Vad driver dig?

Publicerad

Efter att under nästan halva mitt liv ha jobbat med tidningen du håller i din hand samt ha varit biten av att lyfta vikter sedan ännu längre tillbaka, har jag hunnit få en ganska djup inblick i vad styrketräningen faktiskt kan göra.

Inte bara för mig själv, utan även för många jag på ett eller annat sätt kommit i kontakt med genom mitt jobb eller under de många timmar jag spenderat på gymmet. 

Går jag till mig själv har det stadiga gnuggandet haft lite olika huvudsyften under årens lopp. De första åren handlade det i synnerhet om visuella aspekter – jag ville åstadkomma en fysisk förändring, vilken var den starkaste drivkraften att ta mig till träningslokalen de flesta av veckans dagar.

Och visst kom resultaten. Men undermedvetet fanns nog redan i begynnelsen betydligt fler skäl som fick mig att ägna styrketräningen denna väl tilltagna andel av min tid. Skäl som idag tagit över som primära orsaker till mina fortsatt rätt frekventa gymsessioner. 

Att få träna på egna villkor, oberoende av andras tankar eller prestationer, men att ändå vistas bland likasinnade som delar ens passion, och inte minst den förmodligen starkaste drivmotorn av alla – det
påtagliga välmåendet styrketräningen faktiskt åstadkommer. Om det så handlar om ett gnagande huvudbry, att få styr på mentala likväl som fysiska obalanser, eller att bli hög på livet överlag, så är det få gånger ett gympass inte lämnar en både starkare och mer balanserad efteråt. 

Men mina personliga preferenser är förhållandevis milda i jämförelse med vad styrketräningen kan ha för betydelse för vissa individer. Jag vill faktiskt sträcka mig så långt som att påstå att den träningsform vi utövar kan ändra livsöden, något vi ofta får nya bevis på. Det kan handla om allt från att ta sig ur ätstörningsproblematik och förändra diverse olika destruktiva eller mindre bra livsmönster till det bättre,
till stresshantering eller att faktiskt hitta sin egen mening med livet.

En person som styrketräningen spelat en avgörande roll för är branschprofilen Reza Charlie, vars gripande livshistoria du kan läsa om på sidan 40.

Du som BODY-läsare behöver i och för sig sannolikt inte övertygas om styrketräningens förträfflighet. Men då 2016 börjar närma sig sitt slut kan det vara en bra tid att göra en summering av det gångna året, samt reflektera kring vad som faktiskt driver dig att ägna träningen den tid du gör. Det kanske till och med öppnar för nya planer och målsättningar inför det kommande träningsåret?

Med tillönskan om en lika stark som god jul!

Hannah Runsten

Chefredaktör

Redaktören listar: fördelar med en vit december

 1. Ökad aktivitet
  Se snöpulsande och parerande av halkolyckor som bonusträning. Dessa ansträngningar gör dessutom att du bränner några extra kalorier som du sedan kan ha tillgodo på julbordet.
 2. Ljusare tillvaro
  Att en av årets mörkaste månader får en ljus inramning skadar inte. Min övertygelse är att energin stiger märkbart. 
 3. Skäl att stanna inne
  Snöstorm kan faktiskt utgöra skäl att hålla sig inomhus och ägna sig åt förlängda träningspass eller maraton i tillredning av matlådor.
 4. Alternativa kardioformer
  Snöbollskrig, snöskoter och för all del skidåkning är galet kul, och dessutom fysiskt krävande. Vare sig du har kardio på träningsschemat denna månad eller inte bör du testa! För fler tips på bra aktiviteter under julledigheten, missa inte listan på sidan 52.
 5. Förbättrade resultat
  Om vi tar begreppet "vit" i dess andra bemärkelse så framgår det förmodligen inte som någon överraskning att både din form och dina träningsresultat får sig en positiv skjuts om alkohol-intaget hålls så lågt som möjligt. 
On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017