Recept: Jonas Lundgren lagar bakad lax med tapenade

Under sina många år som kock har Jonas Lundgren besökt och samlat på sig recept och inspiration från världens alla hörn som han nu delar med sig av här – självklart i sann BODY-anda med bra råvaror och näringsvärden i fokus!

Du behöver: 

280 g pärlcouscous 

500 g lax 

2 tsk olivolja

4 tomater 

70 g bladsallad 

TAPENADE

200 g urkärnade svarta oliver

30 g sardellfiléer

0,5 msk kapris

8 färska basilikablad

1 st vitlöksklyftor 

2 msk olivolja 

salt

peppar

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Koka pärlcouscousen enligt anvisningen på paketet. 

3. Torka av laxen och lägg den sedan på en plåt täckt av bakplåtspapper, med skinnsidan nedåt. 

4. Mixa oliver, sardeller, kapris, basilika och vitlök. Häll ner oljan i en fin stråle medan du mixar. Smaka sedan av med salt och peppar. 

5. Bred tapenaden över laxen och baka i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Laxen ska vara lätt rosa i mitten.  

6. Blanda ner olivolja, salt och peppar i pärlcouscousen och lägg upp den vid sidan av laxen med skivad tomat och blandsallad. 

Tips! Laga en större mängd av tapenaden. Den håller länge i kylskåpet och är god att ha som tillbehör till mycket annan mat.

 

Näringsinnehåll/port

541 kcal

28 g protein

24 g kolhydrater

37 g fett

Energiprocent

21 E% protein

18 E% kolhydrater

61 E% fett