Vilka är dina förutsättningar?

Sommaren är i full gång och människor lever upp mer än på hela året. Vi springer och cyklar, går och badar, träffas och växer. Bryter upp och går isär, kommer samman och älskar. Blir andfådda och svettiga, får puls och ont i magen. Allt om vartannat. Vi lever! 

Som varje år är friheten över innan vi hinner blinka, och det är dags att krypa in igen där vi lämnade. Vem är du då? Är du precis som alla andra; En vanlig människa på en vanlig ort, med ett vanligt jobb? Eller känner du dig i hemlighet lite överlägsen? Någon folk med självklarhet ser upp till. Varför skulle de inte…? När du tänker efter kanske du i själva verket är totalt annorlunda? Ingen verkar förstå dig. Tvärtom lägger sig folk i och retar sig på det du tycker är viktigt. 

En av mina favorittexter är Eva Dahlgrens låt ”Jorden är ett litet rum”. Den handlar om hur alla har olika förutsättningar; ingen är rätt, ingen är fel – på olika sätt är vi alla fantastiska, satta i rätt sammanhang. De gånger det inte ”klickar” beror det bara på att vi råkar befinna oss i fel omgivningar för att passa in. 

Somliga vill inget hellre än att vara som alla andra. De försöker dölja sina egenskaper och förutsättningar för att smälta in. Andra njuter av att sticka ut och vara innehavare av något som ingen annan har. Ibland blir det lite extra bra, som i fallet Mohamed Ali, alias ”Mr 10-pack”. Efter att ha jobbat stenhårt för att mejsla fram en fysik i toppklass, blev han plötsligt varse att han var innehavare av en genetisk förutsättning få andra kan stoltserar med. Har du inte redan gissat vilken så hittar du rätt svar på sidan 46. 

För mig personligen är det oerhört viktigt att förverkliga mig själv och att aldrig låta någon annan definiera vem jag är. Jag måste få göra det jag gillar och göra det ordentligt. Ändå finns det massor med saker jag hade fyllt livet med om mina förutsättningar hade varit annorlunda, men som av olika anledningar inte är möjliga just nu. Då beger jag mig istället på verklighetsflykt genom att under tiden planera resor och upplevelser. Små inbokade tillfällen där allt är perfekt mitt i den allsmäktiga röran. När energitjuvarna blir för många har det här blivit min strategi, i väntan på min tid. 

En person som hittat sitt sammanhang och byggt sin egen heliga plats är Lars Berglund, som du kan läsa om på sidan 32. Efter tolv år på samma jobb lämnade han sitt kneg på ett betonghålsföretag för att förverkliga sin dröm om Ironworks, ett gym precis som han själv vill ha det. 

Oavsett vem du är och vad som får dig att må bra, gör din grej. Kanske ser du inte hur du kan påverka situationen just nu, men det kommer klarna längs vägen. Jag tror inte på ödet, jag tror på att utsätta sig för möjligheter. Gör du det du vill så kommer du vara i rätt sammanhang när tillfälle uppstår. Vem vet, kanske besitter du själv egenskaper du inte upptäckt än? 

SARAH-IDA NYSTRÖM
TF. CHEFREDAKTÖR

Redaktören listar: 5 vägar till nystart

  1. Byt miljö
    Tränar du alltid på samma gym? Gör inte det. Bara genom att samma utrustning är placerad på nya platser ställs du inför andra kombinationer.  
  2. Byt sport
    Styrketräning, styrkelyft, strongman, crossfit. Så lika men ändå så olika. Testa!  
  3. Bryt upp 
    Funkar det inte så ödsla inte tid på det. När kroppen ställs inför nya svagheter är det läge att hitta nya styrkor.  
  4. Ta hjälp
    Tränar du alltid på känsla eller gör dina egna pass? Våga lägga ditt öde i någon annans händer. Då händer det du inte lyckas med själv. 
  5. Reboot
    Ta en paus och starta om. Låt kroppen vänja sig av med det den blivit van vid. Nollställ tankar kring kost och kalorier. Sen kan du börja om igen.