Träning som yrke allt mer populärt

Personlig tränare är ett yrke som blir allt mer populärt. Och nog kan det kännas som en dröm att få arbeta med det roligaste som finns: träning! Vi tar oss en titt på vad som krävs för att bli en framgångsrik tränare.

Intresserad av att bli personlig tränare? Du är inte ensam. Träningen blir ett allt viktigare inslag i människors liv, och med det ökar behovet av duktiga personliga tränare. 

Varje dag startar arton unga i Sverige eget företag. Kroppsvård var under 2014 den bransch som ökade allra mest jämfört med året innan, med hela 25 procent enligt en kartläggning från Visma. En annan bransch på stark frammarsch är sport- och fritidsutbildning, som ökade med 18 procent.

För att bli en bra personlig tränare krävs mer än bara kunskaper, och därför är det inte heller ett yrke du kan lära dig fullt ut på en utbildning. Utbildningarna är bra sätt att skaffa de nödvändiga kunskaperna (men inte de enda), men för att bli framgångsrik i yrket måste du samtidigt vara inspiratör, kommunikatör och marknadsförare. Vi ska här ta oss en titt på vad som krävs för att lyckas, och vilka vägar man kan ta dit. 

Forskning visar att människor får bättre resultat när de tränar med en PT, men anledningen till varför det är så behöver inte alltid vara helt självklar. Visst kan en tränare bidra med ökade kunskaper och lägga upp ännu vassare tränings- eller kostprogram. Men i de allra flesta fall är tränarens största bidrag att träningen faktiskt blir av. Det är lätt att bli hemmablind, och du som läser den här tidningen (och dessutom är intresserad av att bli PT) har förhoppningsvis inga problem att motivera dig att gå till gymmet. Men för den stora majoriteten, och därmed troligtvis en stor del av dina framtida klienter, blir det här en avgörande faktor. 

Det är större skillnad mellan att träna och inte träna, än det är mellan att träna och att träna lite bättre.

Inspiratör

För att råda bot på det här problemet gäller det att du som personlig tränare lyckas inspirera dina klinter att faktiskt släpa sig till gymmet – helst även de pass då de inte tränar med dig. Få klienter har råd att träna alla pass ihop med sin tränare, och därför åligger det dig att skänka motivation som räcker veckan ut.

Här gäller det också att vara människokännare och ibland något av en psykolog. Vilka klienter svarar på att bli pushade? Vilka måste daltas lite med? En bra personlig tränare skräddarsyr inte bara träningen efter klienten, utan även tilltalet och motivationsteknikerna. Återigen: Får du inte din klient att gå till gymmet spelar det ingen roll hur optimalt träningsupplägg du har skapat. 

Kommunikatör

Du kan vara hur kunnig som helst, men lyckas du inte överföra dina kunskaper till dina klienter är kunskapen närapå bortkastad. Återigen finns det en människokännande komponent som är viktig: en 18-årig fotbollsspelare tillgodogör sig troligtvis inte information på samma sätt som en 46-årig trebarnsmamma. Det handlar om att kunna klä sina kunskaper i ord, och leverera dem i lagom mängd. 

Sprutar du ur dig fakta om agonister hit och proteinsyntes dit är det stor risk att de viktiga lärdomarna drunknar. Det gäller alltså att sålla på rätt sätt och se till att förmedla informationen så att din klient har möjlighet att ta den till sig.

Marknadsförare

Har du inga kunder blir snabbt dina övriga färdigheter rätt ointressanta. Jobbar du på en stor gymkedja kan du i viss mån få kunder via dem, men generellt gäller det gamla uttrycket ”själv är bäste dräng”. Fördelen här är att du bara behöver marknadsföra en enda produkt: dig själv. Nackdelen är att inte alla av oss är helt bekväma i den rollen. Dessutom är det inte helt enkelt. Överdriver du kring dina egna förtjänster är det lätt att det blir genomskinligt, men samtidigt är det svårt att vara timid och ändå lyckas nå ut genom bruset. 

Alla finns på sociala medier, och där måste självklart även du finnas. Bara för att du råkar ha ett Instagram-konto blir du ingen stjärna på tränarhimlen – men det är åtminstone bättre än inget.

Så jag behöver knappt kunna något om träning?

Om det ändå vore så enkelt. Grunden är fortfarande gedigna kunskaper om träning (och kost). Den bästa reklamen du kan få är nöjda kunder som berättar att du är duktig för sina vänner. Så i längden kommer naturligtvis din skicklighet att slå igenom även i plånboken. Utbildningar finns i dag i massor, och är naturligtvis bra alternativ, men ingen utbildning ersätter kunskaper och framför allt erfarenhet som förvärvats genom många timmars umgänge med järnet. 

