Roddy är Hero på riktigt

Publicerad

Fenomenet "hjälte" har funnits i alla tider och utgör ofta själva huvudpersonen i berättelserna. De gamla grekerna refererade till hjältarna som heroer, beundransvärda personer som utförde stordåd och försåg landet med heder och ära. 

Också i modern tid hittar vi hjältar, såväl fiktiva som verkliga – Roddy Benjaminson tillhör båda kategorierna. Han spelar rollen som gladiatorn Hero, arenans beskyddare och barnens stora favorit.

Även utanför strålkastarljuset agerar Roddy hjälte på daglig basis. För nio år sedan gjorde han ett så kallat "impulsköp" när han startade Gläntan, ett behandlingshem och ungdomsstöd i Herrljunga.

Sedan dess har han ägnat det mesta av sin tid åt att hjälpa unga killar och tjejer mot ett bättre liv, både genom sin verksamhet och en rad ideella projekt. 

Roddy Benjaminson lever upp till sitt scennamn – både i och utanför strålkastarljuset.

Att hjälpa på riktigt

Man drar tidigt slutsatsen att Roddy brinner för att hjälpa andra. Men han är snabb med att inflika att det även finns personliga incitament i allt han gör.  

– Allt vi gör, gör vi för oss själva, så enkelt är det. Vi kan inte göra jobbet för varandra, men vi kan skapa förutsättningar och verktyg för folk att hjälpa sig själva – förändringen måste komma inifrån, poängterar han.

Vidare förklarar han skillnaden mellan att tro att man hjälper och att faktiskt hjälpa någon. På samma sätt som man inte kan lyfta varandras vikter på gymmet kan man heller inte göra det bekvämt för andra och förvänta sig att de ska utvecklas och ta sig ur destruktiva beteenden. 

– Att vara snäll mot någon och att faktiskt hjälpa någon går stick i stäv med varandra. När du hjälper någon med pengar, boende eller vad det nu kan vara, så möjliggör du för denne att fortsätta leva destruktivt. Ställer du istället krav och villkor så kan du hjälpa människor på riktigt. Det är stor skillnad, konstaterar han.

Våga ställa krav

Att sätta gränser och ställa villkor är en förutsättning för att hjälpa den som inte är kapabel att pusha sig själv. På samma sätt behöver vissa anlita en PT på gymmet för att försäkra sig om att träningen faktiskt blir av – man behöver helt enkelt någon som ställer lite krav på en.

– Har man ingen som sätter gränser betyder det att det heller inte finns någon som bryr sig. Ungdomarna vi jobbar med har många gånger levt gränslöst. De har ofta ingen som grälar tillbaka, sätter stopp eller tar fighten. Och det är en förutsättning för känna sig behövd och omhändertagen, resonerar han.

Att ställa krav på varandra visar att vi bryr oss, men Roddy lägger till att det samtidigt är lika viktigt att tillåta misslyckanden, och framför allt – stå på andra sidan och ta emot fallet.

– Vi måste också lära oss att det är okej att misslyckas, att man inte behöver fly så fort det blir motigt. Det är precis vad dessa ungdomar är vana vid, att fly från misslyckade och destruktiva förhållanden och beteenden istället för att ta itu med dem. Därför är det viktigt att vi finns där, även när de gör fel. För det är inte personen i sig man förkastar, det är ett beteende, poängterar han.

Rakat huvud, tatueringar och muskler

När han först besökte institutionen Gläntan för att träffa inlåsta ungdomar som vägrade all form av vård och förkastade vuxenvärlden gjorde han entré i sin nya Hummer. Ut hoppade, till de unga killarnas stora förtjusning, en kille med rakat huvud, tatueringar och muskler – succén var omedelbar.  

– De tog in mig direkt, ville vara i min närhet och följa med när jag skulle åka hem. Och detta är killar som helst inte pratar med någon, ska tilläggas. Klart psykologerna och pedagogerna i manchesterkostym och 200 högskolepoäng tyckte att det var surt när en bonnläpp i Hummer kom in och fick kontakt direkt, skrattar han.

