9 vanliga misstag att undvika under deff

9 vanliga misstag att undvika under deff

Publicerad

Sommaren närmar sig med stormsteg och det innebär deffsäsong för många. För att lyckas med formtoppningen finns det vissa saker du bör undvika. Här är nio av de vanligaste misstagen.

Du börjar för sent
Att starta deffen för sent är ett av de misstag som alla någon gång gör. Problemet med det här misstaget är att det är svårt att rätta till under deffens gång. En för sent påbörjad diet kommer drabba slutresultatet oavsett hur du gör – i alla fall om du har ett specifikt datum då du måste vara i form. De flesta som gör den här tabben försöker rädda situationen genom ännu större kaloriunderskott och ännu mer cardioträning för att påskynda processen. Dilemmat med det är att inte bara fettet kommer ryka i större utsträckning, utan även en hel del muskelmassa. Har du aldrig genomfört en deff själv bör du därför överväga att ta kontakt med en coach eller annan kunnig person för att få ett realistiskt upplägg och minimera risken att starta för sent.

Du tränar för mycket kardio
Det är naturligtvis inte fel i att träna kardio under en deffperiod. Kardio är ett enkelt sätt att höja din kaloriförbrukning vilket är ändamålsenligt under en diet, men i jakten på att boosta fettförbränningen så mycket som möjligt kan dina powerwalks, cykelintervaller och rodd-sessioner också gå till överdrift. Framförallt behöver du tänka på att du under en deff äter snålt med kalorier och att dessa företrädesvis bör användas till styrketräningen – om du vill slippa se ut som en klädgalge efter avklarad diet. Sammanfattningsvis kan du gärna ägna dig åt lättare cardioträning, men tänk på att styrketräningen ska komma i första hand.

Du går för lågt på kolhydraterna
En av nycklarna till en väl genomförd deff är att lyckas styrketräna bra och behålla så mycket muskelmassa som möjligt – trots att du befinner dig på kaloriunderskott. Med andra ord måste du vara smart i hur du fördelar dina kalorier. Ett vanligt misstag som går ut över styrketräningen är att minska alldeles för mycket på kolhydraterna. Det i sig leder till att du inte får något tryck på gymmet och att passen bedrivs utan ork och frenesi. Vill du minska rejält på kolisarna under deffen bör du i så fall se till att förlägga de kolhydrater du äter till måltiden innan passet, för att på så vis dra nytta av dem till träningen.

Du nojar om vågen står still 
Det här har de flesta som deffat någon gång upplevt. Dieten tuffar på som den ska, fettdepåerna reduceras successivt och allt går som en dans – tills det kommer en eller två veckor där ingenting händer. Precis ingenting. Fettet vägrar försvinna och vågen står på samma siffra trots att du följer planen till punkt och pricka. Varför detta sker kan ha tusen olika anledningar, men det viktigaste är att du inte drar ner på kalorier omedelbart och ökar på cardion som en galning. Då hamnar du i samma fälla som jag beskrev under punkt nummer ett. Ibland står viktnedgången helt enkelt bara still ett tag, för att sedan dra igång igen. Så försök ha tålamod och följ planen. Skulle ingenting hända efter en längre tid är det däremot dags se över var problemet ligger.

Du äter mat med för dålig mättnad
Under din deff kommer du antagligen tampas med en del hungerkänslor då och då, oavsett hur du äter. Därför är valen av livsmedel viktiga för att slippa en onödigt kurrande kista. Ett av de kanske vanligaste misstagen folk gör är att låta en allt för stor mängd av deras kalorier bestå av flytande föda. Det är givetvis ingenting fel med att dra i sig en protetinshake under dagen – men merparten av ditt födointag bör utgöras av livsmedel som mättar mer. Därför ska mat i flytande form och andra sämre mättande livsmedel bara intas i moderata mängder. Kyckling är exempelvis bättre än kvarg, potatis bättre än pasta och broccoli bättre än isbergssallad.

Du går totalt bananas på ätardagarna
Att ha en påfyllningsdag i veckan för att trycka upp glykogendepåerna är ofta en god idé. Dessutom kan det vara skönt för den mentala delen att få äta lite mer och kasta i sig någon sötsak eller två. Det betyder däremot inte att du ska spåra ur helt och skoningslöst golva sju paket Ben and Jerry´s. Dels kan det sätta käppar i hjulen för dieten – dels kan det göra att det blir svårare att återgå till deffmaten under kommande vecka. För hur kul känns det egentligen att återgå till torsk och ris om du frossat i pizza och Marabou under 24 timmar? Du får såklart avgöra det själv, men av rent fysiologiska anledningar behövs inga syndardagar av den typen. Ha gärna en påfyllningsdag med mer mat och lite lösare kostregler – men håll dem någorlunda moderata.

