Möt Samir Troudi – så äter ett proffs!

Kroppsbyggaren och före detta västkustbon Samir Troudi jagar nu sitt proffskort på allvar i Dubai. BODY passade 2015 på att stjäla en pratstund när han var på besök i Sverige.

Text: Linnea Enstedt. Foto: Emma Troudi, Linnea Enstedt.

Samirs träningsintresse tog form på Motionshuset i Uddevalla, men han bytte snart gym till Westcoast Fitness Center (i dag Nordic Wellness Uddevalla) där intresset för kroppsbyggning var större. Efter sin tävlingsdebut 2005 där han vann både Decembercupen och Luciapokalen har allt rullat på i ett rasande tempo – 10 guld, 5 silver och 2 brons på sammanlagt 21 tävlingar. 

Trots sin gedigna meritlista känns det liksom ändå som om detta bara är början på Samirs erövringar inom sporten. Tillsammans med frun Emma styrdes flyttlasset till Dubai under hösten 2014, och sedan dess har framgångarna inte låtit vänta på sig.

Hur kommer det sig att ni flyttade till just Dubai?

– Vi har alltid velat flytta till varmare breddgrader eftersom vintern här i Sverige är helt katastrofal. Jag hatar att frysa och Emma mår psykiskt dåligt under vinterhalvåret, så detta kändes som ett naturligt steg för oss båda, förklarar han.

Samir berättar sedan att en vän som bor i Dubai hade skickat en tävlingsaffisch till honom och frågat om han var intresserad av att ställa upp, mest på skoj. Då denna tävling låg i nära anslutning till Olympia Amateur 2014 resonerade Samir att han lika gärna kunde ge det ett försök och samtidigt slå två flugor i en smäll och reka Dubai. Sagt och gjort, i maj spenderade Samir och Emma tio dagar med att tävla, rekognisera, semestra och skapa kontakter för framtiden, och kort därefter gick flyttlasset.

Väl i Dubai började både Samir och Emma jobba som PT:s på ett gym som ägs av Anis Binous, en välrenommerad tränings- och tävlingscoach samt före detta tävlande atlet. Samir berättar att han egentligen inte hade tänkt tävla det aktuella året, men Anis hade fattat tycke för Samir och hade en helt annan plan. För att etablera Samirs namn i Dubai bestämde de sig för en tävlingssatsning redan 2014. 

Det har hänt otroligt mycket med din fysik den senaste tiden, vad är hemligheten?

– Tack! Anis är en mycket bra coach, hård och ärlig och tar sig bara an folk han tror på och verkligen vill hjälpa. Han coachar mig varje pass, lägger upp all träning och kost, samt står för alla kostnader kring träning och tävlingssatsningar. Jag ser till att sköta mitt jobb på hans gym och få in pengar till mat och hyra, sedan fixar han resten, berättar Samir. 

Samir, Emma och Anis med vänner från gymmet utanför arenan i Ajman. Lamborghinin i bakgrunden körde Anis Samir i till och från tävlingen.

Hur har ditt träningssätt förändrats?

– Framförallt har jag haft möjligheten att träna hårdare. I och med att jag jobbar på gymmet och Anis sköter allt kring min träning så har jag även kunnat fokusera på träningen på ett helt annat sätt än tidigare. Klimatet gör såklart även sitt, man kan hålla sig skadefri och man är alltid varm.

– Dessutom finns det inget som heter överträning i Dubai, vilodagar är inget man har inplanerat i schemat. Jag hade till exempel endast en vilodag under hela min tävlingssatsning detta år. Benen tränar jag flera gånger i veckan, framsida och baksida om vartannat, och jag tränar precis lika hårt hela tävlingssatsningen, med lika stor träningsdos fram till dagen före tävling. Det skulle jag säga är de största skillnaderna från tidigare, menar han. 

Samir har avverkat två tävlingar sedan han flyttade till Dubai och har vunnit båda, inklusive en overall-titel. Han tävlar numera mestadels i -90 kilosklassen, men pressade även ner sig till -85 kilo under den senare tävlingen. Att pressa ner vikten under 85-kilosbläcket var hemskt, berättar Samir, och Emma skrattar. De har tillsammans kommit överens om att det aldrig kommer att ske igen! 

