Världens starkaste man fanns i Mon i Siljansnäs

I dagens Dala-Demokraten profileras en gammal kraftkarl: ”Han var normalt byggd, vägde runt 100 kilo och var 177 centimeter lång, med stora händer och fötter. Genom målmedvetenhet och träning blev han utnämnd till världens starkaste man. I dag släpps boken om Siljansnäs-Anders – en av Dalarnas största styrkeartister genom tiderna.”

Leksands museum – Utställningar: Siljansnäs Anders på Leksands bibliotek
”Aktuellt i Leksands kommun: 25 november – 16 december 2006: Frilansjournalisten och trubaduren Mats Lindström berättar historien om Siljansnäs Anders från Mon Siljansnäs (1872-1919), en av våra märkligaste och största styrkeartister samt brottare genom tiderna, som bl.a. 1903 utsågs till Världens starkaste människa i Amerika.”

  • Vernissage av utställningen samt boksläpp lördag 25 november kl. 11.00, med Mats Lindström.
  • Berättarkväll onsdag 29 november kl.18.00. Mats Lindström berättar om Siljansnäs Anders.

Falu Kommuns hemsida berättar historier om ”Gamla Falun”:
”I dokumentärfilmen om Kalle Jularbo berättar Kalle om att när den starke ”Siljansnäs Anders” satt på Stora Torget och åt äpple och drack ur brännvinslitern. När polisen som den gången var ny i Falun skulle flytta honom till finkan.

Om det var Lars så var det säkert de första polisåren, för alla poliser i Falun hade lärt sig att aldrig bry sig när världens starkaste man ”Siljansnäs Anders” gästade Falun.

När polisen hade stött på Anders blev han elak och tog tag i polismannen och bar honom på rak arm till Faluån och lyfte polisen över räcket och släppte ”Blinka Nitton” ner i Faluån med orden ”Du få väl ligg där”.”

Vägbrytaren 2/2006 – årgång 118 – Medlemstidning för IOGT-NTO rörelsen Dalarna: Siljanäs-Anders:
”När Anders växt upp väckte han i hembygden inte så ringa uppmärksamhet för sina väldiga kroppskrafter. Man talade om hans jättestyrka man och man emellan och ryktet trängde slutligen fram till den nya handlanden, som var söderifrån och inte kände Anders. Han trodde därför att talet om Anders styrka var bara vad man kallar bondskryt. En dag fick handlanden ett infall att driva med honom.

– Hör du, Anders, du som är så stark, kan kanske gå ut i bon och hämta in en mjölsäck åt mej.

Mjölsäckarna, som stodo på golvet, vägde hundra kilo per styck. Endast ovanligt starka karlar kunde få upp en dylik börda på ryggen. Anders gick och handlar´n fortsatte sin verksamhet bakom disken.

Nu stod Anders mitt på golvet med en säck på ryggen, en på bröstet och en under armen. Han såg på handlarn och sporde lugnt:

– Ör du, var ska du ha ditt mjöl?

Ur Vi Unga IOGT och NTO:s barntidning 1940.

——

Pressrelease: Boken om Siljanäs-Anders (1872-1919):
Historien om världens starkaste man – Siljanäs-Anders från Dalarna av Mats Lindström

Dalarnas första artist i världsklass

Han var en av Dalarnas första och folkkäraste artister. Slog stora järnspikar i brädor med blotta handen och lyfte hästar med tänderna. Han blev utsedd till världens starkaste människa i Amerika 1903.

Dalkarlen Siljanäs-Anders från Mon fick ett världsrykte som en mycket märklig och storartad artist – en av de främsta. Nu finns boken om honom skriven av trubaduren och frilansjournalisten Mats Lindström från Insjön.

”Han var en god människa och hans namn ska leva och lysa i minnenas värld som den verklige kraftkarl och atlet han var”. Det menade proffsbrottaren August Nordström från Torsby som under många år var Siljanäs-Anders impressario.

Än idag, nästan 90 år efter Siljanäs-Anders död, är han ett begrepp i Dalarna. Han kom att bli en mycket berömd hand- och tandlatlet samt brottare som turnerade i hela Norden och i Amerika. År 1903 brottade Anders ner världseliten i brottning och övertog titeln som Amerikansk mästare i grekisk-romers stil. Han utsågs dessutom till världens starkaste människa. Så här står det på bondkomikern Glada Kalles affisch:

”Anders har under en tid av 18 år rest omkring i flera världsdelar och det har av världspressen fastslagits, att han är jordens starkaste man utan motstycke i världshistorien. Allmänna omdömet på de platseer vi besökt med vår Teater är att Anders är en sevärdhet av rang på grund av hans fenomenala kraftprov.”

”Ett under för årtiondet”

Anders växte upp under enkla förhållanden i en jordbrukarfamilj. Hans mor och far var rätt kraftiga och starka. Anders var inte intresserad av jordbruk utan jobbade i skogen. Han var ovanligt stark som ung och han började träna atletik. Han utvecklade ett tiotal olika styrkenummer som han blev rätt ensam om. Runt sekelskiftet 1900 var han en av Nordens främsta professionella nöjesartister. Amerikanerna kallade Siljanäs-Anders för ”ett under för årtiondet i sin profession”. Även kraftkarlen Kalle Sven, en av pionjärerna inom atletiken, menade att Siljanäs-Anders var: ”en sagolik tandatlet – en av de märkligaste kraftkarlarna på den tiden”.

Siljanäs-Anders var en blandning av cirkusdirektör, varitéartist och atlet. Anders och hans generation utvecklade också den moderna idrotten som formades under 1890-talet och framåt.

Levde på sin konst

I Mats Lindströms bok lyfts Siljanäs-Anders fram som en seriös artist och professionell styrkeatlet. Anders levde på sin konst. Mats Lindström försöker också titta på vem Molas Anders Andersson egentligen var. Materialet bygger på kvarlåtenskap, tidningsartiklar, intervjuer, radio- och tv-inspelningar samt många timmars grävande i arkiv. Vissa avsnitt i boken rör sig i gränslandet mellan fakta och fiktion. Mats Lindström har också ett berättarprogram om Siljanäs-Anders.