9 vanliga misstag att undvika under deff

9 vanliga misstag att undvika under deff

Publicerad

Sommaren närmar sig med stormsteg och det innebär deffsäsong för många. För att lyckas med formtoppningen finns det vissa saker du bör undvika. Här är nio av de vanligaste misstagen.

Du börjar för sent
Att starta deffen för sent är ett av de misstag som alla någon gång gör. Problemet med det här misstaget är att det är svårt att rätta till under deffens gång. En för sent påbörjad diet kommer drabba slutresultatet oavsett hur du gör – i alla fall om du har ett specifikt datum då du måste vara i form. De flesta som gör den här tabben försöker rädda situationen genom ännu större kaloriunderskott och ännu mer cardioträning för att påskynda processen. Dilemmat med det är att inte bara fettet kommer ryka i större utsträckning, utan även en hel del muskelmassa. Har du aldrig genomfört en deff själv bör du därför överväga att ta kontakt med en coach eller annan kunnig person för att få ett realistiskt upplägg och minimera risken att starta för sent.

Du tränar för mycket kardio
Det är naturligtvis inte fel i att träna kardio under en deffperiod. Kardio är ett enkelt sätt att höja din kaloriförbrukning vilket är ändamålsenligt under en diet, men i jakten på att boosta fettförbränningen så mycket som möjligt kan dina powerwalks, cykelintervaller och rodd-sessioner också gå till överdrift. Framförallt behöver du tänka på att du under en deff äter snålt med kalorier och att dessa företrädesvis bör användas till styrketräningen – om du vill slippa se ut som en klädgalge efter avklarad diet. Sammanfattningsvis kan du gärna ägna dig åt lättare cardioträning, men tänk på att styrketräningen ska komma i första hand.

Du går för lågt på kolhydraterna
En av nycklarna till en väl genomförd deff är att lyckas styrketräna bra och behålla så mycket muskelmassa som möjligt – trots att du befinner dig på kaloriunderskott. Med andra ord måste du vara smart i hur du fördelar dina kalorier. Ett vanligt misstag som går ut över styrketräningen är att minska alldeles för mycket på kolhydraterna. Det i sig leder till att du inte får något tryck på gymmet och att passen bedrivs utan ork och frenesi. Vill du minska rejält på kolisarna under deffen bör du i så fall se till att förlägga de kolhydrater du äter till måltiden innan passet, för att på så vis dra nytta av dem till träningen.

Du nojar om vågen står still 
Det här har de flesta som deffat någon gång upplevt. Dieten tuffar på som den ska, fettdepåerna reduceras successivt och allt går som en dans – tills det kommer en eller två veckor där ingenting händer. Precis ingenting. Fettet vägrar försvinna och vågen står på samma siffra trots att du följer planen till punkt och pricka. Varför detta sker kan ha tusen olika anledningar, men det viktigaste är att du inte drar ner på kalorier omedelbart och ökar på cardion som en galning. Då hamnar du i samma fälla som jag beskrev under punkt nummer ett. Ibland står viktnedgången helt enkelt bara still ett tag, för att sedan dra igång igen. Så försök ha tålamod och följ planen. Skulle ingenting hända efter en längre tid är det däremot dags se över var problemet ligger.

Du äter mat med för dålig mättnad
Under din deff kommer du antagligen tampas med en del hungerkänslor då och då, oavsett hur du äter. Därför är valen av livsmedel viktiga för att slippa en onödigt kurrande kista. Ett av de kanske vanligaste misstagen folk gör är att låta en allt för stor mängd av deras kalorier bestå av flytande föda. Det är givetvis ingenting fel med att dra i sig en protetinshake under dagen – men merparten av ditt födointag bör utgöras av livsmedel som mättar mer. Därför ska mat i flytande form och andra sämre mättande livsmedel bara intas i moderata mängder. Kyckling är exempelvis bättre än kvarg, potatis bättre än pasta och broccoli bättre än isbergssallad.

Du går totalt bananas på ätardagarna
Att ha en påfyllningsdag i veckan för att trycka upp glykogendepåerna är ofta en god idé. Dessutom kan det vara skönt för den mentala delen att få äta lite mer och kasta i sig någon sötsak eller två. Det betyder däremot inte att du ska spåra ur helt och skoningslöst golva sju paket Ben and Jerry´s. Dels kan det sätta käppar i hjulen för dieten – dels kan det göra att det blir svårare att återgå till deffmaten under kommande vecka. För hur kul känns det egentligen att återgå till torsk och ris om du frossat i pizza och Marabou under 24 timmar? Du får såklart avgöra det själv, men av rent fysiologiska anledningar behövs inga syndardagar av den typen. Ha gärna en påfyllningsdag med mer mat och lite lösare kostregler – men håll dem någorlunda moderata.

Du glömmer att optimera kosten inför träningen
Att optimera sin träningsnutrition är aldrig så relevant som under en deff. När energinivåerna tryter gäller det att hushålla med kalorierna på bästa möjliga sätt. Som jag skrev innan bör dina kolhydrater i stor utsträckning förläggas innan träningspasset för optimera prestationen under träningen. Tillskott som koffein och kreatin kan också ge en nödvändig extraskjuts till musklerna när kaloriintaget hålls restriktivt. Sikta på att äta en större måltid några timmar innan passet, eller ett mindre mål med snabbare kolhydrater närmare inpå träningssessionen.

Du börjar mesträna 
Nog för att styrkan sällan är på topp under en deff, men det innebär inte att du ska använda dig av flugvikter på gymmet. Riktlinjerna för att behålla muskelmassa under en diet är ungefär desamma som för att addera muskelmassa under offseason, det vill säga åtta till tolv repetitioner. För att behålla massan under deffen måste du stimulera musklerna ordentligt och för det krävs rejäla vikter. Att sedan sänka belastningen sista veckorna in på en deff behöver inte vara fel, men under merparten av dieten ska du försöka undvika bodypump-vikter.

Du låter deffen ta upp hela ditt liv 
För att orka med en deff på flera månader måste du ha någorlunda livskvalitet under tiden. Själva deffen kommer i viss mån att vara en plåga – men det innebär bara att resten av tillvaron blir ännu viktigare för att stå ut under tiden. Med andra ord behöver du inte stanna hemma bara för att polarna ska ut och käka på restaurang eller för att det är AW med kollegorna på jobbet. Hoppa istället ur deff-bubblan för ett tag och följ med, men välj ett energisnålare alternativ som funkar med ditt kostupplägg. Saknar du livskvalitet kommer deffen bli betydligt jobbigare att genomföra och resultaten bli därefter.

On
Off

0 kommentarer

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017