World Strongman Super Series tillbaka till Fitnessfestivalen!

Peter Rundberg gör sin sista tävling

För andra året i rad kommer slutsegraren i WSM Super Series att koras under Fitnessfestivalen. Tävlingen kommer att avgöras direkt på exposcenen från och med 15:00 söndagen den 12 december.

Startfältet är i yppersta världsklass och består av atleter som kvalificerat sig under tidigare tävlingar under året i USA och Europa. Den listan toppas av drygt två meter långe och runt 180 kg tunge Brian Shaw, USA, som rankas nummer två i världen. Brian tog hem både finalen i Göteborg och overalltiteln i WSM Super Series 2009.

Zydrunas Savickas vann World’s Strongest Man 2010 för andra året i rad – denna gång med minsta marginalen i WSMs historia. Brian Shaw blev två på samma antal poäng, men Zydrunas hade slutligen något bättre grenplaceringar (två segrar, en delad förstaplats och en andraplats mot Shaws två segrar, en delad förstaplats och en tredjeplats).

Vårt svenska toppnamn Johannes Årsjö, just nu trea sammanlagt i Super Series, är för tillfället skadad. Dock kommer nummer två och tre från Sveriges Starkaste Man 2010, Stefan Bergqvist och Peter Rundberg, att försvara de svenska färgerna.

Preliminära grenar är följande:

  • Farmers Walk
  • Yoke
  • Axle deadlift
  • Loglift for reps
  • Conan’s wheel
  • Circle of stones

 
Nytt för i år är att man kan följa tävlingen från stora scenen inne på Fitnessfestivalens område. Entré till Fitnessfestivalen söndag är vad som behövs för att se tävlingarna på exposcenen.

Finalen filmas och kommer att sändas i ett stort antal tv-kanaler över hela världen (räckvidden på alla sändningarna tillsammans beräknas vara cirka 500 miljoner hushåll!). Läs mer om WSM Super Series historia på Wikipedia. Läs mer om förra årets Super Series på BODYs forum.

Brian Shaw på förra årets WSMSS-final under Fitnessfestivalen 2009. Brian tog hem både finalen och overalltiteln i WSM Super Series 2009. Blir det en upprepning i år – eller kan någon utmana?

Peter Rundberg, som för en väluppdaterad blogg, ser denna tävling på hemmaplan som den naturliga avslutningen på sin långa strongmankarriär. Han har lagt på ett extra kol i sin träningen – och Peters coach Stefan Waltersson dokumenterar noggrant allt: