Roddy är Hero på riktigt

Publicerad

Fenomenet "hjälte" har funnits i alla tider och utgör ofta själva huvudpersonen i berättelserna. De gamla grekerna refererade till hjältarna som heroer, beundransvärda personer som utförde stordåd och försåg landet med heder och ära. 

Också i modern tid hittar vi hjältar, såväl fiktiva som verkliga – Roddy Benjaminson tillhör båda kategorierna. Han spelar rollen som gladiatorn Hero, arenans beskyddare och barnens stora favorit.

Även utanför strålkastarljuset agerar Roddy hjälte på daglig basis. För nio år sedan gjorde han ett så kallat "impulsköp" när han startade Gläntan, ett behandlingshem och ungdomsstöd i Herrljunga.

Sedan dess har han ägnat det mesta av sin tid åt att hjälpa unga killar och tjejer mot ett bättre liv, både genom sin verksamhet och en rad ideella projekt. 

Roddy Benjaminson lever upp till sitt scennamn – både i och utanför strålkastarljuset.

Att hjälpa på riktigt

Man drar tidigt slutsatsen att Roddy brinner för att hjälpa andra. Men han är snabb med att inflika att det även finns personliga incitament i allt han gör.  

– Allt vi gör, gör vi för oss själva, så enkelt är det. Vi kan inte göra jobbet för varandra, men vi kan skapa förutsättningar och verktyg för folk att hjälpa sig själva – förändringen måste komma inifrån, poängterar han.

Vidare förklarar han skillnaden mellan att tro att man hjälper och att faktiskt hjälpa någon. På samma sätt som man inte kan lyfta varandras vikter på gymmet kan man heller inte göra det bekvämt för andra och förvänta sig att de ska utvecklas och ta sig ur destruktiva beteenden. 

– Att vara snäll mot någon och att faktiskt hjälpa någon går stick i stäv med varandra. När du hjälper någon med pengar, boende eller vad det nu kan vara, så möjliggör du för denne att fortsätta leva destruktivt. Ställer du istället krav och villkor så kan du hjälpa människor på riktigt. Det är stor skillnad, konstaterar han.

Våga ställa krav

Att sätta gränser och ställa villkor är en förutsättning för att hjälpa den som inte är kapabel att pusha sig själv. På samma sätt behöver vissa anlita en PT på gymmet för att försäkra sig om att träningen faktiskt blir av – man behöver helt enkelt någon som ställer lite krav på en.

– Har man ingen som sätter gränser betyder det att det heller inte finns någon som bryr sig. Ungdomarna vi jobbar med har många gånger levt gränslöst. De har ofta ingen som grälar tillbaka, sätter stopp eller tar fighten. Och det är en förutsättning för känna sig behövd och omhändertagen, resonerar han.

Att ställa krav på varandra visar att vi bryr oss, men Roddy lägger till att det samtidigt är lika viktigt att tillåta misslyckanden, och framför allt – stå på andra sidan och ta emot fallet.

– Vi måste också lära oss att det är okej att misslyckas, att man inte behöver fly så fort det blir motigt. Det är precis vad dessa ungdomar är vana vid, att fly från misslyckade och destruktiva förhållanden och beteenden istället för att ta itu med dem. Därför är det viktigt att vi finns där, även när de gör fel. För det är inte personen i sig man förkastar, det är ett beteende, poängterar han.

Rakat huvud, tatueringar och muskler

När han först besökte institutionen Gläntan för att träffa inlåsta ungdomar som vägrade all form av vård och förkastade vuxenvärlden gjorde han entré i sin nya Hummer. Ut hoppade, till de unga killarnas stora förtjusning, en kille med rakat huvud, tatueringar och muskler – succén var omedelbar.  

– De tog in mig direkt, ville vara i min närhet och följa med när jag skulle åka hem. Och detta är killar som helst inte pratar med någon, ska tilläggas. Klart psykologerna och pedagogerna i manchesterkostym och 200 högskolepoäng tyckte att det var surt när en bonnläpp i Hummer kom in och fick kontakt direkt, skrattar han.

 

I BODY #382, får du veta mycket mer om Roddy Benjaminson. Ute nu i en butik nära dig.

Innan du såg honom i tv-rutan, var han en välkänd elitatlet. I artikeln får du bland mycket annat veta att Roddy vunnit SM Athletic Fitness fem år i rad, mellan 1994–1998. Här nedan SM Athletic Fitness 1998:

Roddy startade Muskelhjälpen 2001, alla hans ickekommersiella jobb som gladiator samlar ihop pengar till Barncancerfonden:

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017