Krönika: Att tappa fotfästet och glömma bort det sunda förnuftet

Krönika: Att tappa fotfästet och glömma bort det sunda förnuftet

Publicerad

Den människa är inte född som inte tampas med vardagsproblem, men vi är också mästare på att skapa dem själva. Utseende ligger högt upp på listan av saker vi dömer ner och dagligen framhäver vi oss med riggade prestationer. Vad är det egentligen som sätter pressen på oss att hela tiden visa upp oss som bättre?

Att äga sina beslut och påverka sin målbild är toppen. De som lyckats med det vittnar om en fantastisk inre resa. Känslan av att överträffa sig själv är svårslagen. Inte sällan avlöser resultaten varandra en period och vi njuter av att visa upp våra framgångar. För att lyckas på sikt, över tid, vill jag dock påstå att nyckeln handlar om motsatsen. Att våga vara bara människa.

Fundera lite på vilka förebilder som lägger grunden för din längtan? Ofta byggs en föreställning upp om att jaga samma mål, med drömmar om samma framgång som andra. Detta utan några som helst bakgrundsaspekter kring dessa personers förutsättningar eller målsättning. Fokus i alla ära, men för att lyckas krävs balans ­– men vad är egentligen balans och hur applicerar vi det i det verkliga livet? Lirar det alls ihop med den press vi sätter på oss att hela tiden vilja prestera och bli bättre? 

Numera lever vi i ett samhälle där du näst intill hamnar utanför om du väljer att avstå någon typ utav exponering genom sociala kanaler. Ditt vardagsslit och huruvida du lever ett intressant liv eller inte, väger lika tungt som din träningssatsning. Maten du äter måste se god ut, helst vara hälsosam och på något sätt göras intressant för att höja den påhittade livsstandarden. Träningen måste vara varierande och helst se kreativ ut, oavsett om utövaren i stunden som övningen dokumenteras inte alls tyckte att den var lika rolig att utföra som den såg ut. Helst så ska det även upplevas som väldigt jobbigt – gör det inte det finns flera sätt att i så fall iscensätta en sådan situation.

Att ha en dålig dag är även detta något tabu-stämplat. Sådana inlägg är farliga då personen riskerar att placeras i facket där man antingen anses som negativ, ointressant eller bara blir "en i mängden". En som lever ett normalt liv. Summa summarum är det ibland hopplöst att försöka vara "normal". Istället fastnar vi i ett ekorrhjul där vi hela tiden måste leva upp till förväntningar som vi egentligen satt på oss själva, för att inte försvinna. "Fake it til you make it" har nått nya nivåer där målet är att eftersträva något som egentligen inte matchar verkligheten, utan bilden över hur vi vill att saker ska uppfattas.

Frågan är om det är andra människors förväntningar vi speglar, eller vår egen önskan att vara som de andra? De som inte heller visar upp sina redan tillräckligt krävande liv med jobb, träning, sociala relationer, men även med en fritid utanför detta som även innefattar motgångar och besvikelser. För alla.

En ond spiral där alla får det att se ut som att de lever ett mer intressant liv än vad de själva kanske anser det att vara. Tänker man på det så är det inte konstigt hur otroligt viktigt det är att allt dokumenteras; det har ju faktiskt inte hänt, egentligen, så för att kunna bevisa motsatsen och hur bra den var, är det bäst att ha bildbevis kvar!

Inte sällan händer det också att man blir fartblind. Målen du satte från början bleknar när du når dem och insatsen sätts ännu högre. Inte sällan vill man testa på att ställa sig på tävling. Jag vill dock påstå att det inte är för alla. Många menar att de gör det för sin egen skull, ett kvitto på en häftig resa. Men är du redo att bli bedömd och synad? Det är oundvikligt framför domarna och hur stolt du än är över din resa bedöms du mot motståndet på scenen. Att minnas vart du startade är viktigt – det är din personliga resa och du ska vara stolt. 

Att tävla innebär att under en begränsad period ruta in sig i en begränsad verklighet där träningen måste ta orimligt mycket tid och kosthållningen är synonym med avhållsamhet. Nyckeln här är dock ordet "begränsad". Inte sällan möter jag personer som avböjer häng med kompisar eller sociala tillställningar med jobbet, trots att de inte har några stundande planer på tävling. Att satsa på sin kropp och njuta av att utveckla sin fysik kräver absolut att du inte är den okrönte kungen i baren varje löning, men vet du med dig att du alltid säger nej till alla förslag att umgås bör du fundera på om du har balans i livet?

Balans kräver att man vaknar på fel sida sängen. Alla – jo alla –  har dåliga träningspass. Du kan göra bra val på bjudningar utan att ha stenkoll på alla kalorier, varje måltid. Andra gånger kommer maten du äter då och då vara en oinspirerande, kall bukfylla. Och som pricken över i:et – du kommer vara omotiverad, emellanåt kanske flera gånger i veckan. Det är dags att ta tillbaks våra fula ovanor och ge oss själva utrymmet att känna oss mänskliga, med fel och brister precis som alla andra. Snedsteg måste räknas med i budgeten. Skelett i garderoben med ett liv som konstant svänger upp och ner ger självinsikt!

Sanningen är att vi bryr oss på tok för mycket om vad andra tycker och tänker om oss, när de egentligen är fullt upptagna med att tänka på vad man tycker och tänker om dem. I slutändan har det ingen som helst betydelse. Det viktigaste är, har alltid varit och kommer alltid att vara, att leva precis det liv du vill leva. Jaga de drömmar du har och nöj dig aldrig med mindre än vad du faktiskt förtjänar. Dagen då du faktiskt slutar bry dig om vad andra tycker är dagen då du börjar leva på riktigt. Givetvis med den respekt mot andra, som du gärna vill bli behandlad med tillbaka.

Det är dags att sluta leva våra liv i tron att vi har ett liv till i reserv. Uppskatta istället det du har och ta vara på de möjligheter som kommer till att påverka det du ännu inte besitter. Glöm det som har varit och som inte går att påverka. Lev för dagen och bryt ner dina drömmar till delmål som du ständigt lyckas planera. I slutet av varje dag är du steget närmare det liv du förtjänar. Var nyfiken för huruvida gräset är grönare på andra sidan och förebygg att behöva ångra något du inte gjorde.

Viktigast utav allt – lev ditt liv och låt aldrig någon annan vara den avgörande faktorn för hur detta bör se. Tips kan vara bra verktyg på vägen men du är och kommer alltid att vara en unik människa, med dina egna problem som egentligen bara är kontraster för att uppskatta det goda livet ännu mer! Njut av att vara inte mer än människa.

* * * 

FAKTA

Namn: Isak Melin
Yrke: Personlig tränare och hälsocoach 
Aktuell: Krönikör för BODY.se, sidekick till Helene Ahlson i Team Forever Fit by Better Bodies 2018
Kuriosa: Prydde BODYs förstasida i januari 2015, som vinnare i omslagsmodelltävlingen
Site: isakmelin.se
FB: @IsakMaynMelin
IG: @isakmelin.se
Filosofi: Livet är att det är till för att levas, att få vakna upp varje morgon och uppskatta hur bra man har det och se vilka möjligheter man har till att skaffa sig det liv man drömmer om. Tak över huvudet, mat på bordet och att få göra något man älskar utav hela sitt hjärta.

On
Off

0 kommentarer

 • Bästa övningarna för att toppa sommarformen!

  Bästa övningarna för att toppa sommarformen!

  Snart stundar sommaren och det är dags att skala fram resultatet av det hårda arbete som har lagts ner under vinterhalvåret. Många väljer att gå hårt in på kosten och lägger stark fokus på att kontrollera intaget av mängden kalorier. Det som ofta blir släpande, till och med bortglömt, är att även förändra sin träningsplan efter målsättning.

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-04-26 13:20

 • Hallå där Sharam!

  Hallå där Sharam!

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-25 11:43

 • Se Troudi, Ahmad och Nober live!

  Se Troudi, Ahmad och Nober live!

  I helgen är det dags för SweFit Expo och det lär bli tryck då gästposörerna utgörs av Sveriges främsta bodybuildningelit. För chans att se Christofer Nober, Samir Troudi och Ahmad Ahmad live på scen har du här möjlighet att tävla om sex biljetter!

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-24 13:26

 • Experten: Så prickar du formen två helger i rad

  Experten: Så prickar du formen två helger i rad

  Hur bör man tänka om man ska tävla två helger direkt efter varandra, när det gäller att pricka formen till båda tävlingarna, med tanke på tömning och laddning etc?

