I eftermiddag invigs Stockholm stads första parkourbana i Vällingby

Publicerad

Stockholms stad öppnar sin första parkourbana

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning hälsar i eftermiddag alla intresserade välkomna på invigningen i Nälstastråket vid Nälstaskolan. Stockholm Parkour Academy demonstrerar Parkouranläggningen och berättar mer om den nya sporten mellan 13:00-15:00.

Representanter från Lappset som har tillverkat utrustningen och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning kommer vara där. Du tar dig dit med tunnelbana till Vällingby och buss 118 till Nälstaplan, eller 179 mot Spånga.

 • Lokal/plats: Nälstaängen nedanför Nälstaskolan, Trolle-bondes gata, Vällingby
 • Datum: Onsdag den 2 november 2011
 • Tid 13:00

 
Parkour går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom att sorters miljöer – traditionellt stadsmiljö. Hinder kan vara allt i omgivningen från stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar.

Den uppbyggda parkouranläggningen har stötdämpande fallskydd på marken och utrustningen från Lappset är framtagen i samråd med professionella parkourutövare. Sammantaget gör detta parkourträningen säkrare och minskar risken för olyckor.

Intresset för parkour har vuxit lavinartat i Sverige, från att ha varit en fransk undergroundsport till att det idag finns parkourföreningar i flera svenska städer och parkour som träningsform på SATS. En som tävlar internationellt är Marcus från Helsingborg:

Han är doldis hemma i Helsingborg, men regerar på nätet. Med över 20 miljoner uppladdade klipp räknas parkour som den största sporten på Youtube. Marcus Gustafsson vann senaste elittävling i Detroit. Nu väntar Grekland och Kuwait.

hd.se rapporterar även:

Helsingborg stärker sin ställning som parkourcentrum. Sveriges fjärde utomhusbana ska byggas på Elineberg. Det är ungdomarna på fritidsgården som har bett om det.

Läs mer om parkour på Stockholm Parkour Akademys hemsida. Tidigare i våras invigdes Stockholms första parkourbana i Solna.

SVT:s regionala nyheter var på plats, se Åsa Dicksons reportage nedan:

Tidigare har parkourbanor från Lappset invigts i andra länder, bland annat Finland:


Visa större karta

Andy Taber från Colorado Parkour Street Team demonsterar hur parkour kan genomföras i stadsmiljö:

Hela pressreleasen:

Växande intresse för ny träningstrend: Stockholms stad öppnar sin första parkourbana

Stockholms stads första parkourbana invigs idag och ligger i förorten Vällingby. Parkour är en snabbt växande träningstrend i Sverige med både barn och vuxna som utövare. Aktivitetsformen har sina rötter i Frankrike och utmaningen ligger i att ta sig förbi olika hinder på ett smidigt sätt.

Parkour utövas både i naturliga stadsmiljöer och på organiserade banor. Sporten eller träningen handlar om att snabbt men kontrollerat ta sig över, under eller runt hinder som bänkar, trappor, murar och tak.

I Vällingby öppnas nu den första parkourbanan i Stockholms Stad. Banan är anpassad för både erfarna parkourutövare och nybörjare i alla åldrar.

– Vi vill skapa en mötesplats som inspirerar barn, ungdomar och även vuxna att aktivera sig fysiskt. Parkour blir alltmer populärt och vi tror att den nya banan kommer att locka folk från hela kommunen, säger Åsa Karlsson på Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning.

Hos Parkour Academy, som verkar för att utveckla och sprida kunskap om parkour, har antalet organiserade utövare mer än fördubblats under 2011. Hundratals utövare kommer nu på parkourträningspassen varje vecka och träningsformen går hem i alla åldersgrupper även om de flesta utövare är mellan 12 och 25 år.

– Intresset för parkour ökar snabbt och banan i Vällingby blir den tredje som vi bygger i Sverige. En fjärde är på gång. Vi har designat anläggningen i samarbete med professionella parkour-utövare och på så sätt säkerställer vi att den håller måttet och är utmanande för både nybörjare och erfarna, säger Sören Silén, VD på Lappset.

