Slå dövörat till och njut

I skrivande stund är min man på en fest vi båda två var inbjudna till. Barnvakten var bokad med avsikt att vi skulle ha en kul kväll ihop. Tills jag fick nog.

Efter att ha jobbat häcken av mig hela veckan för att tillgodose små och stora människors behov hade helgen fortlöpt i samma tecken. Jag gjorde min plikt, kom hem, kraschade i soffan – och sov som aldrig förr. Hade Andreas Abelsson behövt underlag för en studie till forskningen på sidan 12 hade han lätt kunnat mäta bety- dande andel muskeltillväxt som uppstått under denna dundervila.

Jag sov som om jag vore klubbad, tills jag absolut var tvungen att röra på mig. Med barnvakten på ingång aktiverades autopiloten – huvudet upp, fötterna ner och leendet på. Människokroppen ställdes i duschen och tvagades för avfärd.

Men Nej. Stopp. Stanna. DET GÅR INTE.

Så nu sitter jag här. Själv. Istället för att tvinga mig iväg till ett rum fullt med främlingar valde jag att fylla på depåerna med förstklassig energi på krogen, helt i mitt eget sällskap. Kanske anser ett helt gäng på festen att jag lämnade min man i sticket när han ensam fick representera oss båda på kala- set. Inte helt omöjligt misstycker också någon av er läsare om valet att behålla barnvakten trots mitt beslut att ställa in. Men vaddå? Vad gör det mig?

Jag har just avnjutit den godaste Toast Skagen jag någonsin ätit, med ett glas alkoholfritt bubbel till. Så bra sammansatta var smakerna att jag istället för huvudrätt tog in ytterligare en förrätt; en råbiff med ett stort, dyrt glas rödvin till som jag nu sippar på till tonerna av otippad afrikansk musik, i en skandinavisk designmiljö.

Man måste inte alltid följa planen, det blir inte alltid som man tänkt sig. De bästa avsikter kan få krokben. Ibland tvingas man inse att man inte räcker hela vägen fram, och ibland måste man börja om för att göra rätt. Det viktiga är bara att känna sig själv, och veta att man på god grund som sin egen bästa vän tar rätt beslut. Alldeles för ofta blandar vi in vad andra tycker – eller kanske snarare; vad vi TROR att andra tycker. Resultatet kan inte bli annat än fel när vi försöker göra alla andra till lags utan tillstymmelse till den passion vi drevs av från början.

Maria Hasselmark, vår egen världsmästarinna som du lär känna mer på sidan 32, har sin egen lösning på andra människors tyckande. Hon fyller sitt liv med det hon vet ger henne mening, och väljer helt enkelt att inte utsätta sig för individer som stjäl hennes energi.

Låter det tillstängt? Tråkigt? För somliga kanske, för andra inte. För mig betyder det just nu att vara uppassad av två servitörer, med fullt fokus på ett perfekt malet stycke kött, som sköljs ner med ett välbalanserat rödvin som jag kan uppskatta till sista smakmarkör – för att inga andra intryck stör. Skål! 

Sarah-Ida Nyström, Tf Chefredaktör

Redaktören listar: 5 vägar till energiboost

  1. Gymmet
    Såklart. Inget raderar stress så effektivt som ett riktigt olidligt benpass som gör det omöjligt att tänka på verkligheten utanför.
  2. Musik
    Dagar på gymmet när belastning inte funkar byter jag Disturbed mot kärleks- krank R&B och ser till att bara ha roligt.
  3. Matlagning
    Jag älskar mat, all form av mat, och älskar att bli mätt. Även på diet lever jag upp över vad som skapas kan med snävare förutsättningar.
  4. Krogen
    Verklighetsflykt med egen scenografi, rekvisita och speciellt för kvällen utvald garderob. Samtal med ögonkontakt och förhöjda sinnen genom avvägda smakkombinationer.
  5. Promenader
    Att röra sig i öppna miljöer är växtnäring för problemlösning. Orkar du inte tänka själv så lyssna på en podd – ny kunskap är ny energi.