Tyngdlyftnings-EM sänds live i HD-format en vecka framåt

Invigningen avklarades i helgen och imorgon måndag börjar EM-tävlingarna i tyngdlyftning i Kazan, Ryssland. De sänds i HDTV-format på Eurosport och tre svenska atleter finns på plats: Jim Gyllenhammar och systrarna Lena och Annika Berntsson. Med lite tur kan de ta plats i A-gruppen och då ses på tv.

Rapporter om EM från media

Expressen: Lena Berntsson satte rekord – med ett kilo!

Nytt svenskt rekord. Men 41 kilo från EM-guldet.
– En målsättning gick i alla fall i uppfyllelse, säger Lena Berntsson, 32.

Se Eurosports tablå för tiderna. För mer information om sporten besök Svenska Tyngdlyftningsförbundet (webbplats 1, webbplats 2). Förbundets kommentarerer om EM-truppen lyder:

Lena Berntsson (hemsida) har visat god form sista tiden trots förberedelser och tävlingar på inomhus-EM i friidrott. Hon startar i klass 53 kg och är anmäld på 162 kg. Håller formen i sig kan det bli fråga om nya svenska rekord. Förra året blev det en sjunde plats, kan det bli en högre placering i år?

Annika Berntsson (blogg på Elitportalen.se) är anmäld i klass 75 kg på 200 kg, vilket skvallrar om att även hon är rejält på gång. Förra året blev det en åttonde plats och även här kan vi hoppas på högre placering.

Senast Jim Gyllenhammar deltog på ett stort internationellt mästerskap var VM i Goyang City, Korea. Då var Jim mycket väl förberedd efter en period av hård träning. tyvärr visade sig knät (en gammal skada) inte riktigt hålla för påfrestningarna. Jim fick inte till något resultat och därefter har han kört rehabilitering fram till sommaren 2010.

Nu är Jim på gång, deltog i januari på Trenationslandskampen i Stavanger och har tränat på ordentligt. Är anmäld på lite försiktiga 380 kg, vilket kan vara klokt. Jim får nog svårt att komma i A-gruppen, men chansen finns alltid.

Se även till att titta in på portalen Weightliftning.se för deras bevakning av sporten. IronMind rapporterar att den idag kanske mest välkända tyngdlyftaren, Matthias Steiner i supertungvikten, inte kommer till start pga dåliga förberedelser:

German weightlifting coach Michael Vater told IronMind today, ”Matthias [Steiner] will not be starting.”

Steiner won the gold medal in the superheavyweight class in storybook style at the 2008 Olympics as he dethroned the leader, Evgeniy Chigishev, on the last lift of the competition.

Matthias sista stöt på 258 kg för att ta guld i klass +105 kg blev en av de mest minnesvärda momenten från OS 2008. 

Testa på tyngdlyftning?

Tyngdlyftning är grymt kul, annorlunda, jobbig och effektiv träning! Om du efter att ha sett EM blir sugen att testa på sporten så har t ex STK i Sundbyberg, Stockholm öppna nybörjarträningar:

Varje tisdag kl 17 finns en erfaren lyftare på plats. Du betalar bara för en engångsträning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du behöver inte anmäla dig på förhand eller gå varje vecka.

Lokaltidningen: Elizabeth Almström slår hål på myten om kvinnliga tyngdlyftare

Elizabeth sökte en ny träningsform. Hon hittade tyngdlyftning. En sport med få tjejer i Sverige. Nu hoppas hon att fler ska börja. ”Det är jättebra träning” säger hon.

Weightlifting.se listar ännu fler svenska klubbar som anordnar nybörjarträningar. De har även en artikel om tekniken i tyngdlyftning av Inge Johansson (förbundskapten för tyngdlyftningslandslaget i 23 år):

Det är väl dokumenterat att styrke- (förmåga att producera kraft) och power (produkten av kraft gånger hastighet) ökning är specifik för ledvinkeln vid vilken träningen utförs och därför skall man använda träningsätt som återspeglar rörelsen totala dynamiska område som krävs för att uppnå goda resultat.

Följaktligen skall övningarna som knäböjningar, ryck, frivändningar och närliggande övningar utgöra hörnstenarna vid styrketräning. Det finns bevis som bekräftar detta.

Har du inte tillgång till Eurosport via din kabelteveleverantör finns Eurosport Player, där du både kan se Eurosportkanalerna live och utvalda sportevent i efterhand via din bredbandsuppkoppling och dator:

Obegränsad tillgång till hela Eurosports utbud (från 49 kr/månad).