Krönika: Vem väljer du att vara?

Krönika: Vem väljer du att vara?

Publicerad

Dina fysiska framsteg som du särskådade senast då du ställde dig framför spegeln, är ingenting annat en återspegling utav gamla meriter. En ståtlig fysik vittnar om idogt slit, noggrant kalkylerat, på samma sätt som de brister du möjligen ser representerar uteblivet fokus och engagemang.

Om 365 dagar så kommer du återigen att särskåda din spegelbild. Ett år inom styrketräning är inte mycket att spela på, dessutom går det väldigt fort, så om dina förväntningar på fysiska resultat är högt ställda är det hög tid att fokusera. Vad du har åstadkommit under åren fram till nu, hur du såg ut på scenen senast, hur många likes du fick på din senaste selfie, hur nöjd du är över ditt framsteg, eller hur bra det än har gått i din träning. Gamla meriter. Trevliga minnen i sig, men det betyder inte mycket i slutändan om du vill ta din fysik till en ny nivå under det kommande året.

Den fysiken som du kommer att visa upp för dig själv och världen om ett år kommer att vara en direkt återspegling av dina innersta drivkrafter. Varje måltid, varenda nattsömn och träningspass, ner på setnivå. Kvalitén på repsen, kilon på stången och varenda slitsam ansträngning. Bra gjorda val såväl som dåliga, slarviga och uteblivna.

En fysik ljuger aldrig och klockan tickar obönhörligen på. Är det någonting som skiljer agnarna från vetet inom kroppsbyggningen, så är det just respekten för hela träningsårets samtliga detaljer och deras betydelse för resultatet som helhet. Vad du vill, hoppas, önskar eller drömmer om betyder absolut ingenting i den här sporten. Allt som betyder något är hur hårt du är beredd att jobba för att bygga dig en starkare och bättre fysik.

Det finns förstås många delar som skiljer motionären på gymmet från de atleter som befinner sig på absoluta toppen i vårt land. Den mest framträdande egenskapen är dock synsättet att "inte lämna något åt slumpen" under årets 365 dagar. Tveklöst är det just den inställningen som gör att resultaten skiljer sig åt. Synsättet där man hanterar sin träning på gymmet som en idrottare på elitnivå. Där varje enskilt gympass är en tävling med en satt och mätbar målbild. Där "vinna matchen" är det enda som räknas och oavgjorda och förlorade matcher inte tar fysiken ett enda steg framåt. Fokuset på prestationen är precis likt andra idrottare – därav så finns inget utrymme för slarv med nattsömn eller kosten. Årets samtliga matcher vill vinnas och målet är att gå obesegrad genom hela träningsåret.

Ett år efter att du har läst denna krönika kommer du återigen hamna framför en spegel, för att beundra dina framsteg och kika på dina svagheter i fysiken. Spegelbilden kommer inte heller då att ljuga. Den kommer vara en direkt återspegling av din inställning kring vila, kost och varje enskilt gympass. Den kommer läsa av hur hårt du var beredd att jobba, i det dolda, för att ta din fysik till en ny nivå. Vittna om vilka val du har gjort.

Alla har vi 365 dagar framför oss tills dess. En handfull kommer att utnyttja träningsåret till fullo, men en väldigt mycket större grupp kommer att låta en hel del aktiva val, valda tankemönster, skapade ursäkter och en mängd oavgjorda och förlorade matcher på gymmet, ta dem någonstans halvvägs uppför trappan av full potential.

Vilken grupp väljer du att tillhöra om 365 dagar?

On
Off

0 kommentarer

 • 5 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  5 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  I veckan som gått har BODYS bloggare som skriver mot Sweden Grand Prix haft fullt upp. Vid sidan av träning och poseringsträning har de tagit sig tid att svara på frågor.

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-17 11:45

 • När ska man köra utfall bakåt?

  När ska man köra utfall bakåt?

  Vad är fördelarna med att göra utfallsteg bakåt? Vilka muskler aktiveras och hur ofta tycker du att man bör utföra övningen?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-03-16 11:30

 • Quiz: Koll på kosten?

  Quiz: Koll på kosten?

  Denna vecka är det kunskaper om kosten och kroppen som ger dig chans att vinna två biljetter till Sweden Grand Prix! Har du gjort din hemläxa och lyssnat uppmärksamt på hemkunskapen?

