Krönika: Vem väljer du att vara?

Krönika: Vem väljer du att vara?

Publicerad

Dina fysiska framsteg som du särskådade senast då du ställde dig framför spegeln, är ingenting annat en återspegling utav gamla meriter. En ståtlig fysik vittnar om idogt slit, noggrant kalkylerat, på samma sätt som de brister du möjligen ser representerar uteblivet fokus och engagemang.

Om 365 dagar så kommer du återigen att särskåda din spegelbild. Ett år inom styrketräning är inte mycket att spela på, dessutom går det väldigt fort, så om dina förväntningar på fysiska resultat är högt ställda är det hög tid att fokusera. Vad du har åstadkommit under åren fram till nu, hur du såg ut på scenen senast, hur många likes du fick på din senaste selfie, hur nöjd du är över ditt framsteg, eller hur bra det än har gått i din träning. Gamla meriter. Trevliga minnen i sig, men det betyder inte mycket i slutändan om du vill ta din fysik till en ny nivå under det kommande året.

Den fysiken som du kommer att visa upp för dig själv och världen om ett år kommer att vara en direkt återspegling av dina innersta drivkrafter. Varje måltid, varenda nattsömn och träningspass, ner på setnivå. Kvalitén på repsen, kilon på stången och varenda slitsam ansträngning. Bra gjorda val såväl som dåliga, slarviga och uteblivna.

En fysik ljuger aldrig och klockan tickar obönhörligen på. Är det någonting som skiljer agnarna från vetet inom kroppsbyggningen, så är det just respekten för hela träningsårets samtliga detaljer och deras betydelse för resultatet som helhet. Vad du vill, hoppas, önskar eller drömmer om betyder absolut ingenting i den här sporten. Allt som betyder något är hur hårt du är beredd att jobba för att bygga dig en starkare och bättre fysik.

Det finns förstås många delar som skiljer motionären på gymmet från de atleter som befinner sig på absoluta toppen i vårt land. Den mest framträdande egenskapen är dock synsättet att "inte lämna något åt slumpen" under årets 365 dagar. Tveklöst är det just den inställningen som gör att resultaten skiljer sig åt. Synsättet där man hanterar sin träning på gymmet som en idrottare på elitnivå. Där varje enskilt gympass är en tävling med en satt och mätbar målbild. Där "vinna matchen" är det enda som räknas och oavgjorda och förlorade matcher inte tar fysiken ett enda steg framåt. Fokuset på prestationen är precis likt andra idrottare – därav så finns inget utrymme för slarv med nattsömn eller kosten. Årets samtliga matcher vill vinnas och målet är att gå obesegrad genom hela träningsåret.

Ett år efter att du har läst denna krönika kommer du återigen hamna framför en spegel, för att beundra dina framsteg och kika på dina svagheter i fysiken. Spegelbilden kommer inte heller då att ljuga. Den kommer vara en direkt återspegling av din inställning kring vila, kost och varje enskilt gympass. Den kommer läsa av hur hårt du var beredd att jobba, i det dolda, för att ta din fysik till en ny nivå. Vittna om vilka val du har gjort.

Alla har vi 365 dagar framför oss tills dess. En handfull kommer att utnyttja träningsåret till fullo, men en väldigt mycket större grupp kommer att låta en hel del aktiva val, valda tankemönster, skapade ursäkter och en mängd oavgjorda och förlorade matcher på gymmet, ta dem någonstans halvvägs uppför trappan av full potential.

Vilken grupp väljer du att tillhöra om 365 dagar?

