Strongman tog hem Dragkamps-SM

John Pasanen blev övertalad att ställa upp på SM, och tog hem tungvikten i individuell dragkamp. Starkt jobbat av en total dragkampsnybörjare!

Förra veckan arrangerade Riksidrottsförbundet en satsning där svenska mästerskapen i flera olika idrotter avgjordes under en och samma vecka: SM-veckan. Sundsvall var första stad ut och SM-tävlingar i Skidor, Skotercross, Curling, Dragkamp och Squash avgjordes.

För ytterligare information om svensk dragkamp besök Svenska Dragkampförbundets hemsida.

Du kan läsa mer om John Pasanens mångfaldiga träning (pilates, bodypump, boxning, kardio – med lite gymträning och grenträning för strongman insprängt då och då 😉 inför strongmantävlandet i hans träningsjournal på BODYs forum. Anders ”Starkeanders” Johansson som coachade John denna dag har mer att berätta:
På onsdagen när jag lämnar av barnen så sitter det affischer uppe om vilken internetaddress man kan hitta utförligare info om SM-veckan i Sundsvall. Eftersom det står att SM i Individuell Dragkamp ska vara med så blir jag nyfiken och kollar in deras hemsida. Funderar någon minut och sedan tar jag upp telefonen och ringer deras förbund.

Jag presenterar mig och får först ett litet roligt svar: ”Jaja, det är många som säger att de är Sveriges Starkaste Man”. Jag berättar att jag även tävlar i styrkelyft och vad jag presterat på tävling, då han förstår att jag då redan är med i riksidrottsförbundet så välkommnar han mig mycket vänligt att träffa dem på fredagen. Sedan ringer jag John och han är inte blyg så han är på. Oj vad ger vi oss in på?

Vi träffar förbundetsfolket på fredagen och de är vänliga och förklarar hur det fungerar och vi kan testa om vi vill. Vi testar sedan men utan klister är det lite halvsvårt med greppet.

Jag är väldigt kass på att sänka ned vikten som man ska göra i repsmomentet och det visar sig att jag tillhör supertungvikt som saknar övriga tävlande. Alltså ingemansland och eftersom jag tror jag ska göra okej ifrån mig men inget spektakulärt så väljer jag att istället coacha John som skulle möta bra motstånd.

Tävlingsdagen. Ojoj vad trevliga och hjälpsamma alla dragkampare var. Jag hade tänkt att det var risk att de skulle tycka att det var kaxigt att vi vill vara med som inte ens riktigt förstår hur man ska göra men det var maximal backup från alla andra tävlande och domare mm. för att John skulle kunna göra så bra som möjligt ifrån sig.

Det var en mycket trevlig dag och inspirerande att få inblick i en annan sport och dess historia. Hur många har ex koll på att världsmästarna i lätta klassen (vanliga dragkamp med max 8 man) kommer från Sverige? Nu har ni som läser detta det.

Your friend in strength! (som idag var den coach som hördes högst….kom igen John käääämpa, sluta fjolla, ta i….:-)…så rösten var det enda som ansträngdes medan mina muskler förblev oanvända):

Bild 325460