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-15 05:04

 • Muskler byggs i köket

  Muskler byggs i köket

  Det viktigaste stället för muskelbygge, jämte gymmet, är köket. Det är här du förbereder träningen, fyller på efteråt och mejslar fram resultatet av ditt slit. Träningen blir inget utan riktigt bra mat. Kort sagt, muskler byggs i köket. Här är några näringsämnen och livsmedel som är direkt nödvändiga för utveckla din fysik.

  Nyheter Anki Sundin, 2018-03-14 11:30

 • Skapa ditt bästa årsupplägg, del 1: Målsättning

  Skapa ditt bästa årsupplägg, del 1: Målsättning

  "Målsättning utan planering är bara dagdrömmar" lyder ett talesätt som du säkert hört. För dig med ambitioner, som ser din träning på längre sikt och vill säkerställa resultat, är det därför dags att se över din planering för det kommande året - som såklart ska bli ditt bästa träningsår någonsin. I den här artikelserien får du veta hur.

  Nyheter Daniel Larsson, 2018-03-12 06:32

 • SGPnedräkningen 6 veckor kvar

  SGPnedräkningen 6 veckor kvar

  Veckorna rullar på och för bloggarna i SGP nedräkningen börjar det tighta till sig. Med sex veckor kvar till scenen har poseringsträning, åtstramningar i kostscheman och hjärnspöken gjort sig gällande i veckan. Dessutom har det svarats på en hel del läsarfrågor!

  Nyheter Sarah-Ida Nyström, 2018-03-10 11:59

 • Träningsvariation och varför du inte behöver ”chocka kroppen”

  Träningsvariation och varför du inte behöver ”chocka kroppen”

  Variation i träningen! Det måste väl bara vara positivt, eller kan det vara så att man kan få för mycket av det goda? Kan man variera sin träning på fel sätt? King grub reder ut.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-03-09 12:18

 • Musklernas minne vetenskapligt belagt

  Musklernas minne vetenskapligt belagt

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-03-07 11:25

 • 7 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  7 veckor kvar till Sweden Grand Prix

  I veckan som gått har atleterna i #SGPnedräkningen börjat känna av åtstramningarna. En av bloggarna har tagit beslutet att klivit av sin satsning, men istället dyker då Lisa upp på ett wildcard.

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-03 08:41

 • Vinn biljetter till Sweden Grand Prix!

  Vinn biljetter till Sweden Grand Prix!

  För den som ska tävla i kroppsbyggning finns en hel del att hålla i huvudet. Har du koll på reglerna? Då kan du vinna biljetter till Sweden Grand Prix.

  Nyheter Redaktionen, 2018-03-01 17:34

 • Träna benen för hypertrofi!

  Träna benen för hypertrofi!

  Kan hypertrofiträning för benen ge större muskler på överkroppen? I alla fall om man får tro en amerikansk-italiensk studie från januari i år.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-02-28 09:15

 • Nyfiken på att tävla i kroppsbyggning?

  Nyfiken på att tävla i kroppsbyggning?

  Som en naturlig följd av idogt karvande på gymmet blir många sugna på att låta resultatet bedömas på scen. Därför har BODY valt ut fem atleter som under åtta veckor, i varsin blogg, berättar om nedräkningen mot Sweden Grand Prix. Dags för dig som funderar på hur du själv skulle palla en satsning att vässa öronen lite extra alltså.

  Nyheter Redaktionen, 2018-02-26 15:57

 • Skrovmål kan vara gynnsamt för återhämtningen

  Skrovmål kan vara gynnsamt för återhämtningen

  Hur bra kan man "kompensera" kosten om man ätit sämre några dagar, till exempel under helgen?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-02-23 11:30

 • Fördelar med fria vikter och maskiner

  Fördelar med fria vikter och maskiner

  Vad är skillnaden mellan maskinträning och träning med fria vikter? Vilket är att föredra?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-02-21 11:30

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

BODY som e-tidning!

2 kommentarer

djjuha: Nu har det gått 2 år sedan jag frågade om den digitala tidningen. Är det inte dags nu att man bara kan köpa den digitala versionen?

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
 • BODY 402, januari 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017

 • BODY 397, augusti 2017