Nyfiken på att tävla i kroppsbyggning?

Nyfiken på att tävla i kroppsbyggning?

Publicerad

Som en naturlig följd av idogt karvande på gymmet blir många sugna på att låta resultatet bedömas på scen. Därför har BODY valt ut fem atleter som under åtta veckor, i varsin blogg, berättar om nedräkningen mot Sweden Grand Prix. Dags för dig som funderar på hur du själv skulle palla en satsning att vässa öronen lite extra alltså.

Tävling i kroppsbyggning och fitness växer år för år. En bidragande ordsak är tveklöst introduktionen av fler, mer lättillgängliga, dicipliner. Även tillgängligheten till gym och det faktum att långt fler nu än för tio år sedan vågar sig dit påverkar såklart utvecklingen. Muskler är det nya svarta, stark är det nya skinny. För varje person som inser att det är de själva, ingen annan, som äger beslutet om en ståtlig och välbyggd kropp ökar antalet drömmar om att ta steget upp på scenen och testa om man har det som krävs för att genomföra, kanske till och mer placera sig, på tävling.

Många vet precis vad de gör på gymmet efter år av tunga lyft och kontaktsökande, men vad innebär det att förbereda sig för tävling? Hur ser träningen ut, vad händer mer orken, vad ska man tänka på kring utrustningen och hur gör man för att bota den värsta hungern under ett tilltagande kaloriunderskott? 

Atleterna har svaren
I samarbete med Jan Tana Onsite TanMM Sports och vår bildbank har BODY efterlyst atleter som ville blogga om sina erfarenheter, känslor, farhågor och förhoppningar inför tävling. Att vi valde att göra det just inför Sweden Grand Prix var ingen slump. Förutom att erbjuda de atleter som placerar sig extra bra en sista möjlighet att bli uttagen till EM-truppen, här ävlingen i år fått status som PRO-qualifier. Därför räknade vi med att många vassa atleter med mycket muskelmassa och högt satta mål skulle höra av sig. För att kunna ge en så bra bild som möjligt av vad som krävs rörande optimering av träning och kost, behövde vi atleter med kunskap och erfarenhet för att kunna göra jämförelser. I ett fall valde vi dock medvetet att bortse från detta, då även helt färska iakttagelser och insikter är värdefulla för många.

Nedan följer en kort presentation av våra fem atleter i #SGPnedräkningen Följ dem under de kommande åtta veckorna i respektive blogg på BODY.se – Bli inte förvånad om du hittar inspiration och kunskap från annat håll än just i din diciplin.

Ställ din fråga
Under nedräkningens gång kommer vi följa atleterna och ställa frågor som vi lyfter. Ta därför chansen att ställa just de frågor du vill ha svar på, genom att maila dem till redax@body.se 

 

Följ Mats Ljungs blogg på BODY.se

Mats Ljung | Bodybuilding

Killen med mest massa och erfarenhet. Med inte mindre än 51 tävlingar i bagaget har Mats mängder med erfarenhet, inte minst av att representera Sverige utomlands. 
Besök Mats blogg

 

 

Följ Anna Norbergs blogg på BODY.se

Anna Norberg | Bodyfitness

Muskelknuttan som kör sitt femte tävlingsår i bodyfitness och med skräckblandad förtjusning ser fram emot att åter ställa sig på scenen. Känner du igen henne kan det vara från augustinumret av BODY 2017 där hon visade sina 5 specialare för bröstträning.
Följ Annas blogg

 

Följ Timmy Öhmans blogg på BODY.se

Timmy Flodén Öhman | Classic Bodybuilding

Körde tidigare Men´s Physique men har bytt upp en diciplin till CBB. Sticker inte under stol med att han har stora ambitioner och siktet satt på proffskortet.
Följ Timmys blogg

 

 

Följ Lisa Ivarssons blogg på BODY.se

Lisa Ivarsson | Bikini Fitness

Lisa har tidigare tävlat som junior, men i år kliver hon upp och kör första året som senior. En av hennes största drivkrafter är att se hur hennes fysik förändrats under uppbyggnaden sedan sist och innan SGP går hon upp i Better Bodies Challenge. I sin blogg redogör hon för hur hon förbereder sig fram till tävlingarna. 
Följ Lisas blogg

 

Följ Shenin Najads blogg på BODY.se

Shahin Daneshgari Nejad | Men´s Physique

Killen som drömmer om att representera Sverige i Europa. I bagaget har han ett guld på SM 2016 och ett brons från NM samma år. Som uppvärmning kör han en tävling i Grekland och en på Malta, under nedräkningen till Sweden Grand Prix. 
Följ Shahins blogg

 