Parkour är en relativt ny träningsform som började utövas aktivt på 80-talet i en förort till Paris. För fem år sedan kom trenden till Sverige och sedan dess har en mängd lokala klubbar etablerats runt om i landet.

Träningsformen har utvecklats med inspiration från olika träningsformer, bland annat militära hinderbanor. Med över 20 miljoner uppladdade klipp på Youtube är parkour den största sporten på Youtube.

Se parkour på Youtube: http://youtu.be/WEeqHj3Nj2c

Om Lappset

Lappset Group är en av världens ledande tillverkare av lekplats- och parkutrustning. I produktutbudet finns aktivitetsutrustning för såväl barn som vuxna och seniorer. Lappsets lekplatser, utegym, seniorgym och parkourprodukter skapar glädje för miljoner människor i fler än 40 länder. Tillverkningen av parkutrustningen sker i Enköping, där även Lappset Swedens har sitt kontor. Moderbolaget Lappset Group ligger i Rovaniemi, vid polcirkeln i Finland. Läs mer på www.lappset.se

On
Off

1 kommentarer

 • Utveckling är min snuttefilt

  Utveckling är min snuttefilt

  BODY:s chefredaktör Anders Eriksson i nya ledaren

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-11-14 09:51

 • Intervjuregn på Swefit Expo

  Intervjuregn på Swefit Expo

  I helgen gick Swefit Expo i Borås av stapeln, med många fina tävlingar och utställare på plats. Arrangör Sharam Daneshmand passade på att haffa flera av de närvarande atleterna för en stunds samtal.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-11-12 10:25

 • Fem populära övningar som är sämre än du tror

  Fem populära övningar som är sämre än du tror

  Att kategoriskt klassa övningar som "bra" eller "dåliga" är vanskligt. Väldigt få övningar är bra eller dåliga i alla situationer. Först måste man fråga sig vem det är som utför övningen och i vilket syfte han eller hon utför övningen.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-11-08 09:13

 • Sneak peek av nya numret!

  Sneak peek av nya numret!

  Vi har längtat ihjäl oss efter nya numret av BODY (men det har det varit värt). Ni kan inte få tag i det i butik riktigt än, men här kommer en liten förhandstitt så att ni hinner förbereda er mentalt på nästa veckas fullknôkade godispåse!

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-11-04 09:45

 • Dags att ge upp?

  Dags att ge upp?

  Du slår knut på dig själv om och om igen men resultaten uteblir ändå. Det är kanske dags att byta övning?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-11-01 12:46

 • Tid mellan tävlingar?

  Tid mellan tävlingar?

  Hur mycket tid ska man ge sig själv mellan tävlingarna, för att hinna utveckla mer muskelmassa och hinna förbättra sin fysik på lång sikt?

  Nyheter Helene Ahlson, 2018-10-30 10:40

 • Maximera effekten av din styrketräning

  Maximera effekten av din styrketräning

  Vi är nog alla överens om att stretching är ett prestationshöjande inslag i en genomtänkt träningsrutin även om åsikterna går isär vad gäller utförande, timing och stretchingens faktiska syfte. Ägna det fem minuter av din dag och din kropp kommer att tacka dig redan i kväll!

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-10-25 11:30

 • Klassiker i Tyngre kostym

  Klassiker i Tyngre kostym

  I helgen gick den sjunde upplagan av Tyngre Classic av stapeln. Efter en lång väntan fick fansen fitness, styrkemätning, viktstänger, glass och e-sport serverat i arrangörernas egen passionsgryta.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-23 18:51

 • Svensk dominans på Nordiska Mästerskapen 2018

  Svensk dominans på Nordiska Mästerskapen 2018

  Atleter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland och Island möttes i Stockholm för att slåss om pokalerna. Ännu en gång stod det klart vilken nation som har bäst koll på träning för tryck, då Team Sweden plockade hem överlägset flest guld.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-22 07:24

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

2 kommentarer

annavoughot: Hej, vill du ha lite roligt? Jag har en webbkamera, någon av dina önskemål, följ länken sexychatxxx.com och lägg till mig som en vän

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 405, november

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017