Nyfiken på att tävla i kroppsbyggning?

Nyfiken på att tävla i kroppsbyggning?

Publicerad

Som en naturlig följd av idogt karvande på gymmet blir många sugna på att låta resultatet bedömas på scen. Därför har BODY valt ut fem atleter som under åtta veckor, i varsin blogg, berättar om nedräkningen mot Sweden Grand Prix. Dags för dig som funderar på hur du själv skulle palla en satsning att vässa öronen lite extra alltså.

Tävling i kroppsbyggning och fitness växer år för år. En bidragande ordsak är tveklöst introduktionen av fler, mer lättillgängliga, dicipliner. Även tillgängligheten till gym och det faktum att långt fler nu än för tio år sedan vågar sig dit påverkar såklart utvecklingen. Muskler är det nya svarta, stark är det nya skinny. För varje person som inser att det är de själva, ingen annan, som äger beslutet om en ståtlig och välbyggd kropp ökar antalet drömmar om att ta steget upp på scenen och testa om man har det som krävs för att genomföra, kanske till och mer placera sig, på tävling.

Många vet precis vad de gör på gymmet efter år av tunga lyft och kontaktsökande, men vad innebär det att förbereda sig för tävling? Hur ser träningen ut, vad händer mer orken, vad ska man tänka på kring utrustningen och hur gör man för att bota den värsta hungern under ett tilltagande kaloriunderskott? 

Atleterna har svaren
I samarbete med Jan Tana Onsite TanMM Sports och vår bildbank har BODY efterlyst atleter som ville blogga om sina erfarenheter, känslor, farhågor och förhoppningar inför tävling. Att vi valde att göra det just inför Sweden Grand Prix var ingen slump. Förutom att erbjuda de atleter som placerar sig extra bra en sista möjlighet att bli uttagen till EM-truppen, här ävlingen i år fått status som PRO-qualifier. Därför räknade vi med att många vassa atleter med mycket muskelmassa och högt satta mål skulle höra av sig. För att kunna ge en så bra bild som möjligt av vad som krävs rörande optimering av träning och kost, behövde vi atleter med kunskap och erfarenhet för att kunna göra jämförelser. I ett fall valde vi dock medvetet att bortse från detta, då även helt färska iakttagelser och insikter är värdefulla för många.

Nedan följer en kort presentation av våra fem atleter i #SGPnedräkningen Följ dem under de kommande åtta veckorna i respektive blogg på BODY.se – Bli inte förvånad om du hittar inspiration och kunskap från annat håll än just i din diciplin.

Ställ din fråga
Under nedräkningens gång kommer vi följa atleterna och ställa frågor som vi lyfter. Ta därför chansen att ställa just de frågor du vill ha svar på, genom att maila dem till redax@body.se 

 

Följ Mats Ljungs blogg på BODY.se

Mats Ljung | Bodybuilding

Killen med mest massa och erfarenhet. Med inte mindre än 51 tävlingar i bagaget har Mats mängder med erfarenhet, inte minst av att representera Sverige utomlands. 
Besök Mats blogg

 

 

Följ Anna Norbergs blogg på BODY.se

Anna Norberg | Bodyfitness

Muskelknuttan som kör sitt femte tävlingsår i bodyfitness och med skräckblandad förtjusning ser fram emot att åter ställa sig på scenen. Känner du igen henne kan det vara från augustinumret av BODY 2017 där hon visade sina 5 specialare för bröstträning.
Följ Annas blogg

 

Följ Timmy Öhmans blogg på BODY.se

Timmy Flodén Öhman | Classic Bodybuilding

Körde tidigare Men´s Physique men har bytt upp en diciplin till CBB. Sticker inte under stol med att han har stora ambitioner och siktet satt på proffskortet.
Följ Timmys blogg

 

 

Följ Lisa Ivarssons blogg på BODY.se

Lisa Ivarsson | Bikini Fitness

Lisa har tidigare tävlat som junior, men i år kliver hon upp och kör första året som senior. En av hennes största drivkrafter är att se hur hennes fysik förändrats under uppbyggnaden sedan sist och innan SGP går hon upp i Better Bodies Challenge. I sin blogg redogör hon för hur hon förbereder sig fram till tävlingarna. 
Följ Lisas blogg

 

Följ Shenin Najads blogg på BODY.se

Shahin Daneshgari Nejad | Men´s Physique

Killen som drömmer om att representera Sverige i Europa. I bagaget har han ett guld på SM 2016 och ett brons från NM samma år. Som uppvärmning kör han en tävling i Grekland och en på Malta, under nedräkningen till Sweden Grand Prix. 
Följ Shahins blogg

 

Tack till våra sponsorer
On
Off

0 kommentarer

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Tänk utanför ramarna

  Tänk utanför ramarna

  Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-26 11:50

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-21 10:30

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017