Är det någon skillnad på att tävla i UAE jämfört med i Sverige?

– Det finns inga anmälningslistor, det är bara att dyka upp på invägningen och registrera sig. Dream Tan (kladdig tävlingsfärg som inte längre är tillåten inom IFBB) är också godkänd, och överlag tycker jag att tävlingarna är bra organiserade. Ännu en skillnad är prisceremonin, som vinnare får man prispengar och fina priser från sponsorer. Om man dessutom vinner en overalltitel får man den hedervärda titeln ”Hjältarnas Hjälte”. Dessa event omnämns också i vanliga dagstidningar, radio, tv och så vidare – det vill säga en helt annan mediebevakning än i Sverige, poängterar Samir. 

När har du ditt proffskort?

– Min coach säger inom två år, och det är det är det jag satsar på!

Jag har själv haft nöjet att träffa många proffs genom åren, så när Samir tar av sig tröjan och trycker till så är min ringa bedömning att detta helt klart är en proffsfysik ”in the making”. Om inget oförutsett inträffar så blir i alla fall inte jag förvånad om Samir får sitt efterlängtade proffskort inom en snar framtid!

FAKTA

  • Namn: Samir Troudi
  • Ålder: 32 år
  • Längd: 167 cm
  • Vikt on/off: 89 /110 kg
  • Bor: Dubai, Förenade Arabemiraten
  • Arbete: Personlig tränare/kroppsbyggare på Anis Binous Gym i Dubai. Driver även ImagineFutureYou.com med min fru. En sajt där vi erbjuder onlinecoaching och kompletta kost- och träningsupplägg.
  • Familj: Gift med Emma
  • Tränar på: Anis Binous Gym
  • Har tränat i: 12 år
  • Motto: ”Det löser sig”
  • Sociala medier: Instagram: @samirtroudi Facebook: Samir Troudi
  • Sponsorer: Anis Binous, Scitec UAE
  • Jag vill tacka: Alla som på något sätt bidragit till att jag är där jag är i dag. Familj, vänner, coacher och ”fans”.

Meriter Bodybuilding, ett urval

  • 2004
    14:e 
    BODY Open (man måste börja någonstans) 
  • 2005
    1:a 
    Decembercupen, jr och sr -70 kg
    1:a Luciapokalen, jr -70 kg
  • 2007
    1:a 
    Luciapokalen sr -70 kg 
  • 2009
    6:a 
    SM, -90 kg (vägde över med 50 gram)
  • 2010
    2:a 
    SM, -80 kg
  • 2012
    1:a 
    Battle of Scandinavia, -90 kg
  • 2013
    1:a 
    Oslo Grand Prix -90 kg
  • 2014
    1:a 
    Norska Mästerskapen -90 kg
  • 2015
    3:a Mr Olympia Amateur Spain -90 kg
    1:a+overall Fujairah Bodybuilding Championship -85 kilo (UAE) 

Ett dygn i skafferiet med Samir Troudi. Foto: Jon Klasbu

SÅ ÄTER ETT PROFFS! Ett dygn i skafferiet med Samir Troudi

Artikeln tidigare publicerad i BODY 5/2012. Text: Michael Wang.

Har du någonsin varit på en riktig tävlingsdiet? Om ja, då vet du vad det handlar om. Om nej, så kan vi berätta att allt i slutändan kan kokas ned till tre grundkomponenter för att lyckas: Planering, disciplin och pannben. Om någon av de bärande grundstenarna fallerar så kommer även slutprodukten att göra det.

  • Saknar du planering kommer allt bli pannkaka.
  • Saknar du disciplin spelar det ingen roll hur bra planering du har. Du kommer i alla fall inte kunna följa den.
  • Och saknar du pannben – ja då saknar du det lilla extra som behövs.

