EM: Dag 1

EM: Dag 1

Publicerad

Efter en utdragen start med förseningar och lång väntan gav den första dagen ett utfall som kunde varit bättre för Team Sweden. I de sista, skälvande minuterna slutade det dock riktigt bra – med Sveriges första EM-medalj, 2018.

Snarare regel än undantag på stora, internationella arrangemang som EM, är att inget börjar när det ska. Mycket riktigt inleddes första dagen med väntan i nära 2,5 timmar innan domarna tog plats vid bordet, nära tre timmar innan de första atleterna kunde kliva upp på scenen. 

Utfallet var inte riktigt till Sveriges fördel denna den första dagen, men trots detta kunde dramaturgin inte varit bättre. Först ut var Fredrik Ström som såg magisk ut... tills lågan svalnade. Färgen rann och gnistan var inte där. Vi som sett Fredrik leverera tidigare vet med vilken karisma han brukar inta scenen. Den magin satt inte idag och sviterna efter förkylningen Fredrik har dragits med de senaste veckorna har troligen satt större spår än han önskat. Därför ledde det inte hela vägen till final denna gång. 

 

Fredrik Ström, andre från höger.

Strax därpå studsade Roger Lineau upp på scenen. Här var inte energi bristvara! Brett leende utförde han sina poser och väl i final utförde han sitt fria program med lätthet. Roger slutade sexa vid prisutdelningen. Om det var en bra plats eller inte beror på vem man frågar – Roger såg nöjd ut.

 

Roger Lineu, sexa.

Efter lite väntan var det så dags igen, denna gång för Yusuf Babar att kliva upp. Både vi på pressläktaren och flickvännen Louise Gynnerstedt trodde nog att det var dags tidigare än det till sist blev av då hon, liksom vi, stod med kamerorna framme. Schema är, precis som tid, inget IFBB tycker är heligt, så vi fick snällt vänta tills klasserna kastats om lite innan han äntligen stod där. 

Yusuf är en passionerad person, det syns. Han gör inget utan passion och kontroll, men idag lirade inte jin med jang som han ville. Kanske spelade det in att han drabbades av kramp i ena benet backstage under väntan, men självsäkerhet som är synonym med Yusuf fanns inte där. Vi är vana att se honom dominera, glänsa och ha kul, men idag satt leendet långt inne. Formen var på plats och en sjätteplats på EM är inte fy skam. Vi tror att Yusuf den här resan skaffat sig erfarenhet och ödmjuket inför nästa gång – då sitter leendet där. 

Yusuf på en hedrande sjätteplats.

Efter Yusuf följde väntan. Och väntan. Och väntan. Klasserna betades av och tiden var långt ifrån trist. Många bra atleter (läs spanska) plockde pokaler. Hur mycket man än trivs i sammanhanget av den här sporten blir det dock långa dagar med många kroppar – och ens eget team ÄR närmast hjärtat. Så, när Jan Nordlund i de sista skälvande deltävlingarna klev upp på scenen, gick vidrare till final och slutligen plockade hem Sverige första medalj – ett brons – var det lätt befriande.

Jan vann inte bara den enda medaljen idag. Han vann på så många sätt med utstrålning och närvaro. Inte bara på scen – även strax innan, vid sidan av scen, där han fick ögonkontakt med oss och det var vi, han och publiken, för det avgörande momentet. 

Sammanfattning av dagen: 

Som Kenneth Willström sa: "Jag har sett den här. Spaniorerna vinner."  Skämt åt sido, Spaniorerna dominerar och de gör det med rätta. De är en vass nation, inget snack om saken.


I övrigt går att berätta att inte mindre än 90 domare är på plats under EM. Från Sverige: Rashid Misk (som dömde idag), Maria Eriksson och Per Sundström. 


