Farväl, Ben!

Publicerad

Första gången jag träffade Ben Weider var i Kairo 1981. Det var under min allra första reportageresa för tidningen, som vi just hade startat. Det var VM i Bodybuilding, vid de väldiga pyramidernas fot.

Jag åkte samtidigt med det svenska laget, som bland annat inkluderade den lätta tungviktaren Ehrling Wahlgren från Ystad (som vann ett tufft VM-kval i Vänersborg, då i kamp med den vassa Ulf Bengtsson och den omslipade tyngdlyftaren Lennart Hoa Dahlgren). Med på resan fanns även bl a tungviktaren Christer Eriksson, Jorma Varhevaara, Reijo Kivioja och dåvarande SKKF-ordföranden Malte Rellos (som nyligen fyllde 90 år).

Jag och Ben Weider hade bokat ett affärsmöte på tävlingshotellet. Ben visade sig vara en man med en stark karisma och stark tro på bodybuilding som "en sport för alla".

Som nykläckt publicist från lilla Sverige var det lite nervöst att fråga om ett samarbete med USA-giganten Muscle & Fitness. Jag ville ha tillgång till en del material och deras know-how. En timme senare, ett givande möte och ett fast handslag, var samarbetet klart.

Inga papper behövdes. Här gällde ett Gentlemen's Agreement. En överenskommelse som aldrig sviktat. Vad som än skett.

Ben var en hedersman. Om alla varit som Ben, hade vi vare sig haft krig eller jurister, där den senare yrkeskategorin lever på att reda ut oärlighet och girighet. Under åren hade vi haft regelbunden kontakt, och Ben hade alltid ett uppmuntrande ord, eller ett några stimulerande rader i ett brev, på vägen. På den tiden kunde vi inte kommunicera med vare sig e-post eller fax. Att ringa är dyrt idag, men gratis jämfört med då. Men det fungerade bra ändå.

Jag har under alla dessa år förundrats över denna kanadensiske mans energi och osvikliga tro på bodybuilding. Hans arbete och politiska lobbying är en historia som kan sammanfattas såsom "Enastående".

Må Ben vila i frid.

Jag kommer att sakna hans artiga brev och de givande samtalen vi hade. Sist vi sågs var på Mandalay Bay Resort i Las Vegas i samband med Mr Olympia för några år sedan. Ben bjöd på lunch och var på gott humör. Han frågade sällan om affärer, utan var mer intresserad av hur jag mådde, hur sporten utvecklades på våra breddgrader och vad jag tyckte om den senaste utgåvan av hans bror Joes olika tidningar. Han lyssnade, antecknade och såg ärligt tacksam ut att jag tog mig tid.

Men det var jag som var tacksam att han tog sig tid i det extrema arbetsschema som var en realitet i rollen såsom ordförande inom IFBB. En organisation han byggde upp från ingenting till 173 medlemsländer.

Och han hade varit i dem alla, och kunde inte bara namnet på de individer som var ordförande i respektive land. Utan även vad de gillade för mat, vad deras fruar hette och om de hade barn och så vidare. Han minne var skrämmande exakt.

Vid sidan av sitt intresse för bodybuilding var Ben fanatiskt intresserad av Napoleon. Han passade under sina resor på att forska i denna krigsherres bakgrund och död, ropade in föremål på auktioner och var en stor samlare av antikviteter i största allmänhet. Resultatet av sökandet blev bland annat boken "The Murder of Napoleon", där Ben låg bakom stora delar av researcharbetet och står även som medförfattare.

Ben skapade under åren, parallellt med sin bror Joe (som bosatte sig i Los Angeles), ett miljardimperium med publikationer, kosttillskott, träningsredskap, gym och organisationen IFBB. En resa som drev hela företeelsen bodybuilding framåt på bred front.

Sextio års arbete, 1946–2006, bevisar att han inte var inne för "snabba cash", utan för att hans hjärta bultade för bodybuilding.

Ett gott hjärta som nu slutat att slå... men som vi aldrig glömmer.

Närmast anhöriga är hans fru Huguette, sönerna Louis, Eric och Mark, barnbarnen Joseph och Vanessa samt brodern Joe och systern Freda.

On
Off

0 kommentarer

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Tänk utanför ramarna

  Tänk utanför ramarna

  Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-26 11:50

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-21 10:30

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017