 

I BODY #382, får du veta mycket mer om Roddy Benjaminson. Ute nu i en butik nära dig.

Innan du såg honom i tv-rutan, var han en välkänd elitatlet. I artikeln får du bland mycket annat veta att Roddy vunnit SM Athletic Fitness fem år i rad, mellan 1994–1998. Här nedan SM Athletic Fitness 1998:

Roddy startade Muskelhjälpen 2001, alla hans ickekommersiella jobb som gladiator samlar ihop pengar till Barncancerfonden:

On
Off

0 kommentarer

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

 • Äntligen i butikshyllorna!

  Äntligen i butikshyllorna!

  Den olidliga väntan är över och nya numret av BODY finns åter på hyllorna i en butik nära dig

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-14 12:30

 • Vad är det med motivation?

  Vad är det med motivation?

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-14 09:15

 • Baksidornas baksidor

  Baksidornas baksidor

  Jag har svårt att bygga baksida lår. När jag väl tränar baksidorna så har jag såpass bra kontakt att det börjar krampa. Efteråt kan jag knappt böja mig framåt. Ett återkommande problem är smärta i ländryggen, ibland så illa som ryggskott. Dock händer det inte mycket med muskelns utveckling. Tränar jag fel?

  Nyheter Robin Anzengruber, 2018-08-11 11:05

 • Äntligen nytt nummer av BODY!

  Äntligen nytt nummer av BODY!

  Om bara några dagar landar nya numret! Här kommer en liten förhandstitt på innehållet, som i vanlig ordning bjuder på en hel del massa. Sommaren är inte slut än, men de flesta har fått börja fundera på att ta sig tillbaka till vardag med jobb, skola och gym. Dags att ta i med hårdhandskarna på träningen igen! 100 sidor inspiration för alla som förbättrar sin kropp. 

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-08 15:45

 • Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui från Uppsala kommer att tävla på årets Mr. Olympia. På bilderna skriver han på kontrakten i sällskap av sin bodybuildingmentor, BODY:s grundare Ove Rytter.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-07 16:00

 • Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Styrketräningen du inte kör, som förbättrar prestationen i all övrig träning!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-05 15:15

 • Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Fett är en del i människans grundstruktur tillsammans med bland annat muskler, vatten, ben och organ där samtliga komponenter är avgörande för vår hälsa. I synnerhet mängden fett är direkt relaterad till fysiskt välmående och prestationsförmåga. BODYs Linda Ericson berättar här om våra olika typer av kroppsfetter, vad som räknas som hälsosamma nivåer och hur vi gör för att mäta det.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-03 11:20

 • Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Mina bröstmuskler växer inte i volym vid bröstbenets mitt. Hur bör jag lägga upp min träning om jag vill öka bröstmuskelns volym just vid bröstbenets mitt? Går det att punktträna bröstmuskeln?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-08-01 11:00

 • The Hunger Games. Vad styr?

  The Hunger Games. Vad styr?

  En vanlig missuppfattning är att hunger styrs utifrån hur tomt eller fullt det är i magen. I själva verket regleras den i allra högsta grad av hormoner. Linda Ericson berättar om de två viktigaste spelpjäserna.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-30 12:58

 • 5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  Det spekuleras mycket kring fenomenet viktnedgång och fettförbränning i allehanda träningsforum, gymsällskap och antagligen även i de flesta fikarum. Temat är konstant glödhett och frågeställningen i stort sett alltid densamma: Hur maximerar vi fettförbränningen?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-26 14:30

 • Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  För några årtionden sedan ansågs kaffe inte vara något man drack med hälsan i åtanke. Alla drack det, men "visste" samtidigt att det inte var speciellt bra för kroppen. I dag vet vi bättre.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-07-21 12:40

 • Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Obalanser i den muskulära utvecklingen? Sluta skyll på genetiken och försök gör något åt dem istället. Linda Ericson berättar hur.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-18 11:35

 • Minska stressen, maxa återhämtningen

  Minska stressen, maxa återhämtningen

  Denna enkla övning aktiverar din avslappningsrespons för minskad stress, bättre återhämtning, nedvarvning och sömn.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-07-17 15:24

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017