Mättade fettes dåliga rykte ifrågasätts

Mättat fett har ett dåligt rykte och en fortfarande rådande  hypotes är att det är ohälsosamt för majoriteten att konsumera i några betydande mängder. Dock publicerade Norska forskare nyligen en studie som ifrågasätter den hypotesen.

38 överviktiga män fick äta antingen en kalorirestriktiv högfettkost med 70 % av energin från fett – varav runt hälften mättat sådant – eller en högkolhydratkost med mer normala 30 % av energin från fett i tolv veckor. Både den totala kalorimängden och proteinintaget matchades mellan grupperna. 

Efter studien visade det sig att båda grupperna förlorat likvärdigt med kroppsvikt och kroppsfett, samt förbättrat sina markörer för metabolt syndrom.

Kan vara direkt hälsosam

Fettkällorna bestod främst av oraffinerade sådana som smör, grädde och kallpressade oljor, och forskarna understryker att så länge kosten består av bra råvaror och man inte överäter, så tolererar antagligen de flesta friska personer en kost med mycket mättat fett väl. De menar till och med att en sådan kost kanske faktiskt kan vara direkt hälsosam.

Källa: Visceral adiposity and metabolic syndrome after very high–fat and low-fat isocaloric diets: a randomized controlled trialAm J Clin Nutr ajcn123463; First published online November 30, 2016.