Träningsbibeln Optimal Styrketräning

Publicerad

Anders Graneheims 320-sidiga bok är till för dig som tränar hårt men kanske slirar i samma hjulspår. Boken hoppas kunna ge extra vind i seglen och ge inspiration, träningsglädje och snabba resultat, utan att riskera överbelastningsskador, stagnation eller att tröttna på träningen.

BODYs husnestor, och frågeskribent sedan många år, Anders Graneheim är inte den som ligger på latsidan.

Sedan flera år arrangerar han det populära träningslägret Tammer Training Camp på Lögdö Herrgård utanför Sundsvall, vilket alltid är fullbokat till sista bädd en lång tid innan. Parallellt arrangerar han också nybörjartävlingen Tammerpokalen, som alltid attraherat stora horder av tävlingssugna nybörjare.

Anders sa följande 2014 om sin bok Optimal Styrketräning:

– Det är ett gammalt drömprojekt som äntligen kunde ros i land. Boken har kokat och puttrat inom mig i dryga 10 år nu, och det blev till slut läge att göra den klar, berättar den alltid lågmälde Anders.

– Den hämtar på något vis upp essensen ur det jag lärt mig under alla mina år med träningen. Naturligtvis en hel del praktiska tips om övningar och utföranden, men också en hel del om kroppens signal- och hormonsystem. Boken är en total och komplett guide över vad, hur och varför styrketräningen är så oslagbar som motions- och träningsform, fortsätter Anders.

Optimal Styrketräning finns i BODYs webbshop. Några kapitel från innehållet:

 • Viktiga grundläggande faktorer
 • Träna smart
 • Substanser som påverkar prestation, återhämtning och välbefinnande
 • Uppnå dina mål
 • Varför utvecklas inte alla muskler i samma takt?
 • Parametrar för intensitet – utforma din egen träningsbarometer
 • Optimera dina förutsättningar för ett bra pass
 • Beskrivna träningspass, muskel för muskel
 • Exempel på en träningscykel splittrat på 5 träningspass
 • Ett perfekt träningsupplägg enligt ett periodiserat system
 • Den viktiga kosten
 • Hur du äter och lever påverkar din pH-balans
 • Att deffa och tävla
 • Kosttillskott

Plus övningsbanker för alla kroppens muskelgrupper...

Om Anders

Anders Graneheim har tränat styrketräning i närmare 40 år och tävlat i bodybuilding på elitnivå mellan 1982 till 2002. Han har vunnit SM-guld i tre olika viktklasser, vunnit Nordiska mästerskapen och avslutade sin karriär med att tävla som professionell i USA. Han blev känd när SVT-fotografen Richard Magnusson spelade in dokumentärfilmen "Sista posen" som handlade om hans träning och deltagande i tävlingen Masters Olympia. Dokumentären visades förutom i Sverige även i flera nordiska länder.

Anders har innan han skapade en karriär som bodybuilder varit aktiv i en mängd idrotter och är i dag rådgivare till elietidrottande män och kvinnor

Några röster om boken

Informationsutbudet kring styrketräning är enormt men ändå råder ofta stor rådvillhet hos de mänger av människor som söker sig till gym och träningsanläggningar. Anders Graneheims bok är ett friskt och handfast verktyg för den träningsintresserade. Med snart 40 år i träningsbranschen har författaren mer erfarenhet än de flesta.

En lång rad av framgångar borgar för att bokens fakta och teorier är både självupplevda och väl utprovade, inte alltid en självklarhet i dagens informationsflöde. Att som ung, entusiastisk gymbesökare få ta del av detta smörgåsbord av träningskunskap kommer att spara år av famlande och osäkerhet. Styrketräningens mysterier blir plötsligt enkla och resultaten kommer inte att låta vänta på sig.

Ingar Larsson, bodybuildingproffs och legend i branschen

En härligt inspirerande bok som innefattar alla bitar runt hård träning, tävling och diet. Boken ger ett bra sammanhang om vad hård träning innebär. Har du aldrig upplevt ett hårt träningspass så kommer du definitivt ana den känslan i texten!

Boken vänder sig till allt från den erfarne motionären till den som planerar att tävling bodybuilding och bodyfitness, men också för dig som idrottar på en högree nivå. Jag rekommenderar Optimal Styrketräning till dig som vill nå nya höjder, är nyfiken på att tävla eller bara få tips och goda råd!

Sofia Finnsson, en av Sveriges mest framgångsrika atleter i Bodyfitness och Athletic Fitness

On
Off

0 kommentarer

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Tänk utanför ramarna

  Tänk utanför ramarna

  Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-26 11:50

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-21 10:30

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017