Det perfekta passet

Foto: Andreaz Engström

Trots att vi alla, från tid till annan, knutit våra tummar blå i innerliga förhoppningar om motsatsen, så tar det oftast tid att nå synbara resultat i gymmet. Både de extra centimetrar vi önskar oss runt överarmen, och de ynka extrakilon vi vill få med oss upp i bänken låter vanligtvis vänta på sig. Därför är vi rätt många som då och då förlorar tålamodet. ”Gör jag något fel?”, är en vanlig självreflektion.

Det väller in mail hit till redaktionen med frågor om träning. ”Hur tycker du jag ska lägga upp mitt träningsschema för att få optimala resultat?”, är en inte helt ovanlig formulering, oftast följd av en ultradetaljerad redogörelse för hur verksamheten ser ut för dagen. Jag får dessa frågor också på gymmen, både från grabbar och tjejer, från grannar i hissen och i garaget, på golfbanan, i affären, på krogen, ja överallt. Och när det inte handlar om träning så handlar det garanterat om kost. Eller om både och. Alla vill ha den snitslade banan till snabbast möjliga resultat.

Alla vill ha ”nyckeln”, eller listan med det perfekta upplägget. Och visst – jag skulle kanske med viss möda kunna knåpa ihop en träningsrutin som måhända skulle vara aningen mer effektiv än vad du lutar dig mot idag. Men bara lite. Om ens något. I generella termer så existerar det nämligen inget perfekt träningspass eller optimalt kostupplägg.

Visst finns det övningar som är mer effektiva än andra. Och visst finns det dietstrategier som i teorin är bättre än andra. Men vad som är bäst för dig? Fan vet, för att vara ärlig. För vad dessa planer och modeller inte tar hänsyn till är hur just du fungerar. Hur ditt liv ser ut. Ditt arbete, dina måsten och din tidsplanering. Den som skriver ner ”Cable cross, 4 x 12” på en post-it-lapp till dig har heller ingen riktig koll på hur du sover, hur du tillbringar din vakna tid eller hur mycket energi du ägnar åt mp3-spelaren, bloggmunnen på Instagram eller åt att störa din närmaste omgivning i gymmet (1).

Jag är själv förmodligen inte den skarpaste kniven i lådan. Men jag är rätt envis. Och nyfiken. Dessutom fortfarande mån om att utvecklas. I år är det 32 år sedan jag gjorde mitt första besök på ett riktigt gym. År som ägnats åt letande, testande, trixande och fixande. Det jag sökt? Det perfekta passet, såklart. Jag provade därför alla möjliga och omöjliga upplägg. Från tre pass om dagen (som proffsen gjorde, läste jag mig till), till tre pass i veckan (á la styrkelyftarna). Jag har kört 7-split och helkropp. Med dropset, topset, popset, mopset, ja allt… (2) Alla dessa olikheter har en sak gemensamt – att de presenterats som ”optimala”. Men var de det? Nej, inte för mig. Ingen av dem tog nämligen hänsyn till att jag var tvungen att gå till jobbet på dagarna, att jag hade en familj som både krävde och förtjänade min närvaro, och att jag – mitt nöt – också intresserade mig för annat, utanför träningen.

Min poäng är att det enda tränings- eller kostupplägg som är ”perfekt” för dig är det som helt och hållet passar dig, ditt liv och dina mål. Förhoppningsvis behöver du inte leta lika länge som jag för att hitta rätt (3). Under tiden kan det dock vara bra att oroa dig mer för din ansträngning och attityd än på vad som står skrivet i någon pärm. Oavsett rubrik på diplomet där hemma på väggen.

Det är nämligen det allt handlar om.

I dina växande musklers tjänst!

Bild 325839 

1) Även om vi kan vara överens om att den som verkligen ödslar delar av värdefull regnskog åt orden ”Cable Cross, 4 x 12” i någon sorts ambition att göra dig bättre rent muskulärt ska ha en duktig lavett, bara på ren dumhet.

2) Så vitt jag vet finns det ännu ingen vedertagen träningsterm benämnd topset, popset eller mopset. Men skulle det ha funnits så hade jag definitivt provat även dessa.

3) Vilket jag nu äntligen gjort, både tränings- och kostmässigt.

Redaktören listar: Hett i höst

  1. Mr Olympia, Las Vegas
    King Shit, liksom. I år får vi dessutom se Jay Cutler återvända i jakt på femte titeln. Du ser BODY tippa årets tävling på sidan 18. 
  2. SM, Västerås
    Prima muskelunderhållning på hemmaplan. Nu dessutom med Bikini och Women’s Physique på schemat.
  3. Arnold Classic Europe, Madrid
    Det största vi numera har i Europa. Arnold himself kommer såklart dit, och dessutom har vi ett gäng svenska tävlande på g. Arriba! 
  4. VM-medley
    Dam-VM i Kiev, veteran- och junior-VM i Ulan Bator (Mongoliet), herr-VM i Marrakech (Marocko) och VM i CBB i St. Poelten (Österrike). 
  5. Svenska Pärlor
    En pånyttfödd Decembercupen (över två dagar med Bikini och Men’s Physique på tablån) och en ännu bättre Fitnessfestivalen (med extra allt) ramar in  det bra.