Sveriges Starkaste Dräng koras 5 februari

Bild: Hans Jonsson. Sebastian Davidsson, regerande

mästare, försvarar titeln.

I Malmö den 5 februari blir det svällande muskler, svett och kamp på Mila – fackmässan för lant- och skogsbrukare. Då är det åter dags att kora Sveriges Starkaste Dräng. Tävlingsledare är Torbjörn Samuelsson.

Sebastian Davidsson, lantarbetare och brandman från Anderstorp i Småland tog titeln för två år sedan och ska i år försöka försvara den, Kommunalarbetaren har intervjuat honom.

Pressreleasen har mer information:
Sveriges starkaste drängar möts i tuff kamp på Mila

Torsdagen den 5 februari blir det svällande muskler, svett och kamp på Mila. Då är det åter dags att kora Sveriges Starkaste Dräng. Tävlingsledare är Torbjörn Samuelsson, en av Sveriges starkaste män och dessutom lantbrukare med egen gård.

Tävlingen Sveriges Starkaste Dräng består av flera moment som påminner om jobb som finns inom lantbruket.

Det ska bäras sandsäckar och traktortyngder, vältas traktordäck och dras bilar. Till detta krävs det styrka och uthållighet. Men även smidigheten sätts på prov när drängarna hoppar upp på den mekaniska tjuren.

Tävlingsgrenar 2009

  1. Mekanisk tjur. Det gäller att sitta kvar så länge som möjligt på tjuren. Tidtagning sker från startskottet tills tävlingsdeltagaren landar på marken.
  2. Välta traktordäck. Ett traktordäck ska vältas från punkt A till B, cirka 15 meter, på snabbast tid. Tidtagning sker från startskott till däcket når mållinjen. Två och två tävlar samtidigt.
  3. Flytta traktortyngder. Ett antal traktortyngder ska flyttas cirka 10 meter. Tyngderna ska hängas upp på en ställning. Tidtagning sker från startskott till sista tyngden är på plats. Två deltagare tävlar samtidigt.
  4. Dra en bil. En bil ska dras från punkt A till B, cirka 20 meter, på snabbast tid. Tidtagning sker från startskottet tills framdäcken passerat mållinjen. Här är det en och en som tävlar.
  5. Bära sandsäck. En sandsäck ska bäras så långt som möjligt. Tävlande ska runda två punkter (cirka 30 meter emellan). Tre tävlar samtidigt. Banorna är parallella. Mätning sker mellan start och säckens landningspunkt.

Det är i år femte gången Sveriges Starkaste Dräng koras och det sker som brukligt på lantbruksmässan Mila i Malmö. Tävlingen, som introducerades 1999, blev omedelbart en succé. Nu drar den både drängar och entusiastisk publik från Skåne och Småland.

I år leder Torbjörn Samuelsson tävlingen och peppar deltagarna genom tävlingsmomenten. Torbjörn är vinnare av Sveriges Starkaste Man och har haft en mängd internationella framgångar i partävlingar tillsammans med sin bror Magnus. Torbjörn är till vardags bonde och driver familjens lantbruk.

Här är lantarbetarna som slåss om titeln

  • Sebastian Davidsson, 192 cm, 104 kg, från Anderstorp har titeln från 2007:
    – Nu är jag starkare än jag någonsin varit och redo att ge allt i tävlingen!

  • Oscar Ekström, 189 cm, 84 kg, från Hjo beskriver sin styrka så här:
    – Tja, jag behöver inte lägga in en snus för att få överkropp och muskler man fått genom arbete är starkare än gymmuskler.

  • Jimmy Persson, 186 cm, 90 kg, från Kävlinge kör med mottot:
    – Kör tills det smäller!

  • Markus Persson, 193 cm, 110 kg, från Vejbystrand innehar redan en titel:
    – Jag har vunnit ”Svalövs starkaste dräng” två år i rad.

  • Tobias Pedersen, 184 cm, 110 kg, från Smygehamn säger om sin styrka:
    – Råstark, enligt andra.

  • Joakim Olsson, 192 cm, 86 kg, från Furulund laddar så här inför tävlingen:
    – Nyttig kost, träna brottning, styrketräning och löpning.

  • Olof Carlsson, 184 cm, 93 kg, från Hammenhög funderar på sin styrka:
    – Svagare än en elefant, men starkare än en mus. Det är ju det jag vill ta reda på i tävlingen.

  • Emanuel Bengtsson, 189 cm, 86 kg, från Alvesta beskriver sin styrka så här:
    – Tar syrran lätt i armbrytning.

  • Håkan Olsson, 190 cm, 90 kg, från Furulund säger om sin debut i tävlingen:
    – Är väl en kille som vill ligga lågt och klättra upp underifrån.

Sveriges Starkaste Dräng arrangeras av Sydexpo AB i samarbete med Kommunal Skåne län och Swedbank.

Mila är lantbruksmässan och den viktiga mötesplatsen mellan konsumenten och producenten. Den gröna näringen fyller MalmöMässan den 4-7 februari och visar upp de senaste produkterna, tjänsterna och nyheterna inom djurhållning, hästnäring, växtodling, anpassat skogsbruk, affärsutveckling, energi och miljö. Djurbedömningar med det åtråvärda Mila-priset, fartfyllda hästshower, fårvallning och fårklippning, seminarier om aktuella lantbruksfrågor och Sveriges Starkaste Dräng gör mötesplatsen inspirerande och viktig.