Värt att tänka på är att vissa gym föredrar speciella utbildningar, så om du har siktet inställt på en specifik arbetsplats kan det vara bra att höra dig för med dem innan du fattar beslut kring om du ska gå någon utbildning, och i så fall vilken.

Viktigast av allt

Men det finns ändå en huvudfråga att ta tag i innan allt annat ens kommer på tal: Vill du verkligen bli personlig tränare? (Det här är också något som framgångsrika tränare återkommer till gång på gång.) På ytan låter det fantastiskt att arbeta med sin hobby, men man ska inte glömma bort att det är fråga om ett yrke där det ofta är långa timmar för ganska lite pengar. Och konkurrensen om klienterna hårdnar allt mer. Samtidigt är det en bransch på frammarsch, och utvecklingen är bara i sin linda. 

Gillar du flexibilitet, stimulerande arbetsuppgifter och att arbeta med människor kan det vara ett yrke för dig – har du däremot ett stort behov av trygghet, fasta tider och mycket pengar finns det troligtvis enklare vägar att gå.

Tre tränare berättar

Vi har pratat med tre framgångsrika tränare för att få deras åsikter kring tränaryrket: Gustaf Ollas, Emma Mohlin och Helene Ahlson.

Gustaf Ollas

Gustaf, vad har du gått för utbildning?
– Jag har ingen officiell utbildning, utan det jag lär ut är sådant jag själv lärt mig genom att träna, lyssna och diskutera med personer som är väldigt duktiga på det dem gör, till exempel bekanta som är bäst i Sverige eller till och med världen på chins och dips. Över åtta år på gymmet och i branschen har givit mig en god uppfattning om hur kroppen fungerar och vad man bör tänka på.

Hjälper utbildning till i rollen som PT?
– Avsaknaden av utbildning är något jag varit öppen med från början, men ändå vill folk anlita mig. Personligen tror jag att det beror på vad jag lyckats göra med min kropp under dessa år. Det blir som ett levande bevis på att jag åtminstone gjort något rätt. Det enda man har att sälja in till nya klienter som personlig tränare är sig själv, och då måste man på flera olika plan vara en förebild. Sedan betyder inte det i min mening att man alltid måste vara knallhård, men att man kan visa upp att det man hjälpt andra med eller själv åstadkommit på något vis fungerar.

Vad utmärker en bra PT?
– En bra PT ska kunna lägga sitt ego åt sidan och lyssna, samt anpassa träningen utifrån klienten. Även om man själv älskar att träna till fail och nära sina gränser betyder inte det att alla har likadana mål. Man måste även vara beredd att stoppa och avbryta vissa övningar eller moment under passet om man ser att det inte funkar rent teknikmässigt. Arbeta långsiktigt och förebygg, istället för att bara fokusera på att klienten ska bli slutkörd varje pass.

Hur får man klienter?
– Jag har fått klienter genom att dela med mig av min egen utveckling och mitt sätt att se på träning och kost. Vissa av mina klienter har jag också kontaktat personligen för att jag vill arbeta med dem då de har vissa egenskaper och personligheter som tilltalar mig i mitt företagande och arbete. Ett bra tips är att börja arbeta med vänner och bekanta och se hur de upplever ens arbete. Många gånger är just rekommendationer en bra källa till nya klienter.

Vilket är ditt bästa tips till någon som vill bli PT?
– Första tipset är att fundera på varför du vill bli personlig tränare. Det är väldigt trendigt att arbeta som PT just nu, och det är lätt att bara följa strömmen. Vad kan du som gör dig speciell? Något att också ta med i beräkningen är att du ofta måste arbeta när andra inte arbetar, såsom kvällar och helger.

– Det andra tipset är att fundera på hur du ska tjäna dina pengar. Ska du vara egen eller ska du vara anställd? Ställ upp båda alternativen och ta reda på hur mycket pengar du kan dra in på de olika vägarna. Gör sedan en snabb kalkyl över hur många kunder du då behöver i veckan, i månaden eller per år för att få en okej lön.

– Sedan gäller det också att behålla ödmjukheten: Jag gör exempelvis alltid en bedömning innan jag tar på mig en ny klient om jag verkligen är rätt person för just det uppdraget. Känner jag att jag inte är det tackar jag nej – både för min och klientens skull.

Emma Mohlin

Emma, vad har du gått för utbildning?
– Jag har gått The Academys PT-utbildning på totalt 204 timmar. Utöver det har jag en 2-årig utbildning till hälsoutvecklare samt en 3-årig utbildning till sjukgymnast bakom mig.