On
Off

0 kommentarer

 • Detta är vetenskaplig bodybuilding

  Detta är vetenskaplig bodybuilding

  Kan du skilja vetenskap från bro science? Exakt så här säger vetenskapen att man bäst bygger muskler

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-17 14:42

 • Silver till Zelander, von Weissenberg missar vikten

  Silver till Zelander, von Weissenberg missar vikten

  Annika Zelander drog ut alla stopp och tog VM-silver efter en otäck miss i knäböj nummer två. Isabella von Weissenberg misslyckades med kroppsvikten och missade VM.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-06-16 13:24

 • Fixa din axelskada snabbt

  Fixa din axelskada snabbt

  Den enkla övningen som läker dina värkande axlar

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-15 13:08

 • Svenska medaljer vid VM i styrkelyft

  Svenska medaljer vid VM i styrkelyft

  VM i styrkelyft pågår för fullt i Calgary, Kanada. Flera medaljer är redan klappade och klara, och två starka hopp på damsidan lyfter under natten till fredag, respektive under fredagen.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-06-14 16:42

 • Viktklassbytet blev för svårt

  Viktklassbytet blev för svårt

  Det blev inget proffskort för BODYs omslagspojke Christofer Nober trots en bra säsong med vinst vid Iron Rebels i början av maj och start i Mr Olympia Amateur nu i helgen. Klivet upp en viktklass blev för svårt, summerar han.

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-13 10:23

 • Placeboeffekt i träningen

  Placeboeffekt i träningen

  Dina förväntningar spelar roll

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-12 10:10

 • Träna utomhus!

  Träna utomhus!

  Masa dig ut ur gymmet och ta vara på seklets varmaste försommar. Bli snyggare, starkare och friskare.

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-10 14:00

 • Bikini Fitness: Jessica Jonsson klar för IFBB Elite Pro

  Bikini Fitness: Jessica Jonsson klar för IFBB Elite Pro

  Seger vid Panatta World Cup i Rimini, Italien och proffskortet vilar tryggt i packningen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-09 10:35

 • Lågt magnesium gör vitamin D ineffektivt

  Lågt magnesium gör vitamin D ineffektivt

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-08 11:35

 • Isabella von Weissenberg inför VM i styrkelyft

  Isabella von Weissenberg inför VM i styrkelyft

  14 juni tävlar hon i Calgary, Kanada. BODY var med på ett av de sista förberedande passen och fick även en pratstund med Isabella efteråt.

  Nyheter Alexandra Dahlqvist, 2018-06-07 10:20

 • Arnold tillbaka i sin naturliga miljö

  Arnold tillbaka i sin naturliga miljö

  Dominerar i gymmet knappt två månader efter hjärtoperationen

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-06 11:30

 • Många små steg

  Många små steg

  Majvärmen och badsäsongen tog oss på sängen i år. Nu står vi här, utrustade med minimalt med tyg på kroppen, redo att möta saltstänkta klippor och avslappnat strandliv. Eller... tillhör du istället de som inte riktigt fick till sommarformen och som hellre vill gå och gömma sig? Kanske tänker du att det fortfarande finns en chans? Då skulle jag – innan du kastar dig in i någon galen och ogenomtänkt diet – vilja presentera en liten (men smart) idé för dig. Den kommer inte ge dig dina drömmars badkropp i år. Den kommer inte heller få dig att börja äta bättre över en natt. Det här är en text för dig som vill ha ett verktyg för hållbar livsstilsförändring. Idén, som självfallet inte är min från början, kommer ta dig till skyarna. Men bara om du vågar lita på att ta det lite lugnt. Ok, nog med snack, här kommer en vägledning som (på riktigt) kan förändra ditt liv!

  Nyheter Alexandra Dahlqvist, 2018-06-05 14:10

 • Hon äter enbart kött – Eva Birath och The Carnivore Diet

  Hon äter enbart kött – Eva Birath och The Carnivore Diet

  Det råder ingen brist på kostråd och dieter i vår kära fitnessbransch. De olika metoderna och deras respektive experter motsäger ofta varandra, fast en del tycks de ändå alla vara överens om, däribland: ät mer grönsaker. Bodybuildingveteranen Eva Birath gör det motsatta i sin jakt på hälsa, fysik och välmående. Carnivore-dieten består av 100 procent kött, det vill säga även fågel, fisk och skaldjur, men ingenting annat. Inga spannmål, inget mejeri eller processad mat. Ingen frukt, inga grönsaker.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-06-04 14:35

 • Maxa återhämtningen med kalla bad!

  Maxa återhämtningen med kalla bad!

  Tio minuter räcker

  Nyheter Redaktionen, 2018-06-03 12:06

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017