Framhäv din fysik med spraytan

Bjørn Steinar Schau när han vann Oslo Grand Prix | Foto: Instagram @onsite_tan

Framhäv din fysik med spraytan

Publicerad

Att tävla i fysik handlar om att frambringa en ståtlig muskulatur, uppbyggd med pannben och avskalad med varsamhet för att behålla så mycket som möjligt av uppnådd massa. Ett sista, avgörande vapen i kampen om att stå ut i konkurrensen på linjen handlar om att optimera förutsättningarna på plats – med tävlingsfärg.

På tävlingsdagen har deltagarna gjort allt det de kan. Nu får de lita på att förberedelserna räcker hela vägen fram. "Dagen D" handlar om att fokusera, visa upp sig för domarna och behålla lugnet. Backstage pågår en annan verklighet, där ruljangsen och timingen är på topp. Bakom scenen pågår verksamheten i spraytälten för fullt, utan att synas. Samtliga atleter ska få sina bästa förutsättningar framhävda som pricken över i:et.

Detaljerna som avgör
Färgen är en förutsättning för att framhäva detaljerna i din fysik. Med små marginaler kan den vara avgörande för skillnaden i liv och lyster i din muskulatur. Svenska tävlingar håller en hög klass och en bidragande faktor till detta är tveklöst uppbackningen i det omkringliggande arrangemanget med OnSite Tan, leverantören som blivit synonym med backstageområden. 

Med 10 års erfarenhet av airbrush tanning vet de vad som krävs för att lyfta fram atletens bästa förutsättningar. Idag är de officiell levererantör av spraytanning till EM, VM, Arnold Classic och IFBB Elite Pro som del av det världsomspännande Jan Tana, pionjärer i branschen. För Jani Kaara som driver företaget har säsongen just dragit igång och med 41 resor på schemat har han och kollegorna att göra. BODY passade på att klämma in några frågor mellan spraylagren: 

Varför är det viktigt med färg?
Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för att kunna visa sin fysik på bästa sätt. Scenen har oftast ett starkt ljus, som gör att man framstår som "slät" utan proper scenfärg. 

Om man inte lägger någon tävlingsfärg, alternativt har en "blekare" brun färg som man lägger själv, kan man då utesluta att bli placerad?
Det har hänt allt för ofta att atleter applicerat färgen själva och den inte räck till... resultatet blir att man inte ser bra ut på scen. Du kanske inte utesluts, men ser det inte bra ut riskerar man att tappa placeringar.

Förutom att framhäva fysiken, kan man "försköna" och "dölja" skavanker, som tatueringar, med tävlingsfärg? 
Själva tävlingsfärgen tonar ner allt en del, men ibland önskar atleterna något mer. Då finns "body make up" som är godkänd av IFBB (Jan Tana Tattoo-Cover), som inte kladdar och inte rinner av. Den kan användas för att dölja tatueringar. 

Hur kan man som atlet förbereda sig bäst för att få ett så bra resultat som möjligt av färgen?
Skrubba huden ordentligt. Börja helst flera dagar innan tävling med Jan Tana Skin prep. Väljer man att raka kroppen bör man se till att inte få sår. Dessa går inte att dölja med färgen. 

Fredrik Boson med Harold Kelley "King Kong", vinnare Arnold Classic wheelchair Pro

Fredrik Boson med Harold Kelley, IFBB Classic wheelchair Pro.

Vad ska man tänka på kring timing med olja och scenframträdande? 
Olja/glaze ska man smörja in tätt inpå innan man går upp på scenen, cirka 20-30 minuter före. Detta för att uppnå rätt skimmer, som lyfter muskulaturen. Blir det förseningar och scenframträdandet skjuts på kan man behöva bättra på, men lyssna på personalen som är ansvarig. De vet när det är dags. 

Hur blir man effektivast av med färgen efter tävling, utan att se ut som en dalmatiner? 
Att skrubba ordentligt med en skrubb tar bort det mesta av färgen. Det är extra viktigt att göra om man ska tävla redan påföljande helg. För att få bäst resultat bör man ej ha gamla färgrester kvar. 

Vad ligger bakom er framgång?
Vi har en unik produkt som ingen annan har och det sätter oss i förarsätet. Vi är väldigt strikta gällande kvalitet. Alla kan inte spraya. Förutom arbetet på tävlingar håller vi workshops och utbildar personal från alla kontinenter. Vi har haft förmånen att täcka stora uppdrag  för att vi har den färg och personal som ger bäst resultat på scenen. Det har gjort att vi inte behövt jaga, utan har fått förfrågan direkt från arrangörerna, som vill ha den bästa resultatet på scenen. 

Är användandet av färg annorlunda i Sverige mot scenen utomlands, amatör vs Pro?
Vi gör ingen skillnad på tävlingar eller atleter. Allas satsningar är lika viktiga. Vi erbjuder samma service i Sverige som vi ger Phil Heat och Frida Paulsen Stern

Vilket är ditt/dina starkaste minnen från tävlingar? 
Märkliga händelser finns det gott om, haha. En bra var på Arnolds, där vi skulle göra iordning priffsen inför kvällens show. Vi hade Winklaar, Big Ramy, Dexter Jackson, Mihael Lockett med flera och hade bara 45 minuter på oss för att ha dem klara för scenen... när det blev strömavbrott - bara i vårt rum! Vi gjorde dem klara med ficklampa på telefonen. Showen drar igång när den drar igång, där väntas det inte.

Starkast minnen är nog annars när vi för första gången fick äran att jobba med rullstolsproffsen och gör dem klara inför Arnolds Sportsfestival, eller när vi hjälpte en blind Bodybuilder i Frankrike. 

Jag är jag ruggigt stolt över vårt team, alla som är med i Jan Tana familjen. Vi är 56 personer idag (!) och det är en ära att jobba med dem helg efter helg. Alla sliter hårt och gnäller aldrig. 

Jani Kaaria med Samir Troudi på Arnold Classic Ohio. Om några veckor ses de igen i Borås, när Samir sprider stjärnglans på Battle of Sweden.

On
Off

0 kommentarer

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017