Du glömmer att optimera kosten inför träningen
Att optimera sin träningsnutrition är aldrig så relevant som under en deff. När energinivåerna tryter gäller det att hushålla med kalorierna på bästa möjliga sätt. Som jag skrev innan bör dina kolhydrater i stor utsträckning förläggas innan träningspasset för optimera prestationen under träningen. Tillskott som koffein och kreatin kan också ge en nödvändig extraskjuts till musklerna när kaloriintaget hålls restriktivt. Sikta på att äta en större måltid några timmar innan passet, eller ett mindre mål med snabbare kolhydrater närmare inpå träningssessionen.

Du börjar mesträna 
Nog för att styrkan sällan är på topp under en deff, men det innebär inte att du ska använda dig av flugvikter på gymmet. Riktlinjerna för att behålla muskelmassa under en diet är ungefär desamma som för att addera muskelmassa under offseason, det vill säga åtta till tolv repetitioner. För att behålla massan under deffen måste du stimulera musklerna ordentligt och för det krävs rejäla vikter. Att sedan sänka belastningen sista veckorna in på en deff behöver inte vara fel, men under merparten av dieten ska du försöka undvika bodypump-vikter.

Du låter deffen ta upp hela ditt liv 
För att orka med en deff på flera månader måste du ha någorlunda livskvalitet under tiden. Själva deffen kommer i viss mån att vara en plåga – men det innebär bara att resten av tillvaron blir ännu viktigare för att stå ut under tiden. Med andra ord behöver du inte stanna hemma bara för att polarna ska ut och käka på restaurang eller för att det är AW med kollegorna på jobbet. Hoppa istället ur deff-bubblan för ett tag och följ med, men välj ett energisnålare alternativ som funkar med ditt kostupplägg. Saknar du livskvalitet kommer deffen bli betydligt jobbigare att genomföra och resultaten bli därefter.

On
Off

0 kommentarer

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

 • Äntligen i butikshyllorna!

  Äntligen i butikshyllorna!

  Den olidliga väntan är över och nya numret av BODY finns åter på hyllorna i en butik nära dig

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-14 12:30

 • Vad är det med motivation?

  Vad är det med motivation?

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-14 09:15

 • Baksidornas baksidor

  Baksidornas baksidor

  Jag har svårt att bygga baksida lår. När jag väl tränar baksidorna så har jag såpass bra kontakt att det börjar krampa. Efteråt kan jag knappt böja mig framåt. Ett återkommande problem är smärta i ländryggen, ibland så illa som ryggskott. Dock händer det inte mycket med muskelns utveckling. Tränar jag fel?

  Nyheter Robin Anzengruber, 2018-08-11 11:05

 • Äntligen nytt nummer av BODY!

  Äntligen nytt nummer av BODY!

  Om bara några dagar landar nya numret! Här kommer en liten förhandstitt på innehållet, som i vanlig ordning bjuder på en hel del massa. Sommaren är inte slut än, men de flesta har fått börja fundera på att ta sig tillbaka till vardag med jobb, skola och gym. Dags att ta i med hårdhandskarna på träningen igen! 100 sidor inspiration för alla som förbättrar sin kropp. 

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-08 15:45

 • Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui från Uppsala kommer att tävla på årets Mr. Olympia. På bilderna skriver han på kontrakten i sällskap av sin bodybuildingmentor, BODY:s grundare Ove Rytter.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-07 16:00

 • Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Styrketräningen du inte kör, som förbättrar prestationen i all övrig träning!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-05 15:15

 • Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

  Fett är en del i människans grundstruktur tillsammans med bland annat muskler, vatten, ben och organ där samtliga komponenter är avgörande för vår hälsa. I synnerhet mängden fett är direkt relaterad till fysiskt välmående och prestationsförmåga. BODYs Linda Ericson berättar här om våra olika typer av kroppsfetter, vad som räknas som hälsosamma nivåer och hur vi gör för att mäta det.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-03 11:20

 • Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Mina bröstmuskler växer inte i volym vid bröstbenets mitt. Hur bör jag lägga upp min träning om jag vill öka bröstmuskelns volym just vid bröstbenets mitt? Går det att punktträna bröstmuskeln?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-08-01 11:00

 • The Hunger Games. Vad styr?

  The Hunger Games. Vad styr?

  En vanlig missuppfattning är att hunger styrs utifrån hur tomt eller fullt det är i magen. I själva verket regleras den i allra högsta grad av hormoner. Linda Ericson berättar om de två viktigaste spelpjäserna.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-30 12:58

 • 5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  Det spekuleras mycket kring fenomenet viktnedgång och fettförbränning i allehanda träningsforum, gymsällskap och antagligen även i de flesta fikarum. Temat är konstant glödhett och frågeställningen i stort sett alltid densamma: Hur maximerar vi fettförbränningen?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-26 14:30

 • Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  För några årtionden sedan ansågs kaffe inte vara något man drack med hälsan i åtanke. Alla drack det, men "visste" samtidigt att det inte var speciellt bra för kroppen. I dag vet vi bättre.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-07-21 12:40

 • Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Obalanser i den muskulära utvecklingen? Sluta skyll på genetiken och försök gör något åt dem istället. Linda Ericson berättar hur.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-18 11:35

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017