Vilken skola i landet är armstarkast?

Foto: Storuman Armsport

På lördag går det andra skol-SM:et i armbrytning någonsin av stapeln i Vilhelmina. Där avgörs vilken skola i landet som är den mest armstarka. Förra året var drygt 80 elever från 21 olika skolor från Helsingborg och Hässleholm i söder till Luleå och Tärnaby i norr på plats. Armbrytargymnasiet livestreamar.

– Armbrytning är en perfekt korridorssport och därmed skolsport. Det är så lättillgängligt och passar väldigt bra för barn och unga. Allt som behövs är en arm, säger Heidi Andersson.

– Armbrytarbord på skolor blir för många elever ett perfekt sätt att få utlopp för en massa överskottsenergi. Alla är inte lagidrottare, materialsportare och bollfantaster. En del är armbrytare! Armbrytning kan bli en ”väckare” för unga att älska fysisk aktivitet, träning, svett och adrenalin, avslutar Heidi.

Livestreaming sker på armbrytargymnasiet.se. Läs mer om sporten på SvenskArmsport.com

Tjejer/killar mellan 13 till 19 år tävlar med vänster respektive höger arm i olika viktklasser:

  • Killar: -50, -55, -60, -65, -70, -80 och +80 kg
  • Tjejer: -50, -55, -60, -70 och +70 kg

Regler för armbrytning

  • INNAN STARTEN skall allting vara rakt; handlederna raka, skuldrorna parallella med bordet, händerna mitt på bordet och tumknogarna på de tävlande måste synas.
  • EFTER START är det tillåtet att böja handleden.
  • ALLA MATCHER startas av en domare som lägger sina händer på de tävlandes händer och säger ”ready…GO!”
  • TJUVSTART innebär en foul – två foul och du förlorar!
  • ARMBÅGEN skall hela tiden vara i kontakt med kudden. Om armbågen lyfts eller kommer utanför kudden får man en foul.
  • DE TÄVLANDE skall hela tiden ha ögonkontakt med sin egen hand under matchens gång för att undvika skador.
  • OM GREPPET SLÄPPER blir det omstart och händerna binds ihop med remmar.
  • VEM VINNER? – För att vinna måste någon del av motståndarens fingrar, handled eller underarm nudda eller vara i höjd med nedslagskudden.
Klicka för mer information
Vilhelmina – värd för Skol-SM i armbrytning

Heidi Andersson, ”Armbryterskan från Ensamheten”, nyss hemkommen med dubbla guld från VM, ger nu allt för att få fler att upptäcka sporten. Skolidrottsförbundets skol-SM är ett led i den satsningen. I år kommer mästerskapet att avgöras i Vilhelmina.

– Alla är inte lagidrottare och bollfantaster. En del är armbrytare. Armbrytning kan få unga att älska fysisk aktivitet, träning, svett och adrenalin! Medlemskap i en idrottsförening ger dessutom en tillhörighet, en identitet och stärkt självkänsla, säger Heidi Andersson

Heidi arrangerar skol-SM tillsammans med Armbrytargymnasiet i Storuman och Skolidrottsförbundet och i år kommer västerbottniska Vilhelmina att vara värd för arrangemanget den 13 december.

– Vilhelmina kommun är glada och stolta över att få ett sådant här arrangemang till oss. Nu kommer vi få chansen att se svensk juniorelit och blivande landslagsatleter. Vi tror att den här typen av arrangemang kommer att locka en hel del publik, säger Ulf Nenzén

Skol-SM kommer att arrangeras som en helt vanlig armbrytartävling för ungdomar från 13 till 19 år från hela Sverige med en klass för killar och en för tjejer och därtill olika viktklasser.

– Skol-SM i armbrytning bidrar till ett brett skol-SM utbud och öppnar upp för fler idrotter som kan locka andra än de redan frälsta till idrottande och motion, säger Skolidrottsförbundets tävlingsansvarige Torbjörn Lundin.

Skol-SM i armbrytning är precis som andra skol-SM en tävling för medlemmar i landets skolidrottsföreningar, barn och ungas egen idrottsförening. Förutom armbrytning arrangeras det skol-SM i tiotalet andra idrotter där lag och medlemmar från skol-IF gör upp om titeln svensk skolmästare. Heidi Andersson tror att satsningen på skol-SM i armbrytning kan betyda mycket för att bredda intresset för sporten. I världsledande Ryssland är skoltävlingar nyckeln till framgång.

På torsdag den 25 september kommer Heidi Andersson tillsammans med elever från armbrytargymnasiet att vara på plats på Östgården, Folkets Hus i Vilhelmina klockan 9.00 i samband med SportsCamp som då arrangeras. De kommer att informera om Skol-SM, ge tekniktips och hjälpa till med laguppställningarna inför den 13 december. Armbrytaraktiviteterna fortsätter fram till ungefär klockan 15. Heidi Andersson kommer tillsammans med Vilhelmina kommun, turistinformationen och näringslivet även att ha ett planeringsmöte inför mästerskapet.

– Detaljerna ska sättas, så mästerskapet får bästa tänkbara förutsättningar att nå nya höjder, säger Heidi Andersson.

För mer info kontakta:

Heidi Andersson
Armbryterskan från Ensamheten
info@heidiandersson.com
www.heidiandersson.com
+46 (0)70 20 16 880

Ulf Nenzén
UTVECKLINGSENHETEN VILHELMINA KOMMUN Kultur-Fritid-Näringsliv-Turism
+ 46 (0)70 642 00 76
ulf.nenzen@vilhelmina.se

Torbjörn Lundin
Idrotts- och tävlingskonsulent Skolidrottsförbundet
+ 46 (0)70 295 63 16
Torbjorn.Lundin@skolidrott.se