En som vet vad det handlar om, och som har alla bitarna på plats är BODY-favoriten Samir Troudi. Samir är för den trogne läsaren ett välbekant ansikte. Han har förekommit i reportage i tidningen, pratat i BODY Radio och bloggat på body.se. En gosse som är med i svängarna.

För dig som händelsevis levt under en sten ett tag kan vi ju nämna att Samir Troudi är allt annat än en duvunge. Med byggarsegrar på Decembercupen och Luciapokalen samt silver på SM, och en andraplats på SM i Bodypress och fortfarande innehavare av Fitness Fives Hall of Fame-rekord i knäböj med 27 reps på 150 % av sin kroppsvikt, är han en tämligen rutinerad lirare och bland de bästa i Sverige. 

Följ med bakom repen när Samir Troudi tar dig med en heldag i köket. 

07:00 Måltid 1 Frukostdrink

Ingredienser

  • 1500 mg fettförbränningsblandning (koffein/grönt te/kalciumpyruvet mm)
  • 10 g BCAA
  • 10 g EAA
  • C-vitamin
  • 3 g Omega-3 

Näringsinnehåll

  • Protein: 20 g
  • Kolhydrater: 0 g 
  • Fett: 3 g
  • Kalorier: 107

Samir säger:

”Tar denna drink det första jag gör för att kicka igång proteinsyntesen och för att skjuta på den riktiga frukosten. Det BCAA och EAA gör, förutom att stimulera proteinsyntesen, är att de också håller mig tillräckligt mätt till nästa måltid. C–vitamin och omega-3 tar jag för att hålla mig frisk.”

Samir startar dagen med en drink. Foto: Jon Klasbu

09:00 Måltid 2 Frukostdrink nr 2

Ingredienser

  • 60 g vassleisolat/koncentrat

Näringsinnehåll

  • Protein: 46 g
  • Kolhydrater: 5 g
  • Fett: 1 g 
  • Kalorier: 213

Samir säger:

”Sveper denna drink rätt tidigt för att skjuta upp frukosten lite ytterligare, och hålla proteinsyntesen uppe. Det är också ett bra sätt att få i sig protein – det är svårt att äta allt via vanlig mat. Då blir det smidigare med en drink. Håller mig mätt en timme till, tills första matlådan.” 

Drink nummer två tas strax därefter. Foto: Jon Klasbu

10.00 Måltid 3 Frukost, på riktigt (en liten låda)

Ingredienser:

  • 125 g kycklingfilé
  • 30 g ris 
  • 10 g BBQ-sås 

Näringsinnehåll

  • Protein: 27 g
  • Kolhydrater: 25 g
  • Fett: 4 g 
  • Kalorier: 244

Samir säger: 

”Basic frukost. Ris och kyckling, kolhydrater och protein. BBQ-såsen har jag med för den är god och fettsnål, behövs bara lite för att smaka mycket.”

Kyckling, ris, BBQ-sås = basic byggarmat. Foto: Jon Klasbu

12:00 Måltid 4 lunch 

Ingredienser

  • 250 g kycklingfilé 
  • 60 g ris
  • 10 g BBQ-sås 

Näringsinnehåll

  • Protein: 54 g
  • Kolhydrater: 50 g
  • Fett: 8 g 
  • Kalorier: 488

Samir säger: 

”Första riktiga matlådan, fortfarande basic, precis som förra måltiden. Kolhydrater och protein för att tillgodose det jag behöver och hålla uppe proteinsyntesen. Nu är det mer mat än förra måltiden, och det för att få tillräckligt mycket energi så att jag orkar med hela arbetsdagen.”

Riktig mat är att föredra, såklart. Foto: Jon Klasbu

14:00 Måltid 5 mellanmål

Ingredienser

  • 60 g vassleisolat/koncentrat
  • 150 g nötfärs, 5 % fetthalt  

Näringsinnehåll

  • Protein: 79 g
  • Kolhydrater: 5 g
  • Fett: 6 g 
  • Kalorier: 390

Samir säger: 

”Bara protein i det här målet. En mellanstor laddning för att hålla uppe proteinsyntesen och stilla hungern fram till nästa mål.” 

