Trägen vinner

Publicerad

Nu kör vi vidare, är du med? Befinner sig din träning i framkant med finlir, eller står du i startgroparna med grundarbetet? Har sommarens regniga dagar gett dig växtnäring eller har du vilat dig stark? 

BODY har många olika läsare, både kvinnor och män, i alla möjliga åldrar. I storstad och på landsbygd. Utan många faktorer för gemensamma nämnare är ni långt ifrån en homogen grupp – se dig omkring, vem som helst kan vara styrketränande i hjärta och själ. Det syns inte alltid! På tävling – ja! Men under uppbyggnad under arbetsklädernas slöja? Vem vet? 

Den observante avslöjar oss på vår upprätta hållning och balanserade sammansättning. De mindre insatta drar dock märkligt ofta likhetstecken mellan ständig "deff" och hälsa. Vi som läst på vet att inget kan vara mer galet. Där den vanlige kvällstidningsbantaren hetsar utmärglade kroppsideal är jag stolt att representera en rörelse som värnar vikten av kost och näring för att frodas. Kraft, ork och livslust! Att ligga på minus hela året är inget någon bör göra. Ett välplanerat energiöverskott leder till muskeltillväxt som tar oss vidare. Behöver du vägledning bland livsmedelsvalen ger Anki Sundin dig en handbok på sidan 74. 

Det vi vet är att våra läsare inte är några nybörjare – vi som värnar våra kroppar och vill stärka oss på allvar söker inte längre motivation; vi vill ha kunskap och inspiration att ta vårt kall vidare. När kollegor och släkt nu ligger i nystart efter sommaren och tecknar gymkort för fullt vet vi att oavsett hur de mer eller mindre solsäkra sommarmånaderna gått, är de bara en del av den utvecklingskurva som är ständigt stigande ju längre vi fullföljer. 

Ett år har inte bara två säsonger. Ett år har 365 dagar som alla gör sitt till i kroppsbyggarcykeln. Den som gör en tävlingssatsning gör en otrolig prestation, men det är på längre sikt än så som den riktiga disciplinen kommer in. När du fullföljt år ut och år in vet du att "vila" inte handlar om en eller två dagar i veckan. Det handlar om perioder när sex träningsdagar i veckan måste dras ner till tre, för att rida ut stormen och sen eskalera ansatsen igen. Perioder då löpning sker trots att du tidigare svurit som amen i kyrkan att aldrig utföra kardio snabbare än att du kan föra ett samtal. Tillfällen när du stöter på hinder och måste hitta nya vägar. Semesterveckor när allt annat känns viktigare. Somrar när det bara tar emot.  

Låt det då vara så! Gilla läget och ta dig igenom. Det viktiga är att du kommer igen – och det gör du. Var inte förvånad om du tar PB:n efter en tids "ledigt". Att ta en paus är inte samma sak som att lägga av. Känner du att du glider för långt ut i periferin, att veckor blir till månader – det är då disciplinen kommer in igen. Då är det skygglapparna på, fokus fullt fram, inga ursäkter och "bara köra". Träning ger träningsglädje, om inte direkt så på sikt. Är du ringrostig behöver du komma in i det igen. Det gör du inte på soffan. Försök inte ta över där du var sist – unna dig lyxen att hitta nya vägar till kontakt med din tillfälligt ohärdade kropp. Snart är du stark som bamse och vikterna tuffar på som tåget igen. Lite större, lite starkare, lite klokare. Grattis!

SARAH-IDA NYSTRÖM
TF. CHEFREDAKTÖR

Redaktören listar: 5 vägar till härlig höst

 1. HÄLSA! 
  På gymmet, på kardio-rundan, på tävling. Sluta snegla och bjussa på en uppskattande nickning när du träffar folk live. Det stör inte passet.   
 2. KUNSKAP
  Svalare dagar är som gjorda för att fylla på med kunskap. På sidan 18 får du tips på böcker och filmer att förkovra dig i. 
 3. SÄSONGSTRÄNING
  Cyklar är billiga nu och snön kommer inte än på ett halvår. Att förflytta kroppen är inte träning, det är folkvett och uthålligheten har du nytta av i lyften.
 4. SUPERINSPIRATION
  Istället för att dela upp SM på två helger slår man i år till med super-SM i Västerås under en helg i månadsskiftet september/oktober. Du har väl bokat boende? 
 5. SISTA MINUTEN
  Ibland är hösten inte ett dugg härlig. Tanka soltimmar med tillhörande hotellgym istället. Kanske kolla Arnold Classic Europe i Barcelona i 22–24 september? 
On
Off

0 kommentarer

 • Så styrketränar elitfotbollsspelare

  Så styrketränar elitfotbollsspelare

  I dag går Svenska landslaget in i sommarens VM-turnering i Ryssland. De flesta vet ungefär hur en fotbollsträning går till och så här styrketränar elitspelarna!

