Styrkelyftare är årets finlandssvenska idrottare

Fredrik Smulter (träningsjournal) kammade hem Bragdmedaljen på årets finlandssvenska Idrottsgala. Medaljen delas ut till en finlandssvensk idrottare som utfört en idrottsbragd under idrottsåret 2009. Smulter vann både VM- och EM-guld i bänkpress (+125 kg) den senaste säsongen. Kampanjerna för att ge Freddi medaljen lyckades!

YLE: Bragdmedaljen till Fredrik Smulter
”Malaxbon Fredrik ”Freddi” Smulter har tilldelats årets finlandssvenska Bragdmedalj. Den 26-årige Smulter vann under 2009 både FM-, EM- och VM-guld i bänkpress. Smulter besegrade Thomas Johanson och Jonathan Johansson i omröstningen.”

Sportpressen: Fredrik Smulter Idrottsgalans stjärna
”Kvällens stora vinnare var styrkelyftaren Fredrik Smulter, som fick motta Bragdmedaljen för sitt närmast perfekta år. Smulter lämnade seglaren Thomas Johanson och fotbollsstjärnan Jonatan Johansson efter sig i omröstningen, där allmänheten fick välja mellan de tre kandidaterna på FSI:s hemsida.
– Jag hade nog på känn att jag kunde få priset. Jag råkade bland annat på en Facebook-grupp med över 1400 medlemmar som röstat på mig. Det gav hopp, säger den 26-åriga Malaxbjässen strax efter prisutdelningen.”

HBL: Världens starkaste stod för årets bragd
”Fredrik Smulter hade egentligen aldrig tänkt satsa på idrottskarriären, det bara blev så. I fjol ledde icke-satsningen till guld både i EM och VM och i går valdes styrkelyftaren till årets bradgmedaljör.”

Vasabladet: Fredrik Smulter fick bragdmedalj
”Han är stor och stark och ett par hundra kilo lyfter han så där bara. I fjol pressade han hem både VM- och EM-guld. För det fick Malaxbon Fredrik Smulter ta emot årets bragdmedalj på den finladssvenska idrottsgalan på lördagen.”

Dagen till ära passade Fredrik på att träna ett bänkpresspass i Helsingfors:

Fredriks sammanställande video över sitt tävlings- och träningsår 2009: