Framhäv din fysik med spraytan

Bjørn Steinar Schau när han vann Oslo Grand Prix | Foto: Instagram @onsite_tan

Framhäv din fysik med spraytan

Publicerad

Att tävla i fysik handlar om att frambringa en ståtlig muskulatur, uppbyggd med pannben och avskalad med varsamhet för att behålla så mycket som möjligt av uppnådd massa. Ett sista, avgörande vapen i kampen om att stå ut i konkurrensen på linjen handlar om att optimera förutsättningarna på plats – med tävlingsfärg.

På tävlingsdagen har deltagarna gjort allt det de kan. Nu får de lita på att förberedelserna räcker hela vägen fram. "Dagen D" handlar om att fokusera, visa upp sig för domarna och behålla lugnet. Backstage pågår en annan verklighet, där ruljangsen och timingen är på topp. Bakom scenen pågår verksamheten i spraytälten för fullt, utan att synas. Samtliga atleter ska få sina bästa förutsättningar framhävda som pricken över i:et.

Detaljerna som avgör
Färgen är en förutsättning för att framhäva detaljerna i din fysik. Med små marginaler kan den vara avgörande för skillnaden i liv och lyster i din muskulatur. Svenska tävlingar håller en hög klass och en bidragande faktor till detta är tveklöst uppbackningen i det omkringliggande arrangemanget med OnSite Tan, leverantören som blivit synonym med backstageområden. 

Med 10 års erfarenhet av airbrush tanning vet de vad som krävs för att lyfta fram atletens bästa förutsättningar. Idag är de officiell levererantör av spraytanning till EM, VM, Arnold Classic och IFBB Elite Pro som del av det världsomspännande Jan Tana, pionjärer i branschen. För Jani Kaara som driver företaget har säsongen just dragit igång och med 41 resor på schemat har han och kollegorna att göra. BODY passade på att klämma in några frågor mellan spraylagren: 

Varför är det viktigt med färg?
Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för att kunna visa sin fysik på bästa sätt. Scenen har oftast ett starkt ljus, som gör att man framstår som "slät" utan proper scenfärg. 

Om man inte lägger någon tävlingsfärg, alternativt har en "blekare" brun färg som man lägger själv, kan man då utesluta att bli placerad?
Det har hänt allt för ofta att atleter applicerat färgen själva och den inte räck till... resultatet blir att man inte ser bra ut på scen. Du kanske inte utesluts, men ser det inte bra ut riskerar man att tappa placeringar.

Förutom att framhäva fysiken, kan man "försköna" och "dölja" skavanker, som tatueringar, med tävlingsfärg? 
Själva tävlingsfärgen tonar ner allt en del, men ibland önskar atleterna något mer. Då finns "body make up" som är godkänd av IFBB (Jan Tana Tattoo-Cover), som inte kladdar och inte rinner av. Den kan användas för att dölja tatueringar. 

Hur kan man som atlet förbereda sig bäst för att få ett så bra resultat som möjligt av färgen?
Skrubba huden ordentligt. Börja helst flera dagar innan tävling med Jan Tana Skin prep. Väljer man att raka kroppen bör man se till att inte få sår. Dessa går inte att dölja med färgen. 

Fredrik Boson med Harold Kelley "King Kong", vinnare Arnold Classic wheelchair Pro

Fredrik Boson med Harold Kelley, IFBB Classic wheelchair Pro.

Vad ska man tänka på kring timing med olja och scenframträdande? 
Olja/glaze ska man smörja in tätt inpå innan man går upp på scenen, cirka 20-30 minuter före. Detta för att uppnå rätt skimmer, som lyfter muskulaturen. Blir det förseningar och scenframträdandet skjuts på kan man behöva bättra på, men lyssna på personalen som är ansvarig. De vet när det är dags. 

Hur blir man effektivast av med färgen efter tävling, utan att se ut som en dalmatiner? 
Att skrubba ordentligt med en skrubb tar bort det mesta av färgen. Det är extra viktigt att göra om man ska tävla redan påföljande helg. För att få bäst resultat bör man ej ha gamla färgrester kvar. 

Vad ligger bakom er framgång?
Vi har en unik produkt som ingen annan har och det sätter oss i förarsätet. Vi är väldigt strikta gällande kvalitet. Alla kan inte spraya. Förutom arbetet på tävlingar håller vi workshops och utbildar personal från alla kontinenter. Vi har haft förmånen att täcka stora uppdrag  för att vi har den färg och personal som ger bäst resultat på scenen. Det har gjort att vi inte behövt jaga, utan har fått förfrågan direkt från arrangörerna, som vill ha den bästa resultatet på scenen. 

Är användandet av färg annorlunda i Sverige mot scenen utomlands, amatör vs Pro?
Vi gör ingen skillnad på tävlingar eller atleter. Allas satsningar är lika viktiga. Vi erbjuder samma service i Sverige som vi ger Phil Heat och Frida Paulsen Stern

Vilket är ditt/dina starkaste minnen från tävlingar? 
Märkliga händelser finns det gott om, haha. En bra var på Arnolds, där vi skulle göra iordning priffsen inför kvällens show. Vi hade Winklaar, Big Ramy, Dexter Jackson, Mihael Lockett med flera och hade bara 45 minuter på oss för att ha dem klara för scenen... när det blev strömavbrott - bara i vårt rum! Vi gjorde dem klara med ficklampa på telefonen. Showen drar igång när den drar igång, där väntas det inte.

Starkast minnen är nog annars när vi för första gången fick äran att jobba med rullstolsproffsen och gör dem klara inför Arnolds Sportsfestival, eller när vi hjälpte en blind Bodybuilder i Frankrike. 

Jag är jag ruggigt stolt över vårt team, alla som är med i Jan Tana familjen. Vi är 56 personer idag (!) och det är en ära att jobba med dem helg efter helg. Alla sliter hårt och gnäller aldrig. 

Jani Kaaria med Samir Troudi på Arnold Classic Ohio. Om några veckor ses de igen i Borås, när Samir sprider stjärnglans på Battle of Sweden.

On
Off

0 kommentarer

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

 • Äntligen i butikshyllorna!

  Äntligen i butikshyllorna!

  Den olidliga väntan är över och nya numret av BODY finns åter på hyllorna i en butik nära dig

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-14 12:30

 • Vad är det med motivation?

  Vad är det med motivation?

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-14 09:15

 • Baksidornas baksidor

  Baksidornas baksidor

  Jag har svårt att bygga baksida lår. När jag väl tränar baksidorna så har jag såpass bra kontakt att det börjar krampa. Efteråt kan jag knappt böja mig framåt. Ett återkommande problem är smärta i ländryggen, ibland så illa som ryggskott. Dock händer det inte mycket med muskelns utveckling. Tränar jag fel?

  Nyheter Robin Anzengruber, 2018-08-11 11:05

 • Äntligen nytt nummer av BODY!

  Äntligen nytt nummer av BODY!

  Om bara några dagar landar nya numret! Här kommer en liten förhandstitt på innehållet, som i vanlig ordning bjuder på en hel del massa. Sommaren är inte slut än, men de flesta har fått börja fundera på att ta sig tillbaka till vardag med jobb, skola och gym. Dags att ta i med hårdhandskarna på träningen igen! 100 sidor inspiration för alla som förbättrar sin kropp. 

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-08 15:45

 • Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui från Uppsala kommer att tävla på årets Mr. Olympia. På bilderna skriver han på kontrakten i sällskap av sin bodybuildingmentor, BODY:s grundare Ove Rytter.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-07 16:00

 • Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Styrketräningen du inte kör, som förbättrar prestationen i all övrig träning!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-05 15:15

 • Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Fett är en del i människans grundstruktur tillsammans med bland annat muskler, vatten, ben och organ där samtliga komponenter är avgörande för vår hälsa. I synnerhet mängden fett är direkt relaterad till fysiskt välmående och prestationsförmåga. BODYs Linda Ericson berättar här om våra olika typer av kroppsfetter, vad som räknas som hälsosamma nivåer och hur vi gör för att mäta det.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-03 11:20

 • Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Mina bröstmuskler växer inte i volym vid bröstbenets mitt. Hur bör jag lägga upp min träning om jag vill öka bröstmuskelns volym just vid bröstbenets mitt? Går det att punktträna bröstmuskeln?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-08-01 11:00

 • The Hunger Games. Vad styr?

  The Hunger Games. Vad styr?

  En vanlig missuppfattning är att hunger styrs utifrån hur tomt eller fullt det är i magen. I själva verket regleras den i allra högsta grad av hormoner. Linda Ericson berättar om de två viktigaste spelpjäserna.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-30 12:58

 • 5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  Det spekuleras mycket kring fenomenet viktnedgång och fettförbränning i allehanda träningsforum, gymsällskap och antagligen även i de flesta fikarum. Temat är konstant glödhett och frågeställningen i stort sett alltid densamma: Hur maximerar vi fettförbränningen?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-26 14:30

 • Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  För några årtionden sedan ansågs kaffe inte vara något man drack med hälsan i åtanke. Alla drack det, men "visste" samtidigt att det inte var speciellt bra för kroppen. I dag vet vi bättre.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-07-21 12:40

 • Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Obalanser i den muskulära utvecklingen? Sluta skyll på genetiken och försök gör något åt dem istället. Linda Ericson berättar hur.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-18 11:35

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017