Get your guns!

Publicerad

Hej, jag heter Sarah-Ida och jag får inte kontakt med biceps. 

…vem f-n får inte kontakt med biceps?! 

En gång har jag faktiskt fått gensvar och den bästa liknelsen jag kan göra är att det kändes som
om jag satt i en benspark med armarna. Bensparken för mig är en "done deal"; bara att känna in och trycka igenom smärtan. Samma sak gäller vid tricepspressar; även om jag ibland utvärderar huruvida hållningen verkligen är "enligt boken" och funderar på om handtaget för dagen ska tryckas rakt mot golvet eller långt bak, så svider det alltid, hur engagerad eller inte jag än är. I axlarna har jag alltid tryck, men dess dominans är troligen anledningen till att bröstdynan är lågland, utan tillstymmelse till dike. Vidare har jag upptäckt att om jag hasar fram i lårcurlen och sätter knytnävarna emellan länden och ryggdynan, får jag en skjuts i hamstrings som jag aldrig känt tidigare.

Att känna sin kropp är en resa som för många börjar med tunga vikter och med tiden handlar mer om att lyssna inåt. Höra vad den berättar. En bekväm kropp är en nöjd kropp. En nöjd kropp växer inte. Är du nöjd med att vara nöjd, så var det. Men vill du ha mer måste du höja insatsen och klämma åt tillväxtnerven. 

Dock finns inte den regel som inte har ett undantag. Alla som tagit sig igenom några turbulenta turer med motivations- och utvecklingssökande vet att det finns tillfällen där reglerna inte kan följas. När att "göra rätt" känns så utmärglande trist att enda sättet att bocka av veckans pass är att fuska och bara ha kul. 

Engagemang och lust är inte att underskatta. Själv hade jag dött tråkdöden om inte möjligheten att vältra mig i varianter av övningar och vinklar fanns, trots att jag vet att basövningar är mer än fullgoda för resultat. För mig är instagram en godispåse full av endorfinframkallande sötsaker som föder mitt beroende och triggar belöningssystemet varje gång. Får mig att längta till gymmet. 

Ingen är den andra lik; vi har fysiska förutsättningar som ger olika feedback och gensvar, vi är på olika ställen i vår personliga erfarenhetsresa och vi har olika lynne som gör att vi behöver stimuleras mentalt olika i passen. Förståsigpåare har säkert rätt i att det finns en "mer rätt" väg fram, men min resa är avvägd en hel drös saker som ska klaffa, saker som handlar om långt mer än bara vad som är alla dagars bästa kost och allra bästa övningar. Vissa dagar måste jag få festa till det på gastronomiskt skräp,
andra dagar måste jag få köra instagramdisco!   

Jag ser fram emot den resa min kropp leder mig in på och jag ska styra färden så gott jag kan. För mig personligen är det extra roligt att se Anton Eurenius köra just armar, mina Dr Jekyll och Mr Hyde bland muskelgrupper, på sidan 66, och jag ska givet använda julen till att förkovra mig i utmaningarna på sidan 58. Söker jag ordentligt och som pesten undviker slentrian, så ska nog även mina klubbor kopplas på en vacker dag. 

SARAH-IDA NYSTRÖM
TF. CHEFREDAKTÖR

 

Redaktören listar: önskelista till tomten

 1. Gymringar
  I vår styr jag kosan till Thailand. Väl där jobbar jag gärna på ring-chinsen i skuggan av palmbladen. 
 2. Gummiband
  Fantastiska redskap för att belasta extra och klämma ut det sista. Dessutom väger de nästan ingenting, så de tar jag gärna med i resväskan!
 3. D-strap
  Älskat polyesterband med en ögla i varje ände som gör kabelroddar och tricepspressar extra effektiva. Klantmaje-jag måste ha glömt mitt på gymmet, för borta är det. Saknad! 
 4. Tyngrestång
  En glänsande stång från Tyngre önskar jag mig dels för att jag har en öm dröm om ett gym vid sommarhuset. Dels för att jag gärna påminns om att, som Tyngregänget, alltid hänge mig åt det jag älskar, utan begränsningar. 
 5. Tricepsstång
  Tar precis där den ska och skulle göra sig perfekt bredvid stången på det efterlängtade sommargymmet. Dessutom får den plats i väskan och väger inte mer än att jag kan dra runt på den medans jag drömmer.
On
Off

0 kommentarer

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

 • Äntligen i butikshyllorna!

