Rapporter från SM-finalen Strongman

Norrköpings Tidningar var på plats (såklart, tävlingen arrangerades ju i Norrköping, för tjyvingen) och filmade tävlingarna för sin webbtv-kanal:

Bild 325623

Läs vidare för fler rapporter från tävlingen eller se 70 minuter video från tävlingen här.

Comet Gym, Norrköping, arrangerade SSM 2008 och har bilder från tävlingarna på sin hemsida. Uppsala Power har 400 bilder från tävlingarna. Diskutera tävlingen på BODYs forum.

De tävlande atleterna kommer säkert att uppdatera sina hemsidor/bloggar/träningsjournaler när de varvat ned:

  1. Anders Johansson – 58 poäng
  2. Peter Rundberg – 51,5
  3. Stefan Bergqvist – 43
  4. Daniel Viklund – 42,5
  5. Mikael Hoffner – 34
  6. Mattias Linde – 28
  7. John Pasanen – 26
  8. Emil Lindgren – 15,5
  9. Robert Vestberg – 15,5

Norrköpings Tidningar: Starke män in action
”I lördags arrangerades det Strongman-SM i Norrköping. Platsen var Holmentorget och arrangemanget lockade inte bara urstarka tävlande, utan även ett hundratal Norrköpingsbor.”

Folkbladet: Ingen kunde däcka Anders i år heller
”Det lyftes atlasstenar och 470 kilo tunga däck vältes. Detta när nio starka män gjorde upp om titeln som Sveriges Starkaste Man.”

UNT.se: Hoffner femte starkast i Sverige
”Uppsalas kraftkarl Mikael Hoffner kom på en femteplats när finalen av Sveriges Starkaste Man avgjordes i Norrköping i helgen.”

SM final 2008 i Norrköping

Framme vid tävlingsplatsen, endast en timme kvar. Kollar och känner på utrustning som ser väldigt bra ut. Vid lottningen får jag startnummer 7 vilket känns bra.

Medley: 380 kg ok 15 meter, sedan 2×150 kg farmers 15 meter

Först ut blir Stisse som nog kommer att sätta ribban högt. Stisse går på bra i oket men tar sedan väldigt god tid på sig innan han startar med farmers och får en tid på cirka 35 sekunder. Hoffner visar att han är en kille på frammarsch och går väldigt bra med oket för att sedan ta magnesium och sedan sätta igång med farmers. 30 sekunder och en ny ledare. Peter går något långsamme än Hoffner med oket men kastar sig sedan på farmersvikterna och går bra med dem och får fina tiden 26.5 sekunder.

När det är min tur känner jag mig laddad. Kör igång med oket men inser att när jag sätter ned det att jag kanske inte hade så suverän fart så jag kastar mig på farmersvikterna och springer fort och bra och får tiden 22 sekunder och en härlig grenseger. Daniel sliter ont i denna övning men tar ändå en sjätteplats bakom John.

Apollon för max, last man standing

Min axelstyrka hade känts väldigt bra på träning men det gäller att få till det på tävling, Nu skulle jag snart få se om jag kunde överföra det hela.

Vikterna höjs, 120, 130, 140, 150 kg och här trillar Hoffner ifrån. Stisse fixar 155 kg men bommar på 160 kg. Mina lyft känns mycket, mycket lätta. 165 kg så trillar Peter ifrån. Daniel är först ut på 170 kg men fixar det inte. Nu är det i mina händer jag vänder upp axeln men ojoj från allt känts kanon blir jag småyr och gele i benen och försöker inte ens stöta upp axeln från bröstet. Men en delad förstaplats med Daniel känns dock helt ok.

470 kg däck 8 vält

Linde som grinat illa över smärta i biceps när han körde apollon gör 6 fina vält i ganska högt tempo men blir tyvärr så slut så han stannar på 6 vält. Hoffner fixar 7 vält och när det är Stisses tur är det ”endast” John som fixat 8 vält och det på tiden 71 sekunder. Stisse välter på fint och fixar tiden 42 sekunder. För Peter går inte själva välten så fort men han är väldigt snabbt på däcket efter varje vält och detta slutar med en fin tid på 40.5 sekunder. Daniel välter på rätt bra och landar på 46 sekunder.

Min tur och välten går lätt och bra, dock studsar däcket iväg lite ovanligt långt varje gång det landar och jag känner att jag inte är snabb när det gäller tiden tills man påbörjar varje vält men jaaaaa det räcker och jag får en tid på 39.8 sekunder och en härlig grenseger.

Tung Conans Cirkel

Står och tittar när Westberg, Emil, Linde kommer cirka 0.25 varv så det är onekligen ingen liten lätt nöjespromenad som väntar. Stisse fixar cirka 0.5 varv och Hoffner lite till och därefter Peter någon meter till. John alias Mr Conans går precis ett varv efter att det såg ut som att ögonen skulle ploppa ur skallen när han lyfta upp det för att starta. Daniel går ytterligare ett kvarts varv.

Regnet börjar skvittra så jag är ivrig att sätta igång. Jag känner att det är rejält tungt när jag lyfter upp och nyper åt ordentligt med armarna. Efter en liten bit börjar det kännas bättre men ajaj när jag närmar mig 1 varv känns benen sega (men armarna håller fast conansaxeln som i ett skruvstäd) och när jag passerar ett varv känner jag att det blir för mäktigt att kämpa ett kvarts varv till för att matcha Daniels resultat och jag sätter ned och tar en andraplats.

Marklyft reps 320 kg

Linde och Emil fixar 1 rep. Daniel som ifjol gjorde 4 reps och var i fin markform på träning får inte till det denna dag och får med sig 2 reps. Stisse upprepar fjolårets resultat med 3 reps. Peter ångar på och knövlar upp 5 och kämpar med rep 6 och när det är klart visar resultatet 6 reps.

Upprepar jag fjolårets 7 rep har jag en grenseger, oj det känns väldigt lätt i början men ajaj det blir trots att det gått så bra med markträningen i fel riktning och jag får 6 reps och delar därmed grensegern.

Stenar, plattform 170-130 cm och stenar på 120-173 kg

Linde gör en fin kämpainsats då han verkligen tokkämpar med att lyfta/pressa de 3 första stenarna på plats. Med detta belönas han med att därmed gå om John och kniper sjätteplatsen. Hoffner gör också 3 stenar något långsammare än Linde och han slutar 5 på totalen. Daniel misslyckas totalt, sätter första stenen pang men får sedan inte upp sten nr 2 och detta gör att Stisse som fixar 4 stenar kniper tredjeplatsen före Daniel med minimala 0.5 poäng.

Peter fixar alla stenar fint på tiden 33 sekunder och jag putsar tiden för alla 5 stenar till 28 sekunder och jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jag försvarade titeln!

Bankett

Sedan på kvällen har vi en trevlig bankett på Norrköpings hetaste inneställe och medan några sent på kvällen går vissa tillbaka till hotellet andra fortsätter i utesvägen och lilla jag sätter mig i bilen och nattkör hem till familjen och tänker på det suveräna arrangemanget som man tävlat på och att det även detta år gick min väg.

Your friend in strength!
Anders Johansson, starkeanders.se