  Nyheter Helene Ahlson, 2018-04-23 07:28

 • Tävlingskalender

  Här listar vi ett urval av kommande tävlingar inom kroppsbyggning och fitness.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-22 14:40

 • Målgång: #SGPnedräkningen

  Målgång: #SGPnedräkningen

  Resan mot Sweden Grand Prix är över för i år och vi på BODY tackar våra bloggare för att vi fått följa deras färd mot tävling.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-22 12:42

 • Sweden Grand Prix 2018

  Sweden Grand Prix 2018

  En lång dag på Sweden Grand Prix har lagts till historien. 2018 års hjältar och hjältinnor dominerades av spanjorer men vi bjöds på en svensk skräll på scenen och en kvartett i nya EM-biljetter. BODYs Sarah-Ida Nyström var på plats och minglade runt.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-21 17:20

 • Imorgon gäller det!

  Imorgon gäller det!

  Dagen D är här. Efter månader av förberedelser kan drömmen bli sann inom 24 timmar. Imorgon lördag är det dags att kliva upp på scenen.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-20 19:42

 • 9 sätt att tidsoptimera din träning

  9 sätt att tidsoptimera din träning

  Muskler och tid är två saker man aldrig kan ha för mycket av. För att skaffa sig det första är den vedertagna uppfattningen att man måste lägga ned ordentligt med det andra. Så här får du ekvationen att gå ihop.

  Nyheter Sarah-Ida Nyström, 2018-04-19 11:30

 • Framhäv din fysik med spraytan

  Framhäv din fysik med spraytan

  Att tävla i fysik handlar om att frambringa en ståtlig muskulatur, uppbyggd med pannben och avskalad med varsamhet för att behålla så mycket som möjligt av uppnådd massa. Ett sista, avgörande vapen i kampen om att stå ut i konkurrensen på linjen handlar om att optimera förutsättningarna på plats – med tävlingsfärg.

  Nyheter Sarah-Ida Nyström, 2018-04-18 15:44

 • Ovanliga grepp – så funkar de: Ben

  Ovanliga grepp – så funkar de: Ben

  En del redskap ses ofta ligga oanvända på gymmen, helt enkelt för att många inte vet hur de ska användas. Andra grepp är ovanliga specialare, framtagna i liten upplaga men med stor ambition om full kontakt och finlir. BODY djupdyker i gymlådorna och tar en titt på grepp som förtjänar en extrachans.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-17 09:46

 • FIBO 2018 – Laserstrålar, färgskimmer och back to basic

  FIBO 2018 – Laserstrålar, färgskimmer och back to basic

  I helgen gick årets upplaga av FIBO, världens största träningsmässa, av stapeln. Kristian Sewén var på plats för Fitnessfestivalens räkning för att trendspana. Här visar han upp några godbitar för BODYs läsare.

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-16 12:33

 • 1 vecka kvar till Sweden Grand Prix

  1 vecka kvar till Sweden Grand Prix

  Med bara dagar kvar till scenen har bloggarna i #SGPnedräkningen påbörjat de sista träningspassen. Allt fokus är påkopplat. Nu handlar det om att bara slappna av, lita på att allt sitter och förbereda sig mentalt för strålkastarljuset.

  Nyheter Sarah-Ida Nyström, 2018-04-14 12:49

 • Att göra vad som krävs

  Att göra vad som krävs

  Du vet vad det innebär att kriga upp vikterna. Aldrig att du skulle missa ett träningspass eller lämna gymmet halvfärdig. Att skapa tryck för tillväxt är inget du kompromissar. När det kommer till kosten är det många gånger en annan femma, inte minst när du ska skala av och hjärnan skriker "Ge mig gainz"!

  Nyheter Jenny Andersson, 2018-04-13 10:33

 • Tävla om 6 biljetter till Sweden Grand Prix!

  Tävla om 6 biljetter till Sweden Grand Prix!

  I sista chansen att vinna biljetter till Sweden Grand Prix 2018 slår vi på stort och lottar ut inte mindre än sex biljetter! Tre tävlande vinner två biljetter var. För att ha möjlighet att bli en av dessa vill vi att du ska svara på vårat nutidsquizet här nedan. Har du koll på vad som är på gång?

  Nyheter Redaktionen, 2018-04-12 09:36

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

BODY som e-tidning!

2 kommentarer

djjuha: Nu har det gått 2 år sedan jag frågade om den digitala tidningen. Är det inte dags nu att man bara kan köpa den digitala versionen?

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden
 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017

 • BODY 398, september 2017

 • BODY 397, augusti 2017