  Äntligen i butikshyllorna!

  Den olidliga väntan är över och nya numret av BODY finns åter på hyllorna i en butik nära dig

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-14 12:30

 • Vad är det med motivation?

  Vad är det med motivation?

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-14 09:15

 • Baksidornas baksidor

  Baksidornas baksidor

  Jag har svårt att bygga baksida lår. När jag väl tränar baksidorna så har jag såpass bra kontakt att det börjar krampa. Efteråt kan jag knappt böja mig framåt. Ett återkommande problem är smärta i ländryggen, ibland så illa som ryggskott. Dock händer det inte mycket med muskelns utveckling. Tränar jag fel?

  Nyheter Robin Anzengruber, 2018-08-11 11:05

 • Äntligen nytt nummer av BODY!

  Äntligen nytt nummer av BODY!

  Om bara några dagar landar nya numret! Här kommer en liten förhandstitt på innehållet, som i vanlig ordning bjuder på en hel del massa. Sommaren är inte slut än, men de flesta har fått börja fundera på att ta sig tillbaka till vardag med jobb, skola och gym. Dags att ta i med hårdhandskarna på träningen igen! 100 sidor inspiration för alla som förbättrar sin kropp. 

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-08 15:45

 • Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui från Uppsala kommer att tävla på årets Mr. Olympia. På bilderna skriver han på kontrakten i sällskap av sin bodybuildingmentor, BODY:s grundare Ove Rytter.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-07 16:00

 • Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Styrketräningen du inte kör, som förbättrar prestationen i all övrig träning!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-05 15:15

 • Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Fett är en del i människans grundstruktur tillsammans med bland annat muskler, vatten, ben och organ där samtliga komponenter är avgörande för vår hälsa. I synnerhet mängden fett är direkt relaterad till fysiskt välmående och prestationsförmåga. BODYs Linda Ericson berättar här om våra olika typer av kroppsfetter, vad som räknas som hälsosamma nivåer och hur vi gör för att mäta det.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-03 11:20

 • Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Mina bröstmuskler växer inte i volym vid bröstbenets mitt. Hur bör jag lägga upp min träning om jag vill öka bröstmuskelns volym just vid bröstbenets mitt? Går det att punktträna bröstmuskeln?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-08-01 11:00

 • The Hunger Games. Vad styr?

  The Hunger Games. Vad styr?

  En vanlig missuppfattning är att hunger styrs utifrån hur tomt eller fullt det är i magen. I själva verket regleras den i allra högsta grad av hormoner. Linda Ericson berättar om de två viktigaste spelpjäserna.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-30 12:58

 • 5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  Det spekuleras mycket kring fenomenet viktnedgång och fettförbränning i allehanda träningsforum, gymsällskap och antagligen även i de flesta fikarum. Temat är konstant glödhett och frågeställningen i stort sett alltid densamma: Hur maximerar vi fettförbränningen?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-26 14:30

 • Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  För några årtionden sedan ansågs kaffe inte vara något man drack med hälsan i åtanke. Alla drack det, men "visste" samtidigt att det inte var speciellt bra för kroppen. I dag vet vi bättre.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-07-21 12:40

 • Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Obalanser i den muskulära utvecklingen? Sluta skyll på genetiken och försök gör något åt dem istället. Linda Ericson berättar hur.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-18 11:35

 • Minska stressen, maxa återhämtningen

  Minska stressen, maxa återhämtningen

  Denna enkla övning aktiverar din avslappningsrespons för minskad stress, bättre återhämtning, nedvarvning och sömn.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-07-17 15:24

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017