Experten svarar: ”Vad är den huggande smärtan i ländryggen?”

Varje gång jag kommer igång på gymmet upplever jag mer smärta i ländryggen, som blir bättre när jag inte tränar på några veckor. Det senaste året har jag börjat studera igen med mycket sittande. Det är nu svårt att resa sig upp. Även när jag tränar magövningar som benlyft och fällkniven får jag en huggande smärta efteråt. 
Vad är problemet? Är det farligt för mig att träna? Vad kan jag göra? 

ROBIN svarar

Det du beskriver låter som att det är i musklerna ditt besvär kommer ifrån – att de inte jobbar optimalt tillsammans. När du kommer igång med träningen ökar besväret då vissa av dina muskler blir starkare medan dess antagonister (musklerna som verkar i motsatt riktning) inte är tillräckligt starka.

Den muskel som i ditt fall blir starkare låter som en höftböjare. Smärtan tilltar när den är i en kort position under längre tider, till exempel när du sitter, men även i rena höftböjarövningar som de du nämner för magträningen. 

Det finns många sätt att få höftböjaren att jobba mindre och bli mer avslappnad, till exempel med manuell behandling hos en naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut. I vissa fall hjälper det att stretcha.

Höftböjarmuskeln som ofta leder till ländryggsbesvär är iliopsoas, som egentligen är uppdelad i två muskler: psoas major och iliacus. Den förstnämnda fäster även framtill på ländryggskotorna. När psoas major både blir kort och stark kan det leda till att musklerna baktill blir överbelastade.

Hitta de övningar som inte triggar ditt besvär och träna runt smärtan tills du fått besväret under kontroll.

Dock är det endast en början till att lösa detta problem. Det gäller att påverka hjärnan och därmed muskeln som den styr för att få ett hållbart resultat. Träning av antagonisterna som jobbar över höften är det som kommer att hjälpa dig i längden. Ta reda på vilken muskel som funkar sämst – en ledtråd är att det troligen är det den som du inte lika lätt får träningsvärk i.

Av: Robin Anzengruber, som svarar på frågor om prehab och rehab.