Men DU får väl inte äta det där? Du tränar ju!

Publicerad

Om det är på något område vi slagit en rejäl tankevurpa så är det på området nutrition och dess inverkan på både vår vikt och våra träningsresultat. Vi kan se en tydlig paradox där vi, i takt med att vi intensifierar vår träning eller beslutar oss om att skala X antal överflödiga kilon, gör kosten till ett slags fiende som ens det minsta felavvägd skulle kunna fördärva precis allt vi slitit för, på bara ett ögonblick. Jag möter det själv ofta i min vardag. Inte sällan vill man pådyvla mig sin subjektiva bild av fitness och byggning som ett slags självspäkning:

"Men DU får väl inte äta det där? Du tränar ju!"

Bara smaka på den meningen. Jag som tränar får inte äta det där, eller det här.
Vi som tränar regelbundet har någonstans på vägen förlorat vår rätt att tillsätta näring, det vill säga kompensera för det hårda arbete vi tvingat vår kropp att utföra och också förväntar oss resultat av. Men vad är det som ger oss dessa, såväl funktionella som estetiska, resultat? Just det. Mat.
Jag vågar drista mig till att påstå att jag inte är ensam om att vara måltavla för dessa projiceringar av andras snedvridna föreställningar. Dessa pekpinnar kommer dock inte bara utifrån utan masshysterin har skapats och fortsätter också frodas inom träningscommunityt självt. Oavsett vad vårt mål är tycks en del av svaret vara att vi ska äta mindre och gärna också räkna kalorierna så att vi kan vila i inbillningen om att vi har kontroll. 

Det är naturligtvis inte så att svaret är att vi ska äta mer för att gå ned i vikt, eller peta i oss precis allt vi kommer över för att gå upp i kvalitativ vikt. Om vi talar om ren viktnedgång är ett kaloriunderskott nödvändigt, detta är simpel matematik, men det behöver inte uppnås genom att vi förvägrar oss själva och vår kropp näring. Ett hälsosammare alternativ är att istället balansera upp det hela så att vi förbrukar kalorier också med hjälp av fysisk aktivitet. Att markant öka på träningen och simultant sänka energiintaget med samma drastiska mått leder inte bara till detta påstått åtråvärda stadie av kaloriunderskott, utan även närings- och energiunderskott. När vår kropp de facto saknar energi att ta av blir det svårt att vara produktiv överhuvudtaget. Detta i samband med den negativa inverkan på vår hormonproduktion som längre tids utebliven näring kan innebära.

Att hålla kilona under kontroll kan i teorin låta som den absolut enklaste uppgift: ät mer än vad du förbrukar och det kommer att ge utslag på vågen. Däremot, fysiologin som gömmer sig bakom den principen är något mer komplicerad och dynamisk än vad människor i regel tänker och tror.

Om vi tar systemet att räkna kalorier som exempel så är detta ett system i vilket vi ofta ignorerar vår kropps faktiska signaler och utgår ifrån siffror som många gånger är långt ifrån så precisa som vi gärna vill tro. Detta gäller både egna kalori- och makronutrientskalkyler samt avkastningen av fysisk aktivitet, det vill säga hur många kalorier vi enligt maskinen eller vår fräsiga träningsklocka har förbränt.

Om du inte är en av dem som regelbundet tar sig till gymmet och samtidigt har ett arbete som mer eller mindre tvingar dig till stillasittande dagarna i ända, så tillhör du dessvärre den kategori som bör hålla ett extra öga på sitt kaloriintag. Aktiva individer gör dock klokare i att se mer till vad de i själva verket får för sina kalorier istället för att fokusera på att hålla siffrorna i schack. 

Jag vill dock förtydliga att konceptet om att räkna kalorier kan vara till hjälp för precis alla, oavsett ambitioner och mål, men det är närmast uteslutande en tillfällig strategi som dessvärre många gånger helt ballar ur. Om man vet med sig att man av naturen är något tvångsmässig i sitt beteende är detta något man överhuvudtaget inte bör ägna sig åt då det gärna spär på maniska tendenser. Synnerligen jobbigt är också det faktum att du vid varje uträkning kommer att få ett annorlunda resultat, om än på marginalen, vilket ganska snart fimpar inbillningen om att vi styr våra kalorier med järnhand.

