Lär dig mer om kroppskulturgrenen Athletic Fitness

15:e försöket gav Rookie Westin SM-guldet!

Athletic Fitness är en sport där man måste vara stark, uthållig och ha en bra fysik. Just nu är tävlingstillfällena för Athletic Fitness i Sverige begränsade till två per år: SM (Svenska Mästerskapen) i slutet av sommaren och nybörjartävlingen Decembercupen på vintern. På SM får numer endast de som redan tidigare tävlat i Athletic Fitness delta, därför blir Decembercupen den naturliga tävlingen att göra sin debut på.

Vinnaren av BODYs omslagsmodelltävling 2010, Thomas Asklund bloggar om sina tävlingssatsningar (Thomas vann styrkeronden på Decembercupen 2010 med 25 chins och 36 dips och blev trea totalt).

Svenska Mästaren i långa AF-klassen, fysikfenomenet Ako Rahim har även han en vältränad blogg. Du kan även ta del av Akos erfarenheter i det åttonde avsnittet av BODY Radio (som spelades in veckan innan SM Athletic Fitness 2010).

Rookie Westin har tävlat varje år sedan 1996 och avslutade sin karriär 2010 med ett efterlängtat AF-SM-guld. Men ränderna går sällan ur… Den ”pensionerade” Rookie startar nu med nya sponsorer en forumjournal för 2011 i sikte mot att tävla på Svenska och Nordiska Mästerskapen, Fitness Five, Athletic Umeå, Fitness4fun med flera!

Sedan tidigare har Rookie i en historisk återblick gett backstageinformation, statistik och resultat om alla Athletic Fitness-tävlingar mellan 1996 till 2010:

1995 läste jag en artikel ur BK Sports Magazine ”nummer 9” (Body) för första gången och får se ett reportage om en Classic Superstar tävling i Skara. Där startade mitt intresse för Athletic Fitness.

Hade ju tränat rätt mycket chins och dips men var ju inte så där jättevältränad. På en av bilderna så såg de ju inte så mycket större ut än mig så jag bestämde mig för att tävla året efter.

Carina Isaksson spaltade i slutet av 2006 upp de olika fitnessgrenarna så att de intresserade kvickt kunde få en överblick över träningen och dieten inför samt själva tävlingarnas genomförande. Då skrevs följande om Athletic Fitness:

I Athletic Fitness tävlar man i tre ronder plus en finalrond. Den första ronden är en fysikrond, där man med kvartsvändningar visar sin fysik för domarna. Tjejerna använder valfri enfärgad bikini samt är barfota, och killarna korta tights.

Rond två är en styrkerond, där samtliga ska genomföra chins och dips. Det sammanlagda resultatet läggs samman och räknas som en rond.

Rond tre är en uthållighetsrond, som genomförs antingen med en hinderbana eller med hjälp av roddmaskin. Placeringspoängen läggs sedan till den sammanlagda poängen.

De med de sex bästa resultaten sammanlagt går vidare till ytterligare en fysikrond. Här bedöms man alltså ytterligare en gång. Då det är svårt att vara jämnbra i alla ronder (moment) så är det vanligt med stora omkastningar i resultatlistan under tävlingens gång. På så sätt så kan i princip allting hända, och tävlingen är spännande in i det sista.

Damer tävlar i klasserna under och över 165 cm, och herrarna i klasserna under och över 180 cm.

SKKFs ordförande ägnade oktober månads ledare 2010 till att fundera över Athletic Fitness framtid:

Sverige är föregångslandet när det gäller Athletic Fitness, Norge och Island har hakat på, Danmark har gjort några försök medan Finland inte alls visat något större intresse. Sedan ett par år ingår Estland i det nordiska förbundet och nu vill de köra igång. 

Martin Münz, estländare boende i Sverige deltog på SM (3:e plats i sin debut!) och har bidragit starkt till att Estland arrangerar sin första tävling i höst.

Man vill köra enligt det svenska konceptet och JP har engagerats som mentor och huvuddomare. Vi vädrar morgonluft och kanske kan sporten nå internationell status hos IFBB, då väntar kanske både EM och VM inom en inte alltför avlägsen framtid.

Du som läser detta och som känner engagemang för AF-sporten, du är välkommen att tycka till och komma med synpunkter, så ska vi tillsammans se till att skapa den nya generationen av Athletic Fitness!

Videoinstruktioner för tävlingsutförandet av Chins och Dips går att se nedan tillsammans med de viktigast kontrollpunkterna. Kontrollerat av Arne Persson (Internationell domare i Svenska Kroppskulturförbundet). Demonstrerat av Hal Marabel.

Korrekt genomförda Chins:

  • Fullt och markerat utsträck
  • Hakan ovanför stången

 
Ej korrekt genomförda Chins:

  • Ej fullt och markerat utsträck
  • Hakan ej ovanför stången
  • För snabbt och kort utsträck
  • Sprattel/sparkar med benen

 
Korrekt genomförda Dips:

  • Fullt och markerat utsträck
  • Axlar under 90 graders vinkel
  • Vertikal kropp

 
Ej korrekt genomförda Dips:

  • För snabbt och kort utsträck
  • Framåtlutad kroppsposition
  • Axlar ej under 90 graders vinkel
  • Svängningar med kroppen