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-18 11:12

 • Detta är vetenskaplig bodybuilding

  Detta är vetenskaplig bodybuilding

  Kan du skilja vetenskap från bro science? Exakt så här säger vetenskapen att man bäst bygger muskler

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-17 14:42

 • Silver till Zelander, von Weissenberg missar vikten

  Silver till Zelander, von Weissenberg missar vikten

  Annika Zelander drog ut alla stopp och tog VM-silver efter en otäck miss i knäböj nummer två. Isabella von Weissenberg misslyckades med kroppsvikten och missade VM.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-06-16 13:24

 • Fixa din axelskada snabbt

  Fixa din axelskada snabbt

  Den enkla övningen som läker dina värkande axlar

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-15 13:08

 • Svenska medaljer vid VM i styrkelyft

  Svenska medaljer vid VM i styrkelyft

  VM i styrkelyft pågår för fullt i Calgary, Kanada. Flera medaljer är redan klappade och klara, och två starka hopp på damsidan lyfter under natten till fredag, respektive under fredagen.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-06-14 16:42

 • Viktklassbytet blev för svårt

  Viktklassbytet blev för svårt

  Det blev inget proffskort för BODYs omslagspojke Christofer Nober trots en bra säsong med vinst vid Iron Rebels i början av maj och start i Mr Olympia Amateur nu i helgen. Klivet upp en viktklass blev för svårt, summerar han.

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-13 10:23

 • Placeboeffekt i träningen

  Placeboeffekt i träningen

  Dina förväntningar spelar roll

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-12 10:10

 • Träna utomhus!

  Träna utomhus!

  Masa dig ut ur gymmet och ta vara på seklets varmaste försommar. Bli snyggare, starkare och friskare.

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-10 14:00

 • Bikini Fitness: Jessica Jonsson klar för IFBB Elite Pro

  Bikini Fitness: Jessica Jonsson klar för IFBB Elite Pro

  Seger vid Panatta World Cup i Rimini, Italien och proffskortet vilar tryggt i packningen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-09 10:35

 • Lågt magnesium gör vitamin D ineffektivt

  Lågt magnesium gör vitamin D ineffektivt

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-08 11:35

 • Isabella von Weissenberg inför VM i styrkelyft

  Isabella von Weissenberg inför VM i styrkelyft

  14 juni tävlar hon i Calgary, Kanada. BODY var med på ett av de sista förberedande passen och fick även en pratstund med Isabella efteråt.

  Nyheter Alexandra Dahlqvist, 2018-06-07 10:20

 • Arnold tillbaka i sin naturliga miljö

  Arnold tillbaka i sin naturliga miljö

  Dominerar i gymmet knappt två månader efter hjärtoperationen

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-06 11:30

 • Många små steg

  Många små steg

  Majvärmen och badsäsongen tog oss på sängen i år. Nu står vi här, utrustade med minimalt med tyg på kroppen, redo att möta saltstänkta klippor och avslappnat strandliv. Eller... tillhör du istället de som inte riktigt fick till sommarformen och som hellre vill gå och gömma sig? Kanske tänker du att det fortfarande finns en chans? Då skulle jag – innan du kastar dig in i någon galen och ogenomtänkt diet – vilja presentera en liten (men smart) idé för dig. Den kommer inte ge dig dina drömmars badkropp i år. Den kommer inte heller få dig att börja äta bättre över en natt. Det här är en text för dig som vill ha ett verktyg för hållbar livsstilsförändring. Idén, som självfallet inte är min från början, kommer ta dig till skyarna. Men bara om du vågar lita på att ta det lite lugnt. Ok, nog med snack, här kommer en vägledning som (på riktigt) kan förändra ditt liv!

  Nyheter Alexandra Dahlqvist, 2018-06-05 14:10

 • Hon äter enbart kött – Eva Birath och The Carnivore Diet

  Hon äter enbart kött – Eva Birath och The Carnivore Diet

  Det råder ingen brist på kostråd och dieter i vår kära fitnessbransch. De olika metoderna och deras respektive experter motsäger ofta varandra, fast en del tycks de ändå alla vara överens om, däribland: ät mer grönsaker. Bodybuildingveteranen Eva Birath gör det motsatta i sin jakt på hälsa, fysik och välmående. Carnivore-dieten består av 100 procent kött, det vill säga även fågel, fisk och skaldjur, men ingenting annat. Inga spannmål, inget mejeri eller processad mat. Ingen frukt, inga grönsaker.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-06-04 14:35

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017