Funkar stenåldersdiet för tränande?

En fråga från en kvinnlig styrketränande: ”Jag har tränat i två år och har blivit en mer avancerad motionär, men har fem kilon överflödigt fett som jag vill bli av med innan sommaren. En kompis har hört att stenåldersdieten ska vara mycket bra. Men varken jag eller hon har några kunskaper om den. Vet du något om denna typ av dietupplägg?”

Stenålderskosten, eller den så kallade paleolitiska kosten innebär att försöka äta som våra förfäder gjorde på stenåldern. Då fanns varken socker eller finprocessade spannmål. Vi jagade djur och fiskar och åt allt. Vi åt även frukt och bär när vi kom åt, och gnagde också i oss nötter och ätliga rötter.

Det finns mycket som talar för att detta sätt att äta skulle kunna vara hälsosamt för väldigt många människor i vårt överkonsumerande samhälle. För de som betraktas som fysiskt inaktiva och idag dras med överviktsproblem, diabeteskänningar och kanske även sockerberoende, tror jag att denna diet skulle kunna vara extremt gynnsam, och i vissa fall rent av kunna rädda liv.

Dieten kan funka för oss som tränar hårt också, men enligt mig krävs det då vissa smärre korrigeringar.

En anpassning av stenåldersdieten behövs för de som tränar hårt. Foto: Alex Danielsson

Många som följer denna diet ratar mjölkprodukter. Personligen gillar jag att använda mjölkprodukter i min diet, och jag har mått mycket bra av det under åren (självfallet använder jag de magra varianterna under en tävlingsdiet).

För det första är mjölkprodukter en bra proteinkälla med lite kolhydrater. Både lättkesella, minikeso och minimjölk har utmärkta näringsvärden. Vi behöver också många av de vitaminer och mineraler som naturligt återfinns i mejeriprodukter. Inte minst kalcium, zink samt B- och D-vitaminer. Även de mättade fetterna, som vanligtvis finns i mejeriprodukter, har en naturlig och viktig plats i vårt kostintag. De är inte minst viktiga för hormonförsörjningen.

Andra paleolitiker tycker att vi dessutom ska undvika salt. Jag tycker att vi kan äta måttligt med salt. Vi utsöndrar en hel del salt med urinen och inte minst när vi svettas vid hård träning, och det måste vi ersätta. Skulle vi få i oss för mycket salt så utsöndras det mesta med urinen. Dock kan det vara ganska ansträngande för njurarna, och för mycket salt kan dessutom höja blodtrycket. Därför är måttligt en bra måttstock.

Vanligtvis så undviker man som stenåldersätare också klassiska kolhydratskällor som bröd, ris, pasta och gryn. Istället så ersätter man riktigt med frukt och nötter, vilket gör att man vanligtvis fungerar mycket bra i tarmar och mage. I längden tycker jag dock att det kan bli lite enformigt.

Personligen tycker jag att man kan lägga till lite kolhydrater i måltiderna före och efter träning. Både kroppen och tankeverksamheten mår bra av det, och det är inte uteslutet att du lättare kan tillgodogöra dig den hårda träningen då. Om minskad fettmassa är målet så är det i slutändan framför allt uttag/intag av energi det handlar om.

Tränande kan lägga till lite kolhydrater i måltiderna före och efter träning. Foto: 4kodiak

Det gäller bara att hitta den perfekta balansen, och det måste man vanligtvis prova sig fram till. Ingen av oss är den andra lik. Dessutom kommer mycket an på vilken livsstil vi har i övrigt. Och det som kan fungera bra på vissa, kanske inte riktigt passar dig.

Jag skulle vilja lägga upp din kost efter fem mål om dagen, där det ingår protein och kolhydrater i varje mål. Sedan varierar du olika proteinkällor efter tycke och smak.

Här är ett förslag

  • Frukost: 1 burk minikeso/ lättkesella med frusna bär (naturligtvis osötade).
  • Mellanmål: 1-2 frukter och ett kokt ägg
  • Lunch: kött/ fisk, potatis och sallad
  • Mellanmål: 1 frukt och cirka 20 g nötter
  • Middag: Fisk, ris och sallad

Som du märker har jag inte föreslagit yoghurt då de allra flesta innehåller mycket socker. Om inte detta får dig i sommarform så lovar jag att äta upp min hatt, eller liknande.

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!