EM: Dag 1

EM: Dag 1

Publicerad

Efter en utdragen start med förseningar och lång väntan gav den första dagen ett utfall som kunde varit bättre för Team Sweden. I de sista, skälvande minuterna slutade det dock riktigt bra – med Sveriges första EM-medalj, 2018.

Snarare regel än undantag på stora, internationella arrangemang som EM, är att inget börjar när det ska. Mycket riktigt inleddes första dagen med väntan i nära 2,5 timmar innan domarna tog plats vid bordet, nära tre timmar innan de första atleterna kunde kliva upp på scenen. 

Utfallet var inte riktigt till Sveriges fördel denna den första dagen, men trots detta kunde dramaturgin inte varit bättre. Först ut var Fredrik Ström som såg magisk ut... tills lågan svalnade. Färgen rann och gnistan var inte där. Vi som sett Fredrik leverera tidigare vet med vilken karisma han brukar inta scenen. Den magin satt inte idag och sviterna efter förkylningen Fredrik har dragits med de senaste veckorna har troligen satt större spår än han önskat. Därför ledde det inte hela vägen till final denna gång. 

 

Fredrik Ström, andre från höger.

Strax därpå studsade Roger Lineau upp på scenen. Här var inte energi bristvara! Brett leende utförde han sina poser och väl i final utförde han sitt fria program med lätthet. Roger slutade sexa vid prisutdelningen. Om det var en bra plats eller inte beror på vem man frågar – Roger såg nöjd ut.

 

Roger Lineu, sexa.

Efter lite väntan var det så dags igen, denna gång för Yusuf Babar att kliva upp. Både vi på pressläktaren och flickvännen Louise Gynnerstedt trodde nog att det var dags tidigare än det till sist blev av då hon, liksom vi, stod med kamerorna framme. Schema är, precis som tid, inget IFBB tycker är heligt, så vi fick snällt vänta tills klasserna kastats om lite innan han äntligen stod där. 

Yusuf är en passionerad person, det syns. Han gör inget utan passion och kontroll, men idag lirade inte jin med jang som han ville. Kanske spelade det in att han drabbades av kramp i ena benet backstage under väntan, men självsäkerhet som är synonym med Yusuf fanns inte där. Vi är vana att se honom dominera, glänsa och ha kul, men idag satt leendet långt inne. Formen var på plats och en sjätteplats på EM är inte fy skam. Vi tror att Yusuf den här resan skaffat sig erfarenhet och ödmjuket inför nästa gång – då sitter leendet där. 

Yusuf på en hedrande sjätteplats.

Efter Yusuf följde väntan. Och väntan. Och väntan. Klasserna betades av och tiden var långt ifrån trist. Många bra atleter (läs spanska) plockde pokaler. Hur mycket man än trivs i sammanhanget av den här sporten blir det dock långa dagar med många kroppar – och ens eget team ÄR närmast hjärtat. Så, när Jan Nordlund i de sista skälvande deltävlingarna klev upp på scenen, gick vidrare till final och slutligen plockade hem Sverige första medalj – ett brons – var det lätt befriande.

Jan vann inte bara den enda medaljen idag. Han vann på så många sätt med utstrålning och närvaro. Inte bara på scen – även strax innan, vid sidan av scen, där han fick ögonkontakt med oss och det var vi, han och publiken, för det avgörande momentet. 

Sammanfattning av dagen: 

Som Kenneth Willström sa: "Jag har sett den här. Spaniorerna vinner."  Skämt åt sido, Spaniorerna dominerar och de gör det med rätta. De är en vass nation, inget snack om saken.


I övrigt går att berätta att inte mindre än 90 domare är på plats under EM. Från Sverige: Rashid Misk (som dömde idag), Maria Eriksson och Per Sundström. 


Vi noterar även att klasserna är aningen mer "slimade" än vanligt. Istället för att som vanligt ha 30-50 atleter i en och samma klass, har man nu gjort till exempel juniorindelningen åldersbunden, för att på så sätt få fler, men mindre klasser. En tanke som slår en än fler vinnare = fler pro card? En ny liga ska byggas och IFBB is on a mission. 
Bra eller dåligt? För oss besökare är det en gudagåva – och, gissar vi, även för domarna. 

Nu laddar vi om och ser fram emot dag två då Miriam Mini Reyes Lindeberg, Carina Isaksson, Evalinda Aarvag och Jonas ClaesssonAnthony Pettersson, Aran Hafid och Pierre Ericsson står startklara. 

Go! 

 
Läs mer om EM 2018: 

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

On
Off

0 kommentarer

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017