Lev, lär och utvecklas!

När detta skrivs sitter jag med ett brett leende kvar på läpparna.

Årets uppgörelse bland landets främsta kroppsbyggare har just gått av stapeln på Svenska Mästerskapen – i år ett extra fylligt arrangemang, där samtliga discipliner och klasser delade på domarnas uppmärksamhet under en och samma helg. Vilka atleter som rönte mest framgång ser du på sidan 92. 

Den som fick mest uppmärksamhet var dock utanför tävlan. Shawn ”Flexatron” Rhoden, som var på Europaturné, gjorde nedslag i Västerås och hänförde publiken med sin enorma köttighet. När han klev av scenen och klättrade upp på läktaren, där han lät sig fotograferas med fansen, var tumulten ett faktum. 

Veckan innan hade Shawn varit på Arnold Classic i Barcelona, en tävling du kan läsa mer om på sidan 42. Sedan dess hade färden gått via Cannes och Monaco innan planet styrde norrut. Med sig på resan hade han familjen. När jag fick en pratstund med honom backstage såg jag plötsligt en helt annan man än det muskelpaket jag vant mig vid på scenen. Framför mig, knaprandes tacoskal iförd svart T-shirt och röda poseringskalsonger, satt en kille som passar på att se så mycket som möjligt av världen när tillfälle ges. En man som genom sitt arbete gjort det möjligt att samla på sig minnen och erfarenheter tillsammans med sina närmaste. Olympia och Arnold Classic. Cannes och Västerås. 

Shawn var långt ifrån ensam om att ha stöd på plats under helgen. SKKF hade i år beslutat att låta barn följa med sina föräldrar gratis, så en och annan framtida kroppsbyggare i miniatyr syntes rulta runt bland stolsraderna. 

Det som mest gladde mig var dock inte förbundets snygga gest mot publiken, eller den nya generationens invigning i träningsvärlden. Det som gjorde mig extra varm inombords var de olika nyanserna av vita hjässor som lyste upp besökshavet. Far- och morföräldrar som leddes in på arenan av sina barn och deras vänner för att se kulmen av barnbarnens slit. Det är respekt. Respekt för en person som lagt ner kropp och själ för att lyfta fram sitt bästa jag. Respekt för att aldrig fastna i vad man tror att man vet. Respekt för det egna, eviga lärandet.

Många som tävlar gör det utan att någonsin ha förståelse från omgivningen och känner sig ofta ifrågasatta i sina val när dessa faller utanför ”normen”. En norm som bekvämt benämner en person som ”skön” för att denne väljer att acceptera sina fel och brister. Istället borde vördnad visas den person som inser att nyckeln till att göra en förändring faktiskt ligger hos en själv. Vill man kan man. Det gäller alla.

Till dig som har en svärmor, pappa, kompis eller kollega som stöttar dig och öppnar upp för nya intryck; uppskatta dem och låt dem veta att de gör något stort!  Bjud med dem till gymmet, eller varför inte förena nytta med nöje som Shawn och hans familj? Åk på en resa tillsammans och passa på att träna samtidigt. På sidan 18 får ni tips om gym att besöka i världen. Då får ni dessutom mycket tid att lära känna varandra ordentligt, för glöm inte att även du kan lära från andra hållet. Kanske inte om träning, men alldeles säkert om en hel massa annat. Lev, lär, utvecklas – och glöm inte att ha förbannat kul undertiden. 

SARAH-IDA NYSTRÖM
TF. CHEFREDAKTÖR

Redaktören listar: 5 ljuspunkter i tävlingshösten

  1. Omslagsmodelltävlingen
    Finalisterna är utsedda i tävlingen om att pryda BODYs framsida. Rösta fram dina favoriter för chansen att själv vinna priser från Nebbia och Gorilla Wear. Läs mer på sidan 40.  
  2. Triss i världsmästerskap
    Var kan man bättre lära om kroppsbyggning än på tävlingar med världens bästa utövare? Herr-VM hålls 2-6 november, Junior & Veteran-VM 10-13 november, samt Fitness-VM 1-4 december. Läs mer på skkf.org och ifbb.com
  3. SweFit Open & Expo
    Årets nytillskott bland tävlingar i fitness och bodybuilding är Swe Fit Open i Borås den 11 november. Dessutom kan du förvänta dig mycket annat kul på plats. Vi önskar alla, både tävlande och arrangörer, lycka till! Läs mer på swefitexpo.se
  4.  Decembercupen
    25–26 november möts fitness-Sverige på Scandic Star i Lund. Är du nyfiken på sporten och vill ha en närmare inblick, är denna plats ett hett tips, då tävlingen hålls på hotellet där de flesta atleter och coacher också bor. 
  5. Fitnessfestivalen
    Det är tidig julafton på Stockholmsmässan varje år när Fitnessfestivalen inleder december månad. Med tävlingar i bland annat crossfit, dips, chins och inte minst fitness, på Luciapokalen. Här får alla träningsintresserade sitt lystmäte stillat.