Starkare core för ett bättre game

Publicerad

En stark core förbättrar dina utsikter –både i prestation och när det kommer till ett eftersträvansvärt sexpack. Linda Ericson ger dig lite basics att plocka med till gymet nästa gång!

Vår core, vilket är det engelska ordet för kärna, utgörs i stora drag av musklerna runt våra höfter, bukmusklerna samt delar av ryggen:

M. rectus abdominis – det vi känner som "abs"
M. obliques externus abdominis – yttre sneda bukmuskeln
M. obliquus internus abdominis – inre sneda bukmuskeln
M. transversus abdominis – tvärgående bukmuskeln
M. psoas major – höftböjaren
M. erector spinae – raka ryggmuskeln 

Coren är central i många av de övningar och rörelser vi utför inne på gymmet men även vardagliga aktiviteter gynnas av dess funktionalitet och förmåga att operera i samtliga rörelseplan: frontalplanet, sagittalplanet och horisontalplanet.

Vi kan dela in coremuskulaturen i olika grupper där den ena gruppen består av de djupare musklerna i såväl rygg som buk. Dessa är dolda bakom den yttre, visuella muskulaturen som vi vanligtvis har i fokus när vi tränar. Dessa mer djupliggande muskler inkluderar bland annat diafragman, bäckenbotten, den tvärgående bukmuskeln (m. transversus abdominis), bland många andra. Dessa muskler ligger nära ryggraden och deras funktion är att stötta just denna, att se till att vi utan bekymmer kan hålla oss upprätta när vi står stilla.

Om vi istället talar om de mer ytliga musklerna i vår core så talar vi om de muskler som tillåter oss att både böja oss framåt och att rotera överkroppen från höger till vänster. Dessa muskler möjliggör rörelse medan den föregående muskelgruppen snarare bidrar med stabilitet.
I gruppen ingår de muskler vi instinktivt associerar med en stark och snygg torso, till exempel m. rectus abdominis (sexpacket) som är den ytligaste av dem och sträcker sig från bröstkorgen till bäckenet. Vid sidan av dessa åtråvärda rutor finner vi sedan de sneda bukmusklerna (obliques) som skapar inte bara ett komplett intryck utan också en funktionell och flexibel överkropp.  

Varför nämner vi bäckenbotten och diafragman?
Diafragman är vår primära andningsmuskel men den fyller fler funktioner än så. Den spelar en stor roll i kroppens posturala funktion, det vill säga vår förmåga att uprätthålla kroppens stabiliserande funktioner och helt enkelt motverka tyngdkraften. Inblandad i detta arbete är till exempel också höftböjarmuskeln.
En bäckenbotten är inte förbehållen endast nyförlösta kvinnor att tänka på, utan män har naturligtvis också denna. Dess muskler bör definitivt inte glömmas bort och i synnerhet inte om man vill undvika ryggproblem. Bäckenbottenmuskulaturen samverkar med våra rygg- och magmuskler och är vi inte tillräckligt starka i bäckenbotten kan inte bukmusklerna aktiveras tillräckligt för att avlasta ryggen vid tunga lyft. 

Sammanfattningsvis kan vi säga att en stark coremuskulatur bidrar till att vår ryggrad är hälsosamt positionerad, att den bibehåller normal kurvatur. Detta är en grundförutsättning för flertalet funktioner, bland annat:

 

 

 

 • Skapande av buktryck (bättre stabilisering) vilket är särskilt fördelaktigt vid tunga lyft
 • God hållning, vilket inte bara gynnar oss i vardagen utan även reducerar skaderisken främst vid styrketräning
 • Rörlighet och flexibilitet
 • Balans och samverkan mellan olika muskler
 • Generell fysisk prestanda och ökad styrka

 

Det existerar inget obligatoriskt program för att bygga en välfungerande core eller strikta regler vad gäller övningsval, antal repetitioner och så vidare. Den allmänna rekommendationen torde dock vara att vid åtminstone ett par tillfällen i veckan ägna sig åt bålstabiliserande träning med valfritt fokus på de mer ytliga muskler vi gärna visar upp på playan.

Coremuskulaturen är till stor del involverad i basövningar så som knäböj och andra krävande flerledsövningar, men i detta sammanhang slipar du snarare på funktion än ren estetik. 

En kombination av de två är naturligtvis något att sträva efter.

Om du lockas mer av det visuella än det faktiskt funktionella så finns det en uppsjö övningar du kan peta in i träningsschemat för att snabbare bli av med både putmage och kärlekshandtag. Ordet snabbare används här i och med att träning allena inte kommer att hugga ur några imponerande magrutor utan du är dessvärre också nödgad att städa upp på kostfronten och justera ditt totala energiintag för att åstadkomma en överkropp värd några extra blickar. En genomtänkt kostplan och hälsosamma val är trots allt vad som faktiskt fungerar, i kombination med regelbunden träning där du aktiverar musklerna både separat och som en stark helhet.

