Fråga experten: Påverkar bäckenets position mina träningsresultat?

Fråga experten: Påverkar bäckenets position mina träningsresultat?

Publicerad

Vad betyder "anteriort" och "post tiltat" höftben och vad har det för effekt på min träning?

ROBIN svarar

Till att börja med måste jag förklara dessa två begrepp lite mer, då det är viktigt att förstå grunden för att kunna tillgodogöra sig svaret:

APT – Anterior Pelvic Tilt är när bäckenet är mer framåtroterat än vad det naturligt skall vara. När bäckenet har en neutral position kommer sacrum, korsbenets ledyta, att vara vinklad omkring 35 grader mot den nedersta ländryggskotan. De muskler som har en påverkan på detta är samtliga muskler som gör en böjande, flekterande rörelse i höften, samt quadratus lumborum och erector spinae. Självklart finns det fler muskler som påverkar denna rörelse i bäckenet.

PPT – Posterior Pelvic Tilt är motsatsen, där bäckenet är bakåtroterat förbi horisontalplan. De muskler som hjälper bäckenet att positionera i den här rörelsen är inte de tidigare nämnde musklerna, utan deras antagonister. Främst gluteus maximus och rectus abdominis, men även obliquus externus, hamstrings och adductor magnus pars post. På samma sätt som vid APT finns det även andra muskler som hjälper till.

En av de musklerna som även hjälper till att neutralisera bäckenpositionen är transversus abdominis. Muskeln ser ut som en korsett över bålen och hjälper kroppen att stabilisera under vissa rörelser, bland annat vid rotationer. Efter en graviditet är det vanligt att denna muskel är satt ur spel genom bålens uttänjning. Det kan leda till både bäcken- och ländryggsbesvär. Även män kan sätta denna muskel ur spel då övervikt kan leda till samma uttänjning. Ett tecken som kan tyda på detta är ett ökat avstånd mellan magrutorna i lodrätt riktning över två centimeter.

Vad dessa positioner har för påverkan på träningen beror mycket på vad det är för typ av träning vi talar om. Om vi till exempel tittar på knäböj och dess påverkan på ländryggen handlar allt om vilken kraft som blir på ländryggen. Denna bestäms dels av bröstryggens vinkel men även av bäckenets position, vilket leder till att denna kraft är centraliserad på kotan/disken eller ej. ATP och PPT leder framförallt till att den vertikala kraften inte är centraliserad på disken, vilket leder till att kraften antingen blir för mycket frampå eller baktill på disken. Detta i sin tur kan leda till skada på denna struktur, till exempel diskbråck.

Det många känner av innan detta sker är en överbelastning av muskler som försöker hålla upp överkroppen och stången för att inte falla fram. Är dessa redan ansträngda i vardagen på grund av att bäckenets position är framåttiltat blir belastningen för mycket i knäböjen och smärta uppstår. Många gånger kan denna överbelastning undvikas vid ett korrekt anpassat buktryck, men som med mycket annat måste även grunden till problemet angripas. Vilket betyder att mitt råd är att skapa en balans mellan ATP och PPT i vardagen. Det är omöjligt att ge några individuella råd i detta då alla är olika. Genom denna text om bakgrunden till de olika problemen har ni fått en kunskap om vad som kan leda till obalansen och där av träna svagheterna. Upplever du att det är något som du besväras av i form av smärta eller annan problematik som kvarstår bör du som alltid uppsöka en naprapat eller annan legitimerad terapeut.

On
Off

0 kommentarer

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017