Djungeln av probiotika. Hur navigerar du?

Publicerad

Det är mycket prat om tarmflora nuförtiden. Utbudet av probiotiska produkter är definitivt inget man skämtar om, men när är det egentligen påkallat att använda probiotika –och när kan man helt enkelt strunta i det?

De allra flesta matbutiker och hälsokostaffärer erbjuder ett flertal olika probiotikaprodukter till bredden fyllda med så kallade goda bakterier, vilka påstås bota allt från nedstämdhet till förstoppning och fetma. Probiotika som kosttillskott har stigit så pass i popularitet de senaste åren att vi vid sidan av livsmedel som redan innehåller levande bakterikulturer (yoghurt och andra fermenterade mjölkprodukter) enkelt hittar kapslar, juicer, bars och till och med kosmetiska produkter innehållandes dessa gynnsamma bakterier.

Innan vi går vidare kan vi kort nämna att de bakterier som oftast används som probiotika är bifidobakterier, laktobaciller och streptokocker. Laktobacillerna utgörs bland annat av Lactobacillus acidofilus, L. casei, L. fermentum, L. salivaroes, L. brevis, L. leichmannii, L. plantarum, L. cellobiosus, L. bulgaricus, L. salivarius, L. kefir (L. caucasicus), L. yoghurti (L- helveticus), L. delbrueckii. Det är också dessa som används vid tillverkningen av mjölkprodukter så som yoghurt, fil, smör och ost.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) definierar probiotika som "levande mikroorganismer som, när de administreras i adekvata mängder, ger en gynnsam hälsoeffekt". [Wikipedia]

Till följd av användning av antibiotika, droger, överdriven alkoholkonsumtion, ohälsosam kost, exponering för toxiner eller sjukdom kan de hälsovådliga bakterierna öka i antal och därmed slå ut de goda bakterierna. Vår tarmflora kan även störas av stress, åldrande och till och med användning av antibakteriella tvålar.

Enligt forskare uppmuntrar probiotika utvecklingen av goda bakterier i våra tarmar. Dessa goda bakterier gynnar tarmfloran genom att fästa på tarmens slemhinna. Eftersom de nu tar dessa bindningsställen i anspråk så reduceras risken att andra, mindre gynnsamma bakterier tar fäste. De konkurrerar helt enkelt om såväl näring som fysiskt utrymme. Även om probiotika inte tycks kunna ersätta de onda bakterierna så kan dessa kolonier understödja vår organisms arbete att på naturlig väg återhämta sig. De probiotiska bakterierna har också en bevisat balanserande effekt på immunsystemet och underlättar både nedbrytning och upptag av födan. 

Kort sammanfattat:
När du förlorar goda bakterier i kroppen, till exempel efter en kur antibiotika, kan probiotika hjälpa till att återhämta och balansera upp den goda floran så att din kropp kan fortsätta fungerar optimalt.

Med dessa fakta på bordet är det viktigt att vi får i oss föda som innehåller hälsosamma bakterier, vilket i stor utsträckning innebär fermenterad (jäst) mat. På så sätt upprätthåller vi, via naturligt förekommande probiotika, god hälsa, starkt immunförsvar och minskar samtidigt mängden cancerogena och toxiska ämnen i tarmen.
Däremot, vid mer akuta fall så som rubbad tarmflora efter användning av antibiotika, torde enbart kosten i sig inte ha särskilt märkbar effekt. Åtminstone inte på kort sikt. När organismen och bakteriebalansen är försvagad (som t ex en konsekvens av läkemedelsanvändning) kan ett probiotikatillskott påverka tarmarna mer omgående.

Mjölkprodukter innehåller generellt sett störst mängd probiotika. Vi inkluderar här självklart inte sötade produkter utan endast yoghurt, surmjölk (här har man tillsatt en syrakultur) och andra jästa mjölkprodukter. Även surkål, saltgurka, oliver och surkål är källor till dessa goda bakterier.
Tar vi istället probiotika i form av tillskott bör vi intaga dessa strax innan vår måltid. Detta beror på att de probiotiska bakterierna överlever längre när PH-värdet i magen är som högst (under tiden vi äter) vilket förbättrar oddsen att de når tarmarna intakta. Överdriv inte mängden vatten du dricker innan din måltid utan se bara till att du enkelt kan svälja kapslarna.  

I allmänhet anses livsmedel och kosttillskott innehållande probiotika vara ofarliga för de allra flesta av oss. Dock bör individer med problem relaterade till immunsystemet eller andra hälsobekymmer undvika att ta dem utan att först konsultera sin läkare. Det finns heller ingen mening med att personer, vars tarmar fungerar klanderfritt, börjar dricka probiotika –trots att detta är vanligt förekommande.


Är vi bekymmersfria och äter näringsriktigt finns det ingen anledning att falla för marknadsföring som gärna vill skapa ett problem vi inte ens själva visste att vi hade (som bara måste lösas!) till många gånger ganska tjocka prislappar.

Linda Ericson, Onlinecoach och verksamhetsansvarig på RCSN Fitness

On
Off

0 kommentarer

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Tänk utanför ramarna

  Tänk utanför ramarna

  Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-26 11:50

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-21 10:30

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017