Body listar: 9 största fördelarna med parträning

Har du en partner, kompis eller syskon som också gillar att lyfta skrot? Tränar ni tillsammans? Om inte följer här de nio största fördelarna ni kan dra av varandra. Här är del 1 – punkt 1 till 5.

1. Möjlighet till passning

Oavsett hur mycket du vill tro det så lyckas du inte med varje repetition, speciellt om det är maxlyft det handlar om. Det finns övningar som fungerar bättre att syssla med på egen hand, som exempelvis marklyft där du bara kan släppa stången när som helst – men alla som vet hur det känns att fastna under stången efter en misslyckad maxning i bänkpress kan vittna om att det inte är någon trevlig upplevelse. I sådana lägen kan passning vara på sin plats, och i de flesta övningar är det om inte annat en psykologisk fördel att det finns någon som är beredd att hjälpa till när det krisar. 

Ett annat bra sätt att nyttja en passare är att låta denne hjälpa dig med några extra repetitioner, för att på
så sätt kunna överbelasta musklerna mer än du annars kan. Många använder detta i exempelvis sittande scottcurl och låter då passaren hjälpa till ytterst lite i den koncentriska fasen, när man inte längre orkar lyfta vikten själv.I den excentriska fasen är man starkare och kan hålla emot på egen hand. 

Det här sättet att ta hjälp av sin passare låter musklerna lida mer än vanligt och dagen efter kan du bereda dig på träningsvärk modell värre.

 

2. Pushad till max! 

”Keep it simple” brukar det heta, och nog stämmer detta i många sammanhang gällande träning. Go with the basics. Att ha en person som står bredvid och pushar dig när repetitionerna går segt är ett enkelt hjälpmedel för mer prestation. Även individer med allra tjockast pannben kan ofta vrida ur några extra repetitioner på ren envishet, när träningspartnern står vid sidan av och enträget hävdar att du klarar en till. 

Om du tror att du tar ut dig till max när du tränar själv bör du testa att ta med en högljudd vapendragare innan du fortsätter hävda det. Få klarar av att ta ut sig till max på egen hand, men med en träningspartner är det betydligt fler som fixar detta. Om inte annat så kanske din polares eller partners eviga tjat om att ”gå djupare” i knäböjen får dig tillräckligt irriterad för att faktiskt göra det. 

 

3. Vidga dina vyer 

Är du en av de som tränat med samma träningsprogram och övningar sedan 1989? Då kan nya inputs från en annan tränande individ vara på sin plats. Detta innebär inte att det du gör på något sätt är dåligt, men den som alltid tänker i samma banor maximerar inte sin potential. Dels kan variation i träningen vara bra både för kropp och knopp, dels kanske du rent av hittar en ny favoritövning och sedermera får helt ny utväxling i din träning. Bara en ny vinkel, ett annat tempo eller en annan placering på fötter eller armbågar kan göra underverk. 

Tränar du tillsammans med någon underlättar det att ni kör samma övningar. Då kan ni förslagsvis turas om med att bestämma upplägget på passen, för att på så vis få inspiration och nya inputs från varandra. Den som kan övningarna sedan innan kan på så sätt komma med tips till den som står inför att genomföra dem för kanske första gången. 

Gäller det inte övningar kanske det bara är dags att testa en ny split och se hur denna känns? Eller att byta plats på övningarna i passet? Ju mer vältränad och erfaren du är desto mer relevanta kan den typen av detaljer bli. Hooka upp med annan som också vill utvecklas och ni kommer båda utvecklas på flera plan av er gemensamma träning.

 

4. Få fler ögon 

Har du lyft länge är det inte helt otroligt att du stirrat dig blind på din teknik. Det är lätt hänt, oavsett hur noggrann och uppmärksam du anser dig vara. Ett par ögon till under lyften kan därför vara en välbehövlig injektion i träningen. 

Din kompis kan dels se dina lyft ur andra vinklar än du själv, men också ge dig direkt feedback i realtid istället för att du ska hålla på och filma dig själv och sedan bedöma din teknik i efterhand mellan seten. 

Förslagsvis bör du i det här fallet välja en träningspartner med dennes kunskaper som grund och inte bara för att ni är polare. Kanske får du höra en synvinkel på dina lyft du innan inte mötts av, och kanske är det just det som ger dina lyft en skjuts i rätt riktning?

 

5. Känn flåset i nacken 

Det blir av logiska skäl enklast att träna med någon du ligger ganska nära i kapacitet. På så sätt behöver ni inte tio minuter enbart till att skifta vikterna mellan varje set. En mindre differens är däremot inga problem eftersom viktbytena då går väldigt smidigt, framförallt när ni är två som hjälps åt med detta. 

Råkar du vara den som är den något svagare kan du dra nytta av att din kompis är starkare och se det som en extra morot då du får kämpa för att bli lika stark som din träningspartner. Samtidigt kan du observera och notera dennes olika tekniker och tillvägagångssätt för att sedermera använda dessa i din egen träning och på så sätt utvecklas. 

Kanske lyckas dina framsteg också ge polaren en extra spark i baken med sin träning, när hen märker att du är på väg att gå om helt och hållet…