Krönika: Att tappa fotfästet och glömma bort det sunda förnuftet

Krönika: Att tappa fotfästet och glömma bort det sunda förnuftet

Publicerad

Den människa är inte född som inte tampas med vardagsproblem, men vi är också mästare på att skapa dem själva. Utseende ligger högt upp på listan av saker vi dömer ner och dagligen framhäver vi oss med riggade prestationer. Vad är det egentligen som sätter pressen på oss att hela tiden visa upp oss som bättre?

Att äga sina beslut och påverka sin målbild är toppen. De som lyckats med det vittnar om en fantastisk inre resa. Känslan av att överträffa sig själv är svårslagen. Inte sällan avlöser resultaten varandra en period och vi njuter av att visa upp våra framgångar. För att lyckas på sikt, över tid, vill jag dock påstå att nyckeln handlar om motsatsen. Att våga vara bara människa.

Fundera lite på vilka förebilder som lägger grunden för din längtan? Ofta byggs en föreställning upp om att jaga samma mål, med drömmar om samma framgång som andra. Detta utan några som helst bakgrundsaspekter kring dessa personers förutsättningar eller målsättning. Fokus i alla ära, men för att lyckas krävs balans ­– men vad är egentligen balans och hur applicerar vi det i det verkliga livet? Lirar det alls ihop med den press vi sätter på oss att hela tiden vilja prestera och bli bättre? 

Numera lever vi i ett samhälle där du näst intill hamnar utanför om du väljer att avstå någon typ utav exponering genom sociala kanaler. Ditt vardagsslit och huruvida du lever ett intressant liv eller inte, väger lika tungt som din träningssatsning. Maten du äter måste se god ut, helst vara hälsosam och på något sätt göras intressant för att höja den påhittade livsstandarden. Träningen måste vara varierande och helst se kreativ ut, oavsett om utövaren i stunden som övningen dokumenteras inte alls tyckte att den var lika rolig att utföra som den såg ut. Helst så ska det även upplevas som väldigt jobbigt – gör det inte det finns flera sätt att i så fall iscensätta en sådan situation.

Att ha en dålig dag är även detta något tabu-stämplat. Sådana inlägg är farliga då personen riskerar att placeras i facket där man antingen anses som negativ, ointressant eller bara blir "en i mängden". En som lever ett normalt liv. Summa summarum är det ibland hopplöst att försöka vara "normal". Istället fastnar vi i ett ekorrhjul där vi hela tiden måste leva upp till förväntningar som vi egentligen satt på oss själva, för att inte försvinna. "Fake it til you make it" har nått nya nivåer där målet är att eftersträva något som egentligen inte matchar verkligheten, utan bilden över hur vi vill att saker ska uppfattas.

Frågan är om det är andra människors förväntningar vi speglar, eller vår egen önskan att vara som de andra? De som inte heller visar upp sina redan tillräckligt krävande liv med jobb, träning, sociala relationer, men även med en fritid utanför detta som även innefattar motgångar och besvikelser. För alla.

En ond spiral där alla får det att se ut som att de lever ett mer intressant liv än vad de själva kanske anser det att vara. Tänker man på det så är det inte konstigt hur otroligt viktigt det är att allt dokumenteras; det har ju faktiskt inte hänt, egentligen, så för att kunna bevisa motsatsen och hur bra den var, är det bäst att ha bildbevis kvar!

Inte sällan händer det också att man blir fartblind. Målen du satte från början bleknar när du når dem och insatsen sätts ännu högre. Inte sällan vill man testa på att ställa sig på tävling. Jag vill dock påstå att det inte är för alla. Många menar att de gör det för sin egen skull, ett kvitto på en häftig resa. Men är du redo att bli bedömd och synad? Det är oundvikligt framför domarna och hur stolt du än är över din resa bedöms du mot motståndet på scenen. Att minnas vart du startade är viktigt – det är din personliga resa och du ska vara stolt. 

Att tävla innebär att under en begränsad period ruta in sig i en begränsad verklighet där träningen måste ta orimligt mycket tid och kosthållningen är synonym med avhållsamhet. Nyckeln här är dock ordet "begränsad". Inte sällan möter jag personer som avböjer häng med kompisar eller sociala tillställningar med jobbet, trots att de inte har några stundande planer på tävling. Att satsa på sin kropp och njuta av att utveckla sin fysik kräver absolut att du inte är den okrönte kungen i baren varje löning, men vet du med dig att du alltid säger nej till alla förslag att umgås bör du fundera på om du har balans i livet?

Balans kräver att man vaknar på fel sida sängen. Alla – jo alla –  har dåliga träningspass. Du kan göra bra val på bjudningar utan att ha stenkoll på alla kalorier, varje måltid. Andra gånger kommer maten du äter då och då vara en oinspirerande, kall bukfylla. Och som pricken över i:et – du kommer vara omotiverad, emellanåt kanske flera gånger i veckan. Det är dags att ta tillbaks våra fula ovanor och ge oss själva utrymmet att känna oss mänskliga, med fel och brister precis som alla andra. Snedsteg måste räknas med i budgeten. Skelett i garderoben med ett liv som konstant svänger upp och ner ger självinsikt!

Sanningen är att vi bryr oss på tok för mycket om vad andra tycker och tänker om oss, när de egentligen är fullt upptagna med att tänka på vad man tycker och tänker om dem. I slutändan har det ingen som helst betydelse. Det viktigaste är, har alltid varit och kommer alltid att vara, att leva precis det liv du vill leva. Jaga de drömmar du har och nöj dig aldrig med mindre än vad du faktiskt förtjänar. Dagen då du faktiskt slutar bry dig om vad andra tycker är dagen då du börjar leva på riktigt. Givetvis med den respekt mot andra, som du gärna vill bli behandlad med tillbaka.

Det är dags att sluta leva våra liv i tron att vi har ett liv till i reserv. Uppskatta istället det du har och ta vara på de möjligheter som kommer till att påverka det du ännu inte besitter. Glöm det som har varit och som inte går att påverka. Lev för dagen och bryt ner dina drömmar till delmål som du ständigt lyckas planera. I slutet av varje dag är du steget närmare det liv du förtjänar. Var nyfiken för huruvida gräset är grönare på andra sidan och förebygg att behöva ångra något du inte gjorde.

Viktigast utav allt – lev ditt liv och låt aldrig någon annan vara den avgörande faktorn för hur detta bör se. Tips kan vara bra verktyg på vägen men du är och kommer alltid att vara en unik människa, med dina egna problem som egentligen bara är kontraster för att uppskatta det goda livet ännu mer! Njut av att vara inte mer än människa.

* * * 

FAKTA

Namn: Isak Melin
Yrke: Personlig tränare och hälsocoach 
Aktuell: Krönikör för BODY.se, sidekick till Helene Ahlson i Team Forever Fit by Better Bodies 2018
Kuriosa: Prydde BODYs förstasida i januari 2015, som vinnare i omslagsmodelltävlingen
Site: isakmelin.se
FB: @IsakMaynMelin
IG: @isakmelin.se
Filosofi: Livet är att det är till för att levas, att få vakna upp varje morgon och uppskatta hur bra man har det och se vilka möjligheter man har till att skaffa sig det liv man drömmer om. Tak över huvudet, mat på bordet och att få göra något man älskar utav hela sitt hjärta.

On
Off

0 kommentarer

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Tänk utanför ramarna

  Tänk utanför ramarna

  Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-26 11:50

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-21 10:30

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017