Junior-EM arrangeras i Landskrona

Junior-EM Tyngdlyftning 2009 den 28 juli-1 augusti blir det trettonde stora mästerskapet som arrangeras i Sverige och det största europeiska mästerskapet som avgjorts i Skandinavien. Missa inte chansen att se 182 tävlande från 32 nationer göra upp om kampen att bli Europas främsta tyngdlyftare. Fem aktiva, tre damer och två herrar representerar Sverige under den kommande veckan i arenan Landskrona Idrottshall.

Markus Haapanen rapporterar från Svenska truppens Pre-Camp i Trelleborg och Landskrona – läs hos weightlifting.se.

Tyngdlyftaren Marcus Ahl, Landskrona AK, har startat en tråd på BODYs forum:
Nästa vecka går J-EM av stapeln i Landskrona. Första lyftet ska enligt schema starta 10.00 på tisdag. Alla som känner att dom vill se tyngdlyftning i högsta klass kan ju dyka upp och kolla läget. Har ni frågor så är det bara till att ställa dom här i tråden.Tyngdlyftning.com: Junior EM i Landskrona fredag
”Idag var det dags för Sveriges sista svenska lyftare att entra podiet. Visbys mycket lovande juniorlyftare Carita Hansson. Carita är den av de svenska lyftarna som vi hade förväntningar på att kunna få en framskjuten placering bland de sex bästa.”

HD: Emma hoppas på Landskrona
”Arrangörerna fick nytt beröm efter junior-EM och enligt förra Greppet-tjejen Emma Sjölin finns chansen till ännu större mästerskap.”

Gotlands Allehanda: Carita Hansson femma i JEM
”Gotländskan Carita Hansson kom på femte plats i 69-kilosklassen när JEM avgjordes i Landskrona i fredags.”

Gotlands Tidningar: Lyfte sig till femte plats på Junior-EM
”Carita Hansson visste att det skulle bli tufft motstånd på J-EM. Det blev det också – gotländskan blev femma.
– Men jag är jättenöjd ändå, säger hon efter tävlingen.”

Tyngdlyftning.com: Junior EM i Landskrona torsdag
”På torsdagen var det dags för nästa svenska lyftare. Emil Svensson Trelleborg och Angelica Roos från Mosseberg. Frågan var om vi skulle kunna leva upp till gårdagens tävlingar. Då slog Hewa Sadi och Linn Fridström personliga rekord. De hade smakat mumma om vi kunde klara av detta i dag med. Inför tävlingarna så var Emils rekord 107-138 och 245 kg sammanlagt och Angelica hade lyft 65-85 och 150 kg sammanlagt.”

Gotlands Tidningar: Tufft motstånd för Hansson i U-EM
”Trots stora framgångar i ungdoms-SM och med flera svenska rekord under bältet, känner sig Visby AK:s Carita Hansson lite nervös inför fredagens start i junior-EM.
– Startlistan ser väldigt tuff ut, berättar hon.”

HD: Ett stort EM för Linn
”EM-debutanen Linn Fridström var nervös inne i idrottshallen i Landskrona men hon fick i alla fall avsluta med ett personligt rekord.”

Tyngdlyftning.com: Junior EM i Landskrona onsdag
”På onsdagen var det dags för två av de svenska lyftarna att göra entré. Först ut var Hewa Sadi som tävlade i B-gruppen i klass 77 kg. Hewa vägde in på 76,65. Ambitionen med dagens tävling var att komma så nära sina personliga rekord och kanske slå något rekord i någon delgren. Hewas personliga rekord innan tävlingen var 115-135 och 245 kg sammanlagt.”

HD: Många bär tungt lass under tyngdlyftnings-EM för juniorer
”Uppmuntrande tjut och applåder hörs från läktarna när tyngdlyftarna klarar de tunga vikterna. Tävlingen avgörs på scenen, men runt omkring är det många som hjälper till. Nittioåtta personer jobbar ideellt under tävlingen.”

Landskrona Direkt: J-EM i tyngdlyftning invigs i eftermiddag
”Borgmästare Söderberg delade ut Landskrona-pins till de församlade tyngdlyftningshöjdarna, passade också på att puffa för idén om ett VM här under jubileumsåret 2013 och utlovade dessutom att ”I will do the first lift!”. Allt detta under måndagens presskonferens inför Junior-EM i tyngdlyftning i Idrottshallen.”

Norrköpings Tidningar: Linn debuterar på JEM i Skåne
”I dag gör NAK:s Linn Fridström debut i de riktigt stora sammanhangen.
– Men jag är mest här för att se och lära, säger hon inför JEM i Landskrona.”

Skånskan: Junior-EM i tyngdlyftning avgörs i Landskrona
”170 tävlande från 33 nationer möts i junior-EM i tyngdlyftning som startade på tisdagen. Fem av de tävlande är från Sverige.”

Lokaltidningen: Europas bästa juniorer kommer för att lyfta Landskrona
”Det kommer att vara tunga lyft och mycket prestige i kilona när junior-EM i tyngdlyftning avgörs i Idrottshallen i Landskrona kommande vecka.”

Trelleborgs Allehanda: Framtiden stavas Svensson
”Emil Svensson, 17, står inför sitt livs största tävling. I slutet av juli ska tyngdlyftaren tävla i junior-EM för första gången. Där ställs han mot killar som lyfter 120 kg mer än honom. ”Jag ska bara försöka lyfta så mycket som möjligt”, säger trelleborgaren lugnt.”

Svenska laget till J-EM

Damer

53 kg Linn Fridström, Norrköping AK, tävlar onsdag 29/7
58 kg Angelica Roos, Mosseberg AK, torsdag 30/7
69 kg Carita Hansson, Visby AK, fredag 31/7

Herrar

77 kg Hewa Sadi, Stockholms AK, onsdag 29/7
85 kg Emil Svensson, Trelleborg ABK, torsdag 30/7

Sugen på nybörjarträning i tyngdlyftning?

STK i Sundbyberg har öppna nybörjarträningar: ”Varje tisdag kl 17 finns en erfaren lyftare på plats. Du betalar bara för en engångsträning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du behöver inte anmäla dig på förhand eller gå varje vecka.”

Tyngdlyftning.net listar fler svenska klubbar som anordnar nybörjarträningar. Tyngdlyftning är grymt kul, annorlunda, jobbig och effektiv träning!

Missa inte att besöka Tyngdlyftning.net – hemsidan som behandlar tyngdlyftningssporten i Sverige och världen:

Bild 325251