Hjälper utbildning till i rollen som PT?
– Utöver gedigen kunskap, massor av inspiration och motivation, fick jag en mängd konkreta arbetsredskap som medförde att det var snabbt och enkelt för mig att komma igång att jobba som PT.

Vad utmärker en bra PT?

– Jag tycker framför allt att det är en person som snabbt ringar in klientens önskemål och behov. Dessutom gäller det att vara genuint intresserad och lyhörd inför klienten.

Hur får man klienter?
– I längden handlar det såklart om att göra ett bra jobb, eftersom det ger ringar på vattnet. Men det är också en mycket god idé att lära dig allt du kan om försäljning och marknadsföring. Ett boktips som jag tror du kan få stor nytta av är: The little red book of selling.

Vilket är ditt bästa tips till någon som vill bli PT?
– Fundera på vilket ditt motiv till att bli PT faktiskt är. Vill du hjälpa människor att lyckas? Må bättre? Nå sina drömmar och mål? KÖR! Vill du enbart bli större, starkare och få fler brudar? Satsa på hobbybyggning och knäcka extra som bartender istället…

Helene Ahlson

Helene, vad har du gått för utbildning?
– Styrketräningsinstruktör, PT och kostrådgivare hos SAFE. 4,5 år på GIH: Idrottslärare, folkhälsolärare och kostrådgivare. Dessutom diverse special-, vidare- och påbyggnadsutbildningar.

Hjälper utbildning till i rollen som PT?
– För min del tycker jag att utbildningarna vid GIH har givit mig absolut mest på alla plan, oavsett ämne. Det är längre och mer djupgående utbildningar. Men erfarenheten av att ha arbetat med mig själv och andra, i samband med tävlingar och andra uppdrag, har utvecklat mig mest.

Vad utmärker en bra PT?
– Det finns mycket: erfarenhet, flexibilitet och att kunna möta klienten där han eller hon befinner sig. Att skapa rätt utvecklingsmöjligheter för sina klienter och att själv vara uppdaterad. Och naturligtvis att leva som man lär!

Hur får man klienter?
– Det gäller att synas på ett bra sätt både på markplan, på events och på sociala medier. Du är själv en levande reklampelare, så det gäller att alltid ge 120 procent av dig själv, att göra ett bra jobb (nöjda klienter ger fler klienter), skaffa ett brett kontaktnät, älska ditt jobb och vara ödmjuk. Det här är ett jobb du måste GILLA för att kunna inspirera och motivera andra. Och återigen: Lev som du lär!

Vilket är ditt bästa tips till någon som vill bli PT?
– Se till att det verkligen är vad du vill syssla med, och kolla sedan in mina svar från de tidigare frågorna.

Utbildningar

Traditionellt sett har tränarutbildningar varit privata kurser man betalar för, och dessa utbildningar dominerar fortfarande marknaden. Men på senare tid har det också börjat komma allt fler alternativ inom den akademiska världen. Dessa utbildningar tar ofta betydligt längre tid, och är gratis.

Exempel på privata utbildningar inom personlig träning:

  • SAFE Education 
    Finns i: bl a Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund 
    010-1105990 
    www.safe-education.se
  • The Academy 
    Finns i: bl a Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Östersund 
    035-157070
    www.theacademy.se
  • Personal Training School
    Finns i: Stockholm 
    08-54544418
    www.pt-school.com
  • DS Trademark
    Finns på: 29 olika orter 
    Tel: 0709-502066
    www.dstrademark.se
  • Akademien för personlig träning
    Finns i: Stockholm, Karlstad, Jönköping, Ystad, Marbella och Florida 
    0707-997082
    www.afpt.se 
  • Active Education
    Finns på: 11 olika orter
    Tel: +47 4030 2222
    www.activeeducation.se

Exempel på akademiska utbildningar:

  • Gymnastik- och idrottshögskolan 
    Stockholm 
    08-12053700
    www.gih.se
  • Högskolan Dalarna
    Falun/Borlänge
    023-778000
    www.du.se
  • Umeå Universitet 
    Umeå 
    090-7865000
    www.umu.se
  • Högskolan i Halmstad 
    Halmstad 
    035-167100
    www.hh.se
  • Örebro Universitet 
    Örebro 
    019-303000
    www.oru.se
  • Linnéuniversitetet 
    Kalmar/Växjö 
    0772-288000
    www.lnu.se

Artikeln tidigare införd i BODY. Skribent: Andreas Guiance.