Nytt år, ny era

Publicerad

Jag minns när jag köpte min första BODY. Inför en resa till Skåne plockade jag den från Pressbyråns tidningshylla och medan tåget förde mig ner över landet läste jag under några timmars lugn och ro om de som hade kunskap och erfarenhet kring det jag ville lära mig så mycket mer om. 

Successivt hade träningen börjat ta en större plats i mitt liv. De som sammantaget utgjorde BODY; atleterna, skribenterna och experterna, tillhörde en värld jag tidigare inte vågat göra anspråk på att tillhöra. Nu tog jag ett foto av tidningen som låg framför mig med ett beundransvärt sexpack på omslaget och laddade upp det på Facebook. En vän som kommit längre i sitt sökande efter sin starkaste kropp såg bilden där hon befann sig, i Thailand. Naturligtvis såg hon semester som en anledning att träna ännu mer, ty sådan är BODY-läsaren, och hon kommenterade genast: "Saknar världens bästa tidning!" Samma dag skickade jag ett eget nummer till henne att plöja på stranden, bland kokosnötter och rostiga viktstänger. 

Efter att jag nu haft äran att vara en del av redaktionen ett tag, vet jag att vi är långt ifrån ensamma om att känna en emotionell koppling till tidningen. Detta eftersom styrketräning långt ifrån bara handlar om att förflytta vikter. För oss som valt BODY till "vår" tidning handlar det om att respektera oss själva och våra kroppar. För de läsare som redan var i full gång på gymmen 1981, bidrog Bodybuilding & Kraftsport (som BODY hette från start) med sammanhang och tillhörighet. För den yngre generationen har den varit en livslång träningspartner – i år är det hela 37 år sedan första numret kom ut, vilket gör att många av våra läsare idag aldrig upplevt den tid innan vi fanns. 

När vi står i startgroparna för 2018 har vi ett minst sagt händelserikt år i ryggen. Bitvis har det varit turbulent, då vi blivit varse att förlaget Egmont valt att avsluta utgivningen av BODY. Jag skulle ljuga om jag sa att oron stundom inte varit stor. Dock i onödan, som det skulle visa sig. 

Varför? Jo, just för att passion, tillhörighet och hängivenhet till det och de vi älskar, det tafsar man inte så lätt på. Med det nummer du nu håller i din hand säger vi hejdå till Egmont och kliver sedan vidare – men samtidigt tillbaks; med en ny ägarform som i grunden brinner för sporten som vi gör, återvänder vi till vår själ, våra rötter, i bodybuilding och fitness.  

Vad passar då bättre än att knyta ihop säcken inför framtiden, genom att minnas hur det hela startade? På sidan 42 illustrerar Seth byggarsplitten med några av de bilder som han tagit under drygt 30 år i tidningens tjänst. SKKF återger minnen från samarbetet för sporten på sidan 16, och själv har jag på sidan 28 träffat BODYs grundare och fader Ove Rytter i ett samtal där han tar oss med från början, till tiden då allt startade. Givetvis siar han även om vad vi kan förvänta oss framöver i träningsbranschen. För, som Ove konstaterar, drygt 60 år gammal: Det är ständigt aktuellt att vara vältränad. 

SARAH-IDA NYSTRÖM
TF. CHEFREDAKTÖR

Redaktören listar: 5 sätt att fördjupa sig

 1. PLUGGA TILL PT
  Oavsett om du vill jobba med yrket eller inte finns massor av härlig kunskap att lära om hur du själv och andra fungerar. Att jag läste på The Academy har jag inte ångrat en dag.
 2. SE, LYSSNA & UTVÄRDERA
  När du kommit en bit i din träning och kanske även läst på en del; tro inte att du kan allt. Det finns alltid saker att lära. Gå på föreläsningar, besök mässor som Fitness-festivalen och FIBO, träna
  med folk du ser upp till – och låt dig inspireras!
 3. TÄVLA I KROPPSBYGGNING
  Absolut inget måste, men en bra skola för den som vill lära "hands on" hur allt hänger samman, såväl fysiskt som mentalt.
 4. SITT I SEKRETARIATET
  Följer du bodybuilding lika passionerat som du älskar Excel och vill vara en ack så viktig del av maskineriet, så finns det kanske en plats för dig i tävlingssekretariatet? Skriv till domarkommittén och ansök om en stol vid bordet.
 5. TA PLATS
  I en bransch som lyfter individer finns en fantastisk samhörighet och delaktighet, för alla att ta del av. För den som räcker upp handen och erbjuder sin hjälp, finns alltid saker att göra. Inte alltid mot ersättning, men alla värden mäts inte i pengar.
On
Off

0 kommentarer

 • Klassiker i Tyngre kostym

  Klassiker i Tyngre kostym

  I helgen gick den sjunde upplagan av Tyngre Classic av stapeln. Efter en lång väntan fick fansen fitness, styrkemätning, viktstänger, glass och e-sport serverat i arrangörernas egen passionsgryta.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-23 18:51

 • Svensk dominans på Nordiska Mästerskapen 2018

  Svensk dominans på Nordiska Mästerskapen 2018

  Atleter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland och Island möttes i Stockholm för att slåss om pokalerna. Ännu en gång stod det klart vilken nation som har bäst koll på träning för tryck, då Team Sweden plockade hem överlägset flest guld.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-22 07:24

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017