I eftermiddag invigs Stockholm stads första parkourbana i Vällingby

Publicerad

Stockholms stad öppnar sin första parkourbana

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning hälsar i eftermiddag alla intresserade välkomna på invigningen i Nälstastråket vid Nälstaskolan. Stockholm Parkour Academy demonstrerar Parkouranläggningen och berättar mer om den nya sporten mellan 13:00-15:00.

Representanter från Lappset som har tillverkat utrustningen och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning kommer vara där. Du tar dig dit med tunnelbana till Vällingby och buss 118 till Nälstaplan, eller 179 mot Spånga.

 • Lokal/plats: Nälstaängen nedanför Nälstaskolan, Trolle-bondes gata, Vällingby
 • Datum: Onsdag den 2 november 2011
 • Tid 13:00

 
Parkour går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom att sorters miljöer – traditionellt stadsmiljö. Hinder kan vara allt i omgivningen från stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar.

Den uppbyggda parkouranläggningen har stötdämpande fallskydd på marken och utrustningen från Lappset är framtagen i samråd med professionella parkourutövare. Sammantaget gör detta parkourträningen säkrare och minskar risken för olyckor.

Intresset för parkour har vuxit lavinartat i Sverige, från att ha varit en fransk undergroundsport till att det idag finns parkourföreningar i flera svenska städer och parkour som träningsform på SATS. En som tävlar internationellt är Marcus från Helsingborg:

Han är doldis hemma i Helsingborg, men regerar på nätet. Med över 20 miljoner uppladdade klipp räknas parkour som den största sporten på Youtube. Marcus Gustafsson vann senaste elittävling i Detroit. Nu väntar Grekland och Kuwait.

hd.se rapporterar även:

Helsingborg stärker sin ställning som parkourcentrum. Sveriges fjärde utomhusbana ska byggas på Elineberg. Det är ungdomarna på fritidsgården som har bett om det.

Läs mer om parkour på Stockholm Parkour Akademys hemsida. Tidigare i våras invigdes Stockholms första parkourbana i Solna.

SVT:s regionala nyheter var på plats, se Åsa Dicksons reportage nedan:

Tidigare har parkourbanor från Lappset invigts i andra länder, bland annat Finland:


Visa större karta

Andy Taber från Colorado Parkour Street Team demonsterar hur parkour kan genomföras i stadsmiljö:

Hela pressreleasen:

Växande intresse för ny träningstrend: Stockholms stad öppnar sin första parkourbana

Stockholms stads första parkourbana invigs idag och ligger i förorten Vällingby. Parkour är en snabbt växande träningstrend i Sverige med både barn och vuxna som utövare. Aktivitetsformen har sina rötter i Frankrike och utmaningen ligger i att ta sig förbi olika hinder på ett smidigt sätt.

Parkour utövas både i naturliga stadsmiljöer och på organiserade banor. Sporten eller träningen handlar om att snabbt men kontrollerat ta sig över, under eller runt hinder som bänkar, trappor, murar och tak.

I Vällingby öppnas nu den första parkourbanan i Stockholms Stad. Banan är anpassad för både erfarna parkourutövare och nybörjare i alla åldrar.

– Vi vill skapa en mötesplats som inspirerar barn, ungdomar och även vuxna att aktivera sig fysiskt. Parkour blir alltmer populärt och vi tror att den nya banan kommer att locka folk från hela kommunen, säger Åsa Karlsson på Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning.

Hos Parkour Academy, som verkar för att utveckla och sprida kunskap om parkour, har antalet organiserade utövare mer än fördubblats under 2011. Hundratals utövare kommer nu på parkourträningspassen varje vecka och träningsformen går hem i alla åldersgrupper även om de flesta utövare är mellan 12 och 25 år.

– Intresset för parkour ökar snabbt och banan i Vällingby blir den tredje som vi bygger i Sverige. En fjärde är på gång. Vi har designat anläggningen i samarbete med professionella parkour-utövare och på så sätt säkerställer vi att den håller måttet och är utmanande för både nybörjare och erfarna, säger Sören Silén, VD på Lappset.

Parkour är en relativt ny träningsform som började utövas aktivt på 80-talet i en förort till Paris. För fem år sedan kom trenden till Sverige och sedan dess har en mängd lokala klubbar etablerats runt om i landet.

Träningsformen har utvecklats med inspiration från olika träningsformer, bland annat militära hinderbanor. Med över 20 miljoner uppladdade klipp på Youtube är parkour den största sporten på Youtube.

Se parkour på Youtube: http://youtu.be/WEeqHj3Nj2c

Om Lappset

Lappset Group är en av världens ledande tillverkare av lekplats- och parkutrustning. I produktutbudet finns aktivitetsutrustning för såväl barn som vuxna och seniorer. Lappsets lekplatser, utegym, seniorgym och parkourprodukter skapar glädje för miljoner människor i fler än 40 länder. Tillverkningen av parkutrustningen sker i Enköping, där även Lappset Swedens har sitt kontor. Moderbolaget Lappset Group ligger i Rovaniemi, vid polcirkeln i Finland. Läs mer på www.lappset.se

On
Off

1 kommentarer

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Tänk utanför ramarna

  Tänk utanför ramarna

  Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-26 11:50

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-21 10:30

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017