Vi noterar även att klasserna är aningen mer "slimade" än vanligt. Istället för att som vanligt ha 30-50 atleter i en och samma klass, har man nu gjort till exempel juniorindelningen åldersbunden, för att på så sätt få fler, men mindre klasser. En tanke som slår en än fler vinnare = fler pro card? En ny liga ska byggas och IFBB is on a mission. 
Bra eller dåligt? För oss besökare är det en gudagåva – och, gissar vi, även för domarna. 

Nu laddar vi om och ser fram emot dag två då Miriam Mini Reyes Lindeberg, Carina Isaksson, Evalinda Aarvag och Jonas ClaesssonAnthony Pettersson, Aran Hafid och Pierre Ericsson står startklara. 

Go! 

 
Läs mer om EM 2018: 

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

On
Off

0 kommentarer

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

 • Äntligen i butikshyllorna!

  Äntligen i butikshyllorna!

  Den olidliga väntan är över och nya numret av BODY finns åter på hyllorna i en butik nära dig

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-14 12:30

 • Vad är det med motivation?

  Vad är det med motivation?

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-14 09:15

 • Baksidornas baksidor

  Baksidornas baksidor

  Jag har svårt att bygga baksida lår. När jag väl tränar baksidorna så har jag såpass bra kontakt att det börjar krampa. Efteråt kan jag knappt böja mig framåt. Ett återkommande problem är smärta i ländryggen, ibland så illa som ryggskott. Dock händer det inte mycket med muskelns utveckling. Tränar jag fel?

  Nyheter Robin Anzengruber, 2018-08-11 11:05

 • Äntligen nytt nummer av BODY!

  Äntligen nytt nummer av BODY!

  Om bara några dagar landar nya numret! Här kommer en liten förhandstitt på innehållet, som i vanlig ordning bjuder på en hel del massa. Sommaren är inte slut än, men de flesta har fått börja fundera på att ta sig tillbaka till vardag med jobb, skola och gym. Dags att ta i med hårdhandskarna på träningen igen! 100 sidor inspiration för alla som förbättrar sin kropp. 

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-08 15:45

 • Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui från Uppsala kommer att tävla på årets Mr. Olympia. På bilderna skriver han på kontrakten i sällskap av sin bodybuildingmentor, BODY:s grundare Ove Rytter.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-07 16:00

 • Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Styrketräningen du inte kör, som förbättrar prestationen i all övrig träning!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-05 15:15

 • Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Fett är en del i människans grundstruktur tillsammans med bland annat muskler, vatten, ben och organ där samtliga komponenter är avgörande för vår hälsa. I synnerhet mängden fett är direkt relaterad till fysiskt välmående och prestationsförmåga. BODYs Linda Ericson berättar här om våra olika typer av kroppsfetter, vad som räknas som hälsosamma nivåer och hur vi gör för att mäta det.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-03 11:20

 • Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Mina bröstmuskler växer inte i volym vid bröstbenets mitt. Hur bör jag lägga upp min träning om jag vill öka bröstmuskelns volym just vid bröstbenets mitt? Går det att punktträna bröstmuskeln?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-08-01 11:00

 • The Hunger Games. Vad styr?

  The Hunger Games. Vad styr?

  En vanlig missuppfattning är att hunger styrs utifrån hur tomt eller fullt det är i magen. I själva verket regleras den i allra högsta grad av hormoner. Linda Ericson berättar om de två viktigaste spelpjäserna.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-30 12:58

 • 5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  Det spekuleras mycket kring fenomenet viktnedgång och fettförbränning i allehanda träningsforum, gymsällskap och antagligen även i de flesta fikarum. Temat är konstant glödhett och frågeställningen i stort sett alltid densamma: Hur maximerar vi fettförbränningen?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-26 14:30

 • Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  För några årtionden sedan ansågs kaffe inte vara något man drack med hälsan i åtanke. Alla drack det, men "visste" samtidigt att det inte var speciellt bra för kroppen. I dag vet vi bättre.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-07-21 12:40

 • Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Obalanser i den muskulära utvecklingen? Sluta skyll på genetiken och försök gör något åt dem istället. Linda Ericson berättar hur.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-18 11:35

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017