Plankan
Ett av de självklara valen är plankan. Denna övning kan varieras genom att vi står i olika positioner – klassiskt, på ett ben, på sidan, på raka armar... Oavsett hur du väljer att utmana dig själv aktiveras inte bara musklerna i och omkring magen utan merparten av kroppens muskler är involverade i denna ökända övning.
Håll konstant anspänning i bålen och undvik att kollapsa med bäckenet.

 

Russian twists
Utgå ifrån sittande position med hälarna vilande mot underlaget och tårna pekande 45 grader mot taket. Luta dig tillräckligt långt bak tills det att du känner att magmusklerna engageras. Håll en vikt av något slag i händerna (eller utför övningen helt fritt) och för denna från din högra sida till din vänstra, svepande över överkroppen, utan onödigt gungande rörelser eller krummande av ryggraden. Upprepa från sida till sida.
Denna övning sätter dina sneda bukmuskler på prov och passar även tack vare sina pulshöjande egenskaper utmärkt in i ett HIIT-pass.

 

Inrullningar på pilatesboll (alt. TRX-band)
Börja i ett slags armhävningsposition med dina fötter på en pilatesboll eller i TRX-band. Se till att du hittar tillräcklig stabilitet i såväl handleder som fotleder, tighta till coren ordentligt och för bollen in mot din överkropp genom att böja benen. Försök att hålla blicken fixerad vid en och samma punkt under hela utförandet och fokusera på att låta endast underkroppen arbeta. 

Linda Ericson, Onlinecoach och verksamhetsansvarig på RCSN Fitness

On
Off

0 kommentarer

 • Utveckling är min snuttefilt

  Utveckling är min snuttefilt

  BODY:s chefredaktör Anders Eriksson i nya ledaren

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-11-14 09:51

 • Intervjuregn på Swefit Expo

  Intervjuregn på Swefit Expo

  I helgen gick Swefit Expo i Borås av stapeln, med många fina tävlingar och utställare på plats. Arrangör Sharam Daneshmand passade på att haffa flera av de närvarande atleterna för en stunds samtal.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-11-12 10:25

 • Fem populära övningar som är sämre än du tror

  Fem populära övningar som är sämre än du tror

  Att kategoriskt klassa övningar som "bra" eller "dåliga" är vanskligt. Väldigt få övningar är bra eller dåliga i alla situationer. Först måste man fråga sig vem det är som utför övningen och i vilket syfte han eller hon utför övningen.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-11-08 09:13

 • Sneak peek av nya numret!

  Sneak peek av nya numret!

  Vi har längtat ihjäl oss efter nya numret av BODY (men det har det varit värt). Ni kan inte få tag i det i butik riktigt än, men här kommer en liten förhandstitt så att ni hinner förbereda er mentalt på nästa veckas fullknôkade godispåse!

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-11-04 09:45

 • Dags att ge upp?

  Dags att ge upp?

  Du slår knut på dig själv om och om igen men resultaten uteblir ändå. Det är kanske dags att byta övning?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-11-01 12:46

 • Tid mellan tävlingar?

  Tid mellan tävlingar?

  Hur mycket tid ska man ge sig själv mellan tävlingarna, för att hinna utveckla mer muskelmassa och hinna förbättra sin fysik på lång sikt?

  Nyheter Helene Ahlson, 2018-10-30 10:40

 • Maximera effekten av din styrketräning

  Maximera effekten av din styrketräning

  Vi är nog alla överens om att stretching är ett prestationshöjande inslag i en genomtänkt träningsrutin även om åsikterna går isär vad gäller utförande, timing och stretchingens faktiska syfte. Ägna det fem minuter av din dag och din kropp kommer att tacka dig redan i kväll!

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-10-25 11:30

 • Klassiker i Tyngre kostym

  Klassiker i Tyngre kostym

  I helgen gick den sjunde upplagan av Tyngre Classic av stapeln. Efter en lång väntan fick fansen fitness, styrkemätning, viktstänger, glass och e-sport serverat i arrangörernas egen passionsgryta.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-23 18:51

 • Svensk dominans på Nordiska Mästerskapen 2018

  Svensk dominans på Nordiska Mästerskapen 2018

  Atleter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland och Island möttes i Stockholm för att slåss om pokalerna. Ännu en gång stod det klart vilken nation som har bäst koll på träning för tryck, då Team Sweden plockade hem överlägset flest guld.

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-22 07:24

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

2 kommentarer

annavoughot: Hej, vill du ha lite roligt? Jag har en webbkamera, någon av dina önskemål, följ länken sexychatxxx.com och lägg till mig som en vän

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 405, november

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017