16:45 Måltid 6 mellanmål (liten låda)

Ingredienser

  • 125 g kycklingfilé   
  • 30 g ris
  • 10 g BBQ-sås 

Näringsinnehåll

  • Protein: 27 g
  • Kolhydrater: 25 g
  • Fett: 4 g 
  • Kalorier: 244

Samir säger: 

”Kolhydrater och protein, basic-grejer inför träningspasset. Jag vill få i mig det jag behöver och se till att jag är redo för träningspasset.”

Kyckling, ris, BBQ-sås = basic byggarmat. Foto: Jon Klasbu

18:30 Måltid 7 Preworkout-drink (innan träning)

Ingredienser 

  • 60 g FightRush 
  • Omega-3-6-9

Näringsinnehåll

  • Protein: 49 g
  • Kolhydrater: 3 g
  • Fett: 3 g 
  • Kalorier: 238 

Samir säger:

”Här gäller det att tagga till inför träningen och stimulera proteinsyntesen maximalt. Hjälper mig att fokusera och få i sig det jag behöver för att kunna prestera optimalt under passet.” 

Dags för träning – nu ska det laddas. Foot: Jon Klasbu.

19:30 Måltid 8 drink under passet

Ingredienser

  • 10 g EAA
  • 10 g BCAA
  • L-Glutamin
  • HMB

Näringsinnehåll

  • Protein: 31 g
  • Kolhydrater: 0 g
  • Fett: 0 g 
  • Kalorier: 124

Samir säger: 

”Ger mig ännu mer stimulans för proteinsyntesen under passet. Allt för att optimera träningsresultaten och muskeluppbyggnaden. Ger mig även mer energi så jag kan prestera bättre under själva passet.”

Håll trycket under passet! Foto: Jon Klasbu

20:30 Måltid 9 proteindrink 

Ingredienser 

  • 60 g Vassleisolat/koncentrat

Näringsinnehåll

  • Protein: 46 g
  • Kolhydrater: 5 g
  • Fett: 1 g 
  • Kalorier: 213

Samir säger:

”Den här drinken tar jag för att hålla uppe proteinsyntesen efter passet, och se till att jag klarar mig hem för dagens största måltid.” 

Snabb påfyllning direkt efter träningen. Foto: Jon Klasbu

21:30 Måltid 10 middag

  • Ingredienser:
  • 60 g ris
  • 250 g nötfärs
  • 4 äggvitor 

Näringsinnehåll

  • Protein: 74 g
  • Kolhydrater: 50 g
  • Fett: 8 g 
  • Kalorier: 568

Samir säger: 

”Dagens absolut största måltid, som jag alltid lägger efter träning. Här fyller jag på ordentligt för att maximera proteinsyntesen och hålla igång den så länge som möjligt. Det är ordentligt med kolhydrater, protein och eventuellt extra fett. Allt för att fylla på depåerna och återhämta mig.” 

Samir i sin favoritsyssla – ätandes! Foto: Jon Klasbu

23:00 Måltid 11 kvällsdrink

Ingredienser:

  • 60 g protein, blandning från tre källor

Näringsinnehåll

  • Protein: 46 g
  • Kolhydrater: 5 g
  • Fett: 1 g 
  • Kalorier: 213

Samir säger: 

”Sista proteindrinken för dagen. Jag avslutar med en drink till för att hålla ett högt proteinintag hela natten. Tidigare under dagen har alla proteindrinkar bestått av vassleproteinisolat/koncentrat, men här på kvällen tar jag istället en blandning av kasein, ägg och vassleprotein vilket gör att det blir ett långsammare upptag, som är att föredra när man ska gå och lägga sig för natten.” 

Sista proteindrinken för dagen. Foto: Jon Klasbu

Totalt under dagen 

  • Antal måltider: 11
  • Protein: 499 g
  • Kolhydrater: 173 g
  • Fett: 39 g
  • Kalorier: 3 039 

Övrigt:

Samir portionerar ut 200 g grönsaker under dagens alla måltider. Han dricker även tre–fyra liter vatten under dagen, samt tar tillskott i form av ZMA dagligen.