En deltagares dokumentärfilm från Tammerpokalen 2011

Tomas Åström deltog i CBB -175 cm på Tammerpokalen 2011 och tog hem en andraplats. Tommy har satt ihop en dokumentärfilm om Tammerpokalen, mest som ett minne för honom själv och hans kompisar, men förhoppningen är att andra kan bli inspirerade till att tävla.

Dokumentären ”Den första posen” kan ses i två delar (del 1 respektive del 2) på Tomas blogg 4klövern (fyra killar från Piteå skriver gemensam blogg).

En sammanställning över fler rapporter från tävlande, lägerdeltagare och media finns på Tammerpokalen.se.

Namnet ”Den första posen” spelar på SVT:s dokumentär om Anders Graneheim (”Sista posen”). Läs mer om Sista posen på Wikipedia. Andreaz ”Baboom” Engström skriver om sin upplevelse av att se dokumentären:

Lite som att alla svenska pojkar ska göra lumpen, så är tamefan sista posen mönstringen för alla som någon gång ska tävla.

Anders är en otrolig inspirationskälla och en harmoniskmänniska med båda fötterna på jorden. Kanske inte riktigt de orden som kännetecknar en bodybuilder i vare sig media eller folkmun.

Så för er som har familj eller andra runtomkring er, låt dem se den här dokumentären. Jag kommer garantera att de kommer att få en helt annan bild av den sport vi utför. Det går liksom att inte tycka om Anders.

Anders Graneheim skriver själv om dokumentären:

”Pricken över i” var att som proffs få delta i Masters mr Olympia 2002, som ”grädde på moset” blev jag uppringd av Richard Magnusson från SVT som ville göra en dokumentär av historien. Filmen visades förutom i Sverige även i Danmark och Norge med flera repriser. I Sverige fick filmen en hedrande tredjeplats tittarmässigt bland alla TV – kanaler efter svårslagna ”Allsång på skansen” och ”Ett fall för Frost”! Den händige Ernst med ”Sommartorpet” fick bara en femteplats den kvällen. Totalt såg över en miljon tittare i Sverige filmen! Tack Richard!

Nu har Richard och jag köpt upp ’sista posen’ från Svt och kommer i snar framtid att ge ut ’sista posen’ på DVD tillsammans med en timmes extra material med sekvenser från Masters Olympia. Till största delen kommer den extra timmen att innehålla glimtar från olika träningspass som filmades från 3 månader innan tävlingstillfället fram till tävlingen, – från 107 ’håriga, – vita’ kilon, till strax innan på 100 kg blankt!