Krönika: Vart är vi på väg?

Krönika: Vart är vi på väg?

Publicerad

På riktigt nu alltså. Vart är vi på väg? Egentligen? När jag för första gången satte mina plattfotade labbar innanför dörren till Sollentuna Gym i slutet av 80-talet möttes jag av killar och tjejer som tränade som om livet hängde på det. Hårt, tungt och utan krusiduller. Gick man runt och tittade så fanns det motiverade motionärer, kunskapstörstande youngsters och sen de där andra. De där som med målmedveten blick vandrade mellan maskinerna och viktställen där de sedan verkligen tog i för kung och fosterland.

Men någonstans på vägen hände det något. Fler började träna och det blev helt plötsligt trendigt att gå på gym. Baggypantsen byttes ut mot tights. Havregryn, tonfisk i burk och bananer blev istället kvarg, bars och funktionella drycker. Åren gick och intensiteten minskade överlag. Det man dock glömde kvar var varför man tränar. Egentligen.

I takt med att fler hittat till vikterna har man överlag blivit mesigare på gymmet. Intensiteten har minskat. Muskelutvecklingen har minskat. Minsta motståndets lag regerar istället för survival of the fittest. Bodybuilding måste vara den i särklass enda sporten där du kan flytta en 1990-talskropp till 2018 och den skulle i stort sett skulle vinna igen. Vad hände med evolutionen?

Varför har det blivit så? Jo, man tränar för mesigt och fokuserar på fel grejer. Enkelt. Det är inte farligt att svettas, man får bli svettig när man tränar på gym. Det är en ganska bra måttstock på att man faktiskt pressar kroppen och att den då producerar svett för att kyla ner den. Det enda problem som kan uppstå är väl om man inte unnar sig lyxen av att duscha efter att man har tränat. Då kan det vara otrevligt. Annars inte. Ska du få större muskler måste du träna tungt. Det funkar inte att stå och dra i haken i cablecrossen och sen tro att triceps kommer utvecklas. Nej, nej och åter nej! Vad är du rädd för? Jag har då aldrig träffat någon som plötsligt fått för mycket muskler.

Att kunskap är lätt att bära vet alla, men att den är så lätt att man inte ens behöver bära den med sig är inte meningen. Dessutom är den numera så lättillgänglig att man fullkomligen snubblar över den. Trots det blundar många för det uppenbara.

Vi har inte blivit hårdare eller bättre med åren. Snarare sämre. Från min ständiga plats på svenska fitness- och bodybuildingtävlingar är det plågsamt tydligt hur fysikerna fallit i dignitet. Idag verkar man tro att det räcker med att ha skaffat ett gymkort för att kvalificera sig för scenen. Att lyfta vikter verkar ibland vara något man gör i vilan mellan poseringarna framför gymspegeln. Tro mig, inga likes i världen har byggt en kvalitetsfysik av rang.

Så vad väntar du på? De stekta sparvarna kommer inte flyga in i munnen på dig. Det du lägger in kommer du få ut. Lär vad som krävs för att tvinga din kropp att bli enastående. Tränar du som en sparv kan du inte förvänta dig några gains. Äter du som en kolibri kan du inte förvänta dig någon utveckling.

Har jag retat upp dig nu? Bra! Ta med dig den ilskan till gymmet och fokusera på att få till ditt livs bästa pass någonsin. Bara för att du kan. Du kommer tacka mig efteråt. Eller be mig dra åt helvete för att du har sådan sjuk träningsvärk.

On
Off

1 kommentarer

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Tänk utanför ramarna

  Tänk utanför ramarna

  Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-26 11:50

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-21 10:30

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017