Experterna svarar – befintlig trend värd att hålla kvar vid?

Varför inte testa ett nytt inslag i din kosthållning? Tre experter förutspår vad som kommer att gälla under 2017. I flera artiklar berättar de om vilka trender inom mat och tillskott som är värda att haka på, och de du kan undvika rakt av. I den här artikeln svarar experterna på frågan: Någon befintlig trend värd att hålla kvar vid?

Fredrik Paulún

En av Sveriges mest välkända entreprenörer och experter inom hälsa, kost och näringslära (70 % av svenskarna i åldrarna 18–70 år känner till Paulún). Lanserar i årsskiftet det nya digitala gymkortet Swiftr.

– Kollagentrenden. Inte nog med att ett regelbundet intag av kollagen gör att vi ser yngre ut, det verkar också stärka upp bindväv och muskelfästen vilket lär påverka vår förmåga att träna tungt och minska risken för skador.

Andreas ”King Grub” Abelsson

Tangentbordskrigare, universalgeni och frekvent delaktig på styrketräningsforum. Ett ess på att analysera kost- och träningsrelaterade forskningsrapporter, något han även gör i BODY varje månad.

– För oss som tränar skulle jag säga att majoriteten av dagens kosttrender är värda att hålla fast vid. Även om det ibland kan tyckas gå till överdrift med allt från proteinberikning av allt tänkbart till livsmedel och hyllor fulla med produkter inriktade på att verka lockande för motionerande, så har det aldrig varit lättare att laga mat och att äta enligt en hälsosam och träningsinriktad livsstil. Dessutom verkar det inom överskådlig tid inte vara något som kommer att vara svårt att hålla kvar vid, utan snarare tvärtom.

David Jonsson

Näringsfysiolog med hjärtat i forskningsbaserad kunskap och träningslära. Utbildare på Paulúns Näringscenter och BODYs expert rörande nutrition och kosttillskott. 

– Nu säger jag på sätt och vis emot mig själv men jag har märkt att många är trötta på de dieter som avlöst varandra de senaste femton åren och jag tycker mig se ett mer kritiskt förhållningssätt till påståenden om hälsa. Man kommer inte heller längre på samma sätt som tidigare undan med att påstå en massa saker utan att ha stöd för det. Jag tycker att det är bra och jag tror att det kan göra att folk får lättare att fokusera på de delar av kosten som faktisk kan få dem att må och prestera bättre. Logiskt tänkande kring mat kanske vi kan kalla trenden. Så samtidigt som vi kommer att få se fler flumdieter kommer också rationalitet och vetenskaplig grund bli ledord, eller så är det kanske bara vad jag hoppas på.