plastshaker med pulver och vatten kan vi härmed fresta med några pimpade varianter, mer passande en fredagskväll. Fram med finmixern och sväng ihop en kulinarisk prottehit!

    Kost Hannah Runsten, 2010-10-27 15:25

  • Kött bygger kött!

    Kött bygger kött!

    Du är vad du äter. Det ligger en stor sanning i detta välanvända uttryck. Lever du på sparris kommer du med största sannolikhet att förr eller senare se ut som en. Och äter du kött så... Ja, du förstår säkert. Nej, du blir inte en ko.

    Kost Hannah Runsten, 2010-10-27 00:00

  • Spara eller slösa

    Spara eller slösa

    Om du verkligen vill lyckas med träningen måste du vara villig att satsa allt. Inte minst ekonomiskt! En stor del av lönekuvertet går direkt till träningskläder, gymkort, kosttillskott, böcker, tidningar, videofilmer och sist, men inte minst, mat. Den sistnämnda posten går dock att göra något åt. För den som behöver massor av energi och protein varje dag rusar kostnaden iväg om maten baseras på oxfilé, gravad lax och färsk pasta. Med rätt livsmedel kan dock matkostnaden minskas med över 50%!

    Kost Fredrik Paulún, 2010-10-25 00:00

  • Om kosttillskott med steroidliknande substanser

    Kost Redaktionen, 2010-07-07 15:31

  • Proteinperkrona.se - prisvärda livsmedel

    Kost Redaktionen, 2010-01-07 13:46

  • Matlagning med Christina Dugdale

    Kost Redaktionen, 2009-08-29 10:32

  • Ät mycket frukt i sommar

    Kost Redaktionen, 2009-06-16 10:24

  • 14 udda produkter på burk

    Kost Redaktionen, 2009-06-15 08:52

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

2 kommentarer

annavoughot: Hej, vill du ha lite roligt? Jag har en webbkamera, någon av dina önskemål, följ länken sexychatxxx.com och lägg till mig som en vän

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

  • De bästa styrketräningstipsen
  • Nyheter från hela världen
  • Forskning om träning och kost
  • Frågor & svar
  • Tävlingar
  • Personporträtt med de som har lyckats
  • Kostråden för mer muskler och mindre fett
  • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

  • BODY 404, augusti

  • BODY 403, maj 2018

  • BODY nr 1 2018

  • BODY 401, december 2017

  • BODY Mat, Nummer 1

  • BODY 400, november 2017

  • BODY 399, oktober 2017