Roddy är Hero på riktigt

Publicerad

Fenomenet "hjälte" har funnits i alla tider och utgör ofta själva huvudpersonen i berättelserna. De gamla grekerna refererade till hjältarna som heroer, beundransvärda personer som utförde stordåd och försåg landet med heder och ära. 

Också i modern tid hittar vi hjältar, såväl fiktiva som verkliga – Roddy Benjaminson tillhör båda kategorierna. Han spelar rollen som gladiatorn Hero, arenans beskyddare och barnens stora favorit.

Även utanför strålkastarljuset agerar Roddy hjälte på daglig basis. För nio år sedan gjorde han ett så kallat "impulsköp" när han startade Gläntan, ett behandlingshem och ungdomsstöd i Herrljunga.

Sedan dess har han ägnat det mesta av sin tid åt att hjälpa unga killar och tjejer mot ett bättre liv, både genom sin verksamhet och en rad ideella projekt. 

Roddy Benjaminson lever upp till sitt scennamn – både i och utanför strålkastarljuset.

Att hjälpa på riktigt

Man drar tidigt slutsatsen att Roddy brinner för att hjälpa andra. Men han är snabb med att inflika att det även finns personliga incitament i allt han gör.  

– Allt vi gör, gör vi för oss själva, så enkelt är det. Vi kan inte göra jobbet för varandra, men vi kan skapa förutsättningar och verktyg för folk att hjälpa sig själva – förändringen måste komma inifrån, poängterar han.

Vidare förklarar han skillnaden mellan att tro att man hjälper och att faktiskt hjälpa någon. På samma sätt som man inte kan lyfta varandras vikter på gymmet kan man heller inte göra det bekvämt för andra och förvänta sig att de ska utvecklas och ta sig ur destruktiva beteenden. 

– Att vara snäll mot någon och att faktiskt hjälpa någon går stick i stäv med varandra. När du hjälper någon med pengar, boende eller vad det nu kan vara, så möjliggör du för denne att fortsätta leva destruktivt. Ställer du istället krav och villkor så kan du hjälpa människor på riktigt. Det är stor skillnad, konstaterar han.

Våga ställa krav

Att sätta gränser och ställa villkor är en förutsättning för att hjälpa den som inte är kapabel att pusha sig själv. På samma sätt behöver vissa anlita en PT på gymmet för att försäkra sig om att träningen faktiskt blir av – man behöver helt enkelt någon som ställer lite krav på en.

– Har man ingen som sätter gränser betyder det att det heller inte finns någon som bryr sig. Ungdomarna vi jobbar med har många gånger levt gränslöst. De har ofta ingen som grälar tillbaka, sätter stopp eller tar fighten. Och det är en förutsättning för känna sig behövd och omhändertagen, resonerar han.

Att ställa krav på varandra visar att vi bryr oss, men Roddy lägger till att det samtidigt är lika viktigt att tillåta misslyckanden, och framför allt – stå på andra sidan och ta emot fallet.

– Vi måste också lära oss att det är okej att misslyckas, att man inte behöver fly så fort det blir motigt. Det är precis vad dessa ungdomar är vana vid, att fly från misslyckade och destruktiva förhållanden och beteenden istället för att ta itu med dem. Därför är det viktigt att vi finns där, även när de gör fel. För det är inte personen i sig man förkastar, det är ett beteende, poängterar han.

Rakat huvud, tatueringar och muskler

När han först besökte institutionen Gläntan för att träffa inlåsta ungdomar som vägrade all form av vård och förkastade vuxenvärlden gjorde han entré i sin nya Hummer. Ut hoppade, till de unga killarnas stora förtjusning, en kille med rakat huvud, tatueringar och muskler – succén var omedelbar.  

– De tog in mig direkt, ville vara i min närhet och följa med när jag skulle åka hem. Och detta är killar som helst inte pratar med någon, ska tilläggas. Klart psykologerna och pedagogerna i manchesterkostym och 200 högskolepoäng tyckte att det var surt när en bonnläpp i Hummer kom in och fick kontakt direkt, skrattar han.

 

I BODY #382, får du veta mycket mer om Roddy Benjaminson. Ute nu i en butik nära dig.

Innan du såg honom i tv-rutan, var han en välkänd elitatlet. I artikeln får du bland mycket annat veta att Roddy vunnit SM Athletic Fitness fem år i rad, mellan 1994–1998. Här nedan SM Athletic Fitness 1998:

Roddy startade Muskelhjälpen 2001, alla hans ickekommersiella jobb som gladiator samlar ihop pengar till Barncancerfonden:

On
Off

0 kommentarer

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017