Experten: Det innebär en SKKF-auktoriserad coach

Vad innebär det nya ”auktoriserad tävlingscoach” som SKKF kommer ha? Hur får man den certifieringen? Får man inte vara coach om man inte har den här licensen framöver?

HELENE svarar

Många av de tävlande har svårt med exakt vad för regler som gäller (vid inregistreringen ser man problem med klackhöjd/platå på skor, för små byxor och shorts på damer och herrar samt ibland även fel tävlingsfärg). Hur de obligatoriska poserna genomförs kan också vara svårt för vissa att förstå fullt ut. 

Nästa alla som tävlar har en egen coach, både under resans gång fram till tävlingen och på själva tävlingsdagen. Många gånger överlämnar den tävlande allt ansvar till coachen, vilket även kan innebära förståelsen för reglementet, det är dock atletens eget ansvar att veta vilka regler som gäller. Att hänvisa till vad coachen har sagt hjälper inte, om det inte stämmer överens med vad regelverket säger. 

Detta är bakgrunden till hur tankarna har gått om en SKKF-utbildning till auktoriserad tävlingscoach, en grundutbildning gällande regler i samtliga nuvarande discipliner inom SKKF och tänkt som ett komplement och ytterligare en kompetens för aktiva coacher. SKKF vill helt enkelt utbilda de medlemmar som är intresserade av att agera som tävlingscoach och vara trygg i rollen som ”handbok” till sina
adepter vad gäller framförallt reglerna kring de olika disciplinerna. 

Man betalar en deltagaravgift och vid godkänd genomförd utbildning får man ett ”coachintyg”.

Utbildningen kommer inte innehålla upplägg kring träning, diet, tömning, fyllning eller liknande. Den är heller inget krav för att man ska få coacha atleter på tävlingar, det är fortfarande fritt för den som vill coacha utan ovanstående licens.

Utbildningen är fortfarande under planeringsstadiet, och tänkt att sjösättas under 2018.