 

Antalet kalorier är inte det enda viktiga
Ja, fenomenet "kalorier" existerar och detta kan i för stora mängder skapa oönskad viktuppgång. Däremot är det inte det enda som har betydelse. Vi kan välja våra kalorier med omsorg och se till att närings- och energidensiteten är så hög som möjligt, det vill säga att du för tämligen få kalorier ändå får i dig en stor mängd näring.  Istället för att uppmärksamma antalet kalorier utgår du ifrån livsmedlets övergripande näringskomposition. Detta är den strategi som garanterat är mest framgångsrik om vi inte kämpar med enorm övervikt.
Högkvalitativa kalorier som kommer från livsmedel rika på näringsämnen, med såkallad hög energidensitet, understödjer också ett stabilt blodsocker vilket sällan är ett självskrivet inslag i jakten på kalorier. Dessutom uppmuntrar de frisättningen av hormon som stimulerar kroppens naturliga fömåga till fettförbränning.

Det krävs en mycket stark vilja för att lyckas upprätthålla detta räknande, eller åtminstone konstanta övervakning, många tror vara obligatorisk i kombination med mer seriös träning. Det skall mätas, analyseras, vägas och sedan bestämmas huruvida det eventuellt bör bytas ut mot något annat, mer "optimalt". Somliga lyckas lägga på sig ytterligare muskelmassa eller gå ned ett par kilon och även hålla sig kvar där tack vare fortsatt goda rutiner, men många ser sina förespeglade resultat gå om intet på grund av att kroppen till slut börjar göra motstånd då den inte får sina behov tillgodosedda.

Släpp de kompulsiva frågeställningarna om hur du snabbast blir av med kärlekshandtagen och ägna dig istället åt att göra det bästa du kan av din träning.

Slutsats
Om vi utgår ifrån en genomsnittlig person som bara vill skala ett par kilon eller återgå till något slags toppform så är kaloriräknande en metod som mycket väl kan uteslutas. Släpp de kompulsiva frågeställningarna om hur du snabbast blir av med de så kallade kärlekshandtagen, karvar ur snygga linjer längs lårmuskulaturen eller uppnår mer tydligt definierade triceps och ägna dig istället åt att göra det bästa du kan av din träning. Ta mat för vad det faktiskt är, vår kropps bränsle, och se till att tillföra detta i tillräcklig mängd och av tillräckligt kvalitativ art att den gynnar även nästa träningspass. Och nästa.  

Det är så du får resultat. Och du kommer må väsentligt bättre på vägen!

Linda Ericson, Onlinecoach och verksamhetsansvarig på RCSN Fitness

On
Off

0 kommentarer

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

 • Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Förstå – och övermanna – tjuriga axlar

  Få muskelgrupper signalerar styrka, stolthet och trygghet så tydligt som ett par breda axlar. Dessa utgör en stor del av vårt fysiska fundament och påverkar därmed i allra högsta grad vårt rent estetiska framträdande och hur vi via vårt kroppsspråk kommunicerar med vår omgivning.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-29 09:20

 • Isak Melin och den bättre korven

  Isak Melin och den bättre korven

  Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-28 10:58

 • Tänk utanför ramarna

  Tänk utanför ramarna

  Svensk bodybuilding måste ta nästa steg. Spaningen är Niro De La Ruas, bodybuilder, coach och gymägare.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-26 11:50

 • Kvala till SM?

  Kvala till SM?

  Vår tävlingsexpert Helene Ahlson svarar på dagens läsarfråga

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-24 10:07

 • 5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  5 SPECIALARE med Yusuf Babar

  I nya utgåvan av BODY träffar vi Yusuf Babar och Louise Gynnerstedt som, tillsammans med coachen Johan Saxerud, berättar om träningen och livet utanför gymet. Tolv sidor upplägg, framgångar, motgångar och personliga berättelser från den maffiga trion som utgör stommen i Team Alpha Omega. Idag bjuder vår fotograf Andreaz Engström och Yusuf på fem specialare för bröst. Filmat på ELIT Sports Club Skarpnäck.

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-22 14:00

 • Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Antioxidanten med många strängar på sin lyra

  Linda Ericson i dagens inlägg om superämnet resveratrol och vad det kan göra för dig.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-21 10:30

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017