Tack till våra sponsorer
On
Off

0 kommentarer

 • Detta är vetenskaplig bodybuilding

  Detta är vetenskaplig bodybuilding

  Kan du skilja vetenskap från bro science? Exakt så här säger vetenskapen att man bäst bygger muskler

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-17 14:42

 • Silver till Zelander, von Weissenberg missar vikten

  Silver till Zelander, von Weissenberg missar vikten

  Annika Zelander drog ut alla stopp och tog VM-silver efter en otäck miss i knäböj nummer två. Isabella von Weissenberg misslyckades med kroppsvikten och missade VM.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-06-16 13:24

 • Fixa din axelskada snabbt

  Fixa din axelskada snabbt

  Den enkla övningen som läker dina värkande axlar

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-15 13:08

 • Svenska medaljer vid VM i styrkelyft

  Svenska medaljer vid VM i styrkelyft

  VM i styrkelyft pågår för fullt i Calgary, Kanada. Flera medaljer är redan klappade och klara, och två starka hopp på damsidan lyfter under natten till fredag, respektive under fredagen.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-06-14 16:42

 • Viktklassbytet blev för svårt

  Viktklassbytet blev för svårt

  Det blev inget proffskort för BODYs omslagspojke Christofer Nober trots en bra säsong med vinst vid Iron Rebels i början av maj och start i Mr Olympia Amateur nu i helgen. Klivet upp en viktklass blev för svårt, summerar han.

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-13 10:23

 • Placeboeffekt i träningen

  Placeboeffekt i träningen

  Dina förväntningar spelar roll

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-12 10:10

 • Träna utomhus!

  Träna utomhus!

  Masa dig ut ur gymmet och ta vara på seklets varmaste försommar. Bli snyggare, starkare och friskare.

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-10 14:00

 • Bikini Fitness: Jessica Jonsson klar för IFBB Elite Pro

  Bikini Fitness: Jessica Jonsson klar för IFBB Elite Pro

  Seger vid Panatta World Cup i Rimini, Italien och proffskortet vilar tryggt i packningen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-09 10:35

 • Lågt magnesium gör vitamin D ineffektivt

  Lågt magnesium gör vitamin D ineffektivt

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-08 11:35

 • Isabella von Weissenberg inför VM i styrkelyft

  Isabella von Weissenberg inför VM i styrkelyft

  14 juni tävlar hon i Calgary, Kanada. BODY var med på ett av de sista förberedande passen och fick även en pratstund med Isabella efteråt.

  Nyheter Alexandra Dahlqvist, 2018-06-07 10:20

 • Arnold tillbaka i sin naturliga miljö

  Arnold tillbaka i sin naturliga miljö

  Dominerar i gymmet knappt två månader efter hjärtoperationen

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-06 11:30

 • Många små steg

  Många små steg

  Majvärmen och badsäsongen tog oss på sängen i år. Nu står vi här, utrustade med minimalt med tyg på kroppen, redo att möta saltstänkta klippor och avslappnat strandliv. Eller... tillhör du istället de som inte riktigt fick till sommarformen och som hellre vill gå och gömma sig? Kanske tänker du att det fortfarande finns en chans? Då skulle jag – innan du kastar dig in i någon galen och ogenomtänkt diet – vilja presentera en liten (men smart) idé för dig. Den kommer inte ge dig dina drömmars badkropp i år. Den kommer inte heller få dig att börja äta bättre över en natt. Det här är en text för dig som vill ha ett verktyg för hållbar livsstilsförändring. Idén, som självfallet inte är min från början, kommer ta dig till skyarna. Men bara om du vågar lita på att ta det lite lugnt. Ok, nog med snack, här kommer en vägledning som (på riktigt) kan förändra ditt liv!

  Nyheter Alexandra Dahlqvist, 2018-06-05 14:10

 • Hon äter enbart kött – Eva Birath och The Carnivore Diet

  Hon äter enbart kött – Eva Birath och The Carnivore Diet

  Det råder ingen brist på kostråd och dieter i vår kära fitnessbransch. De olika metoderna och deras respektive experter motsäger ofta varandra, fast en del tycks de ändå alla vara överens om, däribland: ät mer grönsaker. Bodybuildingveteranen Eva Birath gör det motsatta i sin jakt på hälsa, fysik och välmående. Carnivore-dieten består av 100 procent kött, det vill säga även fågel, fisk och skaldjur, men ingenting annat. Inga spannmål, inget mejeri eller processad mat. Ingen frukt, inga grönsaker.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-06-04 14:35

 • Maxa återhämtningen med kalla bad!

  Maxa återhämtningen med kalla bad!

  Tio minuter räcker

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-03 12:06

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017