Klassisk styrkelyft gör sin världsdebut i Stockholm

Det är Stockholm, Sverige som fått äran av vara första arrangör av World Cup i klassisk styrkelyft – det närmaste man kommer ett VM i ”retrostyrkelyft”, dvs utan utrustning utöver handledslindor och bälte. Tävlingarna startar tisdagen den 12 och håller på till och med söndagen den 17 juni i Eriksdalshallen på Södermalm.

Uppdatering: Qrodo har nu klippt ihop en film som visar styrkelyft från World Cup i somras, med allt vad styrkelyft är: Eleiko World Cup Compilation Video.

Har du inte möjlighet att vara på plats kan du också titta på kommenterade webbsändningar i hög kvalité via styrkelyft.qrodo.tv. BODYs skribent Andreas Guiance kommer att besöka tävlingarna för att kunna leverera några intervjuer med profiler på plats. Håll utkik på denna sida för Andreas text och bild. SVT-sporten rapporterade under fredagskvällen från Eriksdalshallen:

BODY var på plats då World Cup i klassisk styrkelyft avgjordes!

Biljetter till tävlingarna kan köpas i entrén till Eriksdalshallen på Södermalm för 100 kr/person/dag. Om du gör ett förköp via arrangörens mail (ossf@live.se) så kommer du undan med 80 kr/person/dag i entréavgift. Läs mer på Eleiko World Cups hemsida

Styrkelyftförbundets förhoppning är att hela lyftarsverige kommer och besöker dessa historiska tävlingar som ÖSSDF arrangerar och ger våra svenska lyftare jättesupport.

Damer (tredje bästa nation på poäng)

• 52 Miia Liimatainen (fyra)
  • 57 Angelica Brage (fyra) och Helen Engberg (brons)
  • 72 Karolina Arvidson (femma) och Eleni Kamvissis (sexa)

• +120 Robin Sjögren (silver)

Diskussionstråden på forumet kolozzeum har mer tips från insatta om placeringar och prestationer av alla nominerade dam- respektive herrlyftare från hela världen. Sammanställt av Deceiver85

Kul patriotisk/lokalpatriotisk fakta från World Cup 2012:

• Sverige 3:a på nationspoäng (både herr & dam)
  • Femton delgrensmedaljer!!! (två guld, fyra silver, nio brons)
  • Fem totalmedaljer! (ett silver, fyra brons)
  • Bästa svenska dam på poäng : Helen Engberg
  • Bästa svenska herre på poäng : Robin Sjögren

Fler bilder från tävlingarna finns på Mikael Janssons galleri på facebookSchemat för tävlingarna listar klassernas starttider.

Den traditionella resultatsidan för IPF-tävlingar kommer att uppdateras var trettionde sekund under World Cup – samma sida har en utmärkt sammanställning över damernas respektive herrarnas resultat:

Rapporter från media

P4 Västernorrland: Jenny Sellén blir silvermedaljör

Jenny Sellén från Sundsvall får nu silver i World Cup i klassiskt styrkelyft. Det efter att ryskan som tog guld visade sig vara dopad.

Nerikes Allehanda: Robins silver fullbordade VM-succén

Örebro KK har samlat VM-medaljer på hög den här veckan. I dag avslutade Robin Sjögren supersuccén med ett silver.

P4 Västernorrland: Jenny – trefaldig medaljör i styrkelyft

Jenny Sellén från Sundsvall tog tre bronsmedaljer i helgens World cup i klassisk styrkelyft som gick i Stockholm. Det var i grenarna marklyft, knäböjd och en sammanräkningsmedalj som Jenny tog sina medaljer.

Sundsvalls Tidning: Sellén tog brons i World cup

Jenny Sellén tog bronspengen under lördagens World cup, inofficiella VM, för styrkelyft (84 kg+) i Stockholm. Totalt slutade hon på resultatet 437,5 kg efter att ha tagit 155 kg i knäböj, 187,5 kg i marklyft och 95 kg i bänkpress

GD.se: Engberg från Gävle tog brons i WC

Helen Engberg från Gävle tog tidigare i veckan hem ett totalbrons i World Cup, inofficiella VM, i styrkelyft. Engberg inledde med brons i böj och guld i mark vilket grundlade den totala bronspengen.

Nerikes Allehanda: Silver och brons till Arvidson

Örebro KK fortsätter att skörda framgångar på VM i klassiskt styrkelyft. I dag tog Karolina Arvidson två delgrensmedaljer.

Piteå-Tidningen: Angelica missade pallen ”Fruktansvärt besviken”

Hon hoppades på medalj i World Cup. Men Angelica Brage, Öjeby AK, blev fyra totalt.
– Jag är fruktansvärt besviken.

Sundsvalls Tidning: Wulffeld totalsjua i World cup

Sjua totalt. Fyra i marklyft. Sundsvall Atletklubbs Thomas Wulffeld hade hoppas på mer i World Cup i Stockholm.

Nerikes Allehanda: VM-brons till Engberg

Borträknad från medaljstriden på förhand. Då superskrällde Helen Engberg och tog VM-brons i klassiskt styrkelyft och guld i delgrenen marklyft.

Nerikes Allehanda: Berglund tog VM-brons

Först Helen Engberg. I kväll följde Örebro KK:s Per Berglund upp med ett nytt VM-brons i klassiskt styrkelyft.

Norrbottens-Kuriren: Länshoppet snuvad på bronset

Styrkelyftaren Angelica Brage hoppades på framgångar i World cup i Stockholm. I stället blev hon snuvad på bronset av en annan svenska.

NSD: Brage lyfter – tack vare mental träning

Kraven och förväntningarna blev för tunga. Då vände sig Angelica Brage till en mental coach.
– Det är lika viktigt som att äta och träna rätt, säger styrkelyftaren inför World cup i Stockholm.

Norrbottens-Kuriren: Brage siktar högt

Misslyckandet i bänkpress-VM är glömt. Nu tror Angelica Brage på framgång i World cup.
– Förhoppningarna att prestera är ganska högt ställda, säger den 25-årige Öjebyatleten.

I vår sammanställning över Klassisk Styrkelyft från januari förra året finns mer om tävlingsformen och varför den kan ha framtiden för sig (ett citat var framtiden är forntiden):

Totalresultaten i knäböj, bänkpress och marklyft blir i snitt 121,5 kg mindre, men tävlingarna löper smidigare och det blir både billigare att tävla utan utrustning samt förhoppningsvis enklare att rekrytera nya tävlande.

[…]

En återgång till tidigare regler utan hjälpande specialutrustning skulle förutom fler godkända lyft ge följande vinster:

• Färre och mindre allvarliga skador. I år har har två lyftare brutit armen eventuellt pga bänkpresströjan.
  • Troligen bättre rekrytering av tävlingslyftare. Min tanke är att tränande motionärer då ser att deras egna resultat inte alls är så långt ifrån de tävlandes som det verkade tidigare.
  • Kostnaderna för specialdräkterna sparas in. Ganska stora besparingar.
  • Mindre stress i tävlingssituationen. Man behöver inte planera när det ska lindas, bytas dräkter osv.
  • Bänkpress är en gren som skulle mäta bröstyrkan, inte tricepsstyrka som den nu har blivit.

Du som blir inspirerad av tävlingarna och vill prova på styrkelyft (med eller utan utrustning) kan hos Svenska Styrkelyftförbundet hitta bland annat information om föreningar som aktivt sysslar med nybörjarträning och hur man börjar tävla.