Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

Publicerad

Fett är en del i människans grundstruktur tillsammans med bland annat muskler, vatten, ben och organ där samtliga komponenter är avgörande för vår hälsa. I synnerhet mängden fett är direkt relaterad till fysiskt välmående och prestationsförmåga. BODYs Linda Ericson berättar här om våra olika typer av kroppsfetter, vad som räknas som hälsosamma nivåer och hur vi gör för att mäta det.

Kroppsfett är ett samlingsnamn för olika typer av fettvävnad, däribland det envisa underhudsfettet som gärna sätter sig på höfter och lår, det viscerala fettet som återfinns djupt in i buken runt organen samt det intramuskulära fettet. Av fysiologiskt naturliga skäl har kvinnor i allmänhet en högre procentuell fettmängd än män på grund av hormoner, bröst, ägglossning etc. Rekommenderat för just kvinnor är en fettprocent på minimum 13-17% för att menstruationen ska fungera normalt. Ett lägre värde än så kan i värsta fall leda till infertilitet.

Fett är vitalt för vår överlevnad då det skyddar inre organ och ger kroppen energi. Dessvärre är dock ett överflöd av lagrat fett vanligt förekommande, vilket till skillnad ifrån essentiellt fett inte är nödvändigt för att vi ska kunna fungera optimalt.

Essentiellt fett är, som namnet antyder, essentiellt för vår hälsa. I små mängder lagras det i benmärgen, organen, musklerna och centrala nervsystemet. Återigen ligger kvinnor i framkant då man också måste inkludera könsspecifikt fett som lagrats i bröst, höfter och lår.
Hos män ligger andelen essentiellt fett runt 3-4% av den totala kroppsvikten medan kvinnor hamnar någonstans runt 12%.

Lagrat fett i övrigt är den andra varianten. Det som åsyftas här är den sortens fett som samlas i särskilda områden under huden, i musklerna och inbegriper även det fett som skyddar de inre organen. Mängden underhudsfett kan över tid vara konstant medan det viscerala och intramuskulära fettet mycket väl kan öka i takt med att vi blir äldre.
Män och kvinnor ligger någorlunda lika i andelen lagrat fett. Även denna typ är i viss mån nödvändig, men större delen av vårt lagrade fett är överflödigt och främst en konsekvens av ohälsosam viktuppgång.

Varken för lite eller för mycket fett är önskvärt. Var fettet sitter är också av stor betydelse.

När vår fettprocent överstiger de rekommenderade nivåerna riskerar vi att utveckla hjärtproblem, högt blodtryck, gallsten, sömnapné, diabetes och vissa typer av cancer, bland annat. På samma gång kan vi ligga för lågt. Detta gäller såväl män som kvinnor. Ligger en man till exempel på ett värde under 3-4% essentiellt fett är diverse sjukdomstillstånd och kronisk utmattning inte någon direkt högoddsare.

Det finns åtskilliga tabeller och riktlinjer man kan grotta ned sig i vad gäller rekommenderad andel kroppsfett. På till exempel Wikipedia hittar man följande intervall:

Kvinnor:
12–14 % svältgräns
14–20 % mycket mager
20–30 % normalt
30 %– fetma

Män:
2–4 % svältgräns
4–8 % mycket mager
8–24 % normalt
24 %– fetma

Det är inte helt riskfritt att slå fast att en specifik procentandel är hälsosam respektive skadlig, i synnerhet som aktiva individer med viss övervikt kan vara ur flera aspekter mer hälsosamma än tunna, inaktiva personer. Dessa siffror ger dock en fingervisning om var man på ett ungefär bör ligga oavsett form och klädstorlek.
Återigen, rent generellt innebär en procentandel inom det rekommenderade intervallet att man löper mindre risk att utveckla till exempel vissa cancertyper, högt blodtryck ochdiabetes till följd av sin övervikt.

 

Hur mäter vi lämpligast vår vikt, och mer direkt, vår fettprocent?

BMI (Body Mass Index) används för att bedöma vår vikt i förhållande till vår längd och ger oss en indikation om var ligger på skalan över vad som är en hälsosam vikt. Detta görs genom att vi multiplicerar vår längd i meter med vår längd i meter. Sedan dividerar vi vår kroppsvikt i kilo med det talet.
[Exempel: 70 kg / (1,70 m X 1,70 m) = BMI 24,2]
Ju mer vi väger desto högre blir naturligtvis BMI-värdet och problemet med denna metod är just att den inte tar hänsyn till kroppssammansättningen. Både ökningar i fettvävnad och muskelmassa kommer att ge utslag på BMI-mätningen som direkt viktökning. Elitidrottare eller kroppsbyggare med en stor andel muskelmassa gör med andra ord klokast i att nyttja en annan metod för att få en mer rättvis bild av sitt fysiska läge i och med att detta packe muskler väger mycket och därmed ger ett missvisande resultat.
Ett BMI över 25 anses överviktigt och vid siffror så höga som över 30 talar vi om ren fetma.

Kalipern är ett mycket känsligt instrument, som bör användas/avläsas av yrkesproffs.

Kaliper är en av de mest använda och tillförlitliga metoderna vid mätning av fettprocent. Beroende på den metod och formel du använder mäter du hudveckens tjocklek på varierande delar av kroppen – överarm, rygg, mage, lår... Det är viktigt att du mäter med samma instrument vid varje tillfälle för att få ett bra referensvärde.
Det kan dock vara lite klurigt att på egen hand nypa åt huden och samtidigt läsa av kalipern varför mätningen enklast och också mest pålitligt görs hos yrkesproffs.

Elektroniska fettmätare skickar elektriska impulser genom kroppen, som sedan läses av.

Bioimpedans (elektroniska fettmätare) är en metod som går ut på att man skickar en elektrisk impuls genom kroppen och mäter det motstånd den möter. I och med att olika vävnader skiljer sig åt i karaktär och egenskaper leder de ström olika effektivt, vilket gör detta till en vettig metod för att beräkna mängden kroppsfett.


Både kaliper och elektroniska fettmätare finns tillgängliga att köpa till varierande prislappar för den som vill ge sig på detta företag på hemmaplan. Är du däremot osäker på hur du bör gå tillväga eller bara vill garantera verklighetstrogna värden gör du klokast i att uppsöka en kvalificerad tränare eller annan utbildad personal med adekvat utrustning.

Linda Ericson, Onlinecoach och verksamhetsansvarig på RCSN Fitness

On
Off

0 kommentarer

 • 5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  5 SPECIALARE med Lovisa Stenman

  Lovisa Stenman i fem specialare som definitivt lyfter din rumpa till nya höjder. Vår grymma fotograf Seth Janson bjuder här på en teaser. I nya numret av BODY får du detta – och mycket mer!

  Nyheter Seth Janson, 2018-08-18 08:30

 • Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

  Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-16 09:45

 • Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Håll dig frisk och förkylningsfri i höst!

  Få saker är mer förödande för träningen än att vara sjuk. Har man någon mindre skada kan man ofta träna runt den med alternativa upplägg och övningar, men är man sjuk blir det ingen träning alls gjord. Ingen träning betyder negativa resultat, eller till och med helt uteblivna sådana. Hösten och vintern är nära förestående, kanske mer nära än man vill tänka på, och det betyder för många slutet på lata dagar på stranden och i stället nya hårdsatsningar i gymmet. För att få ut så mycket som möjligt av de här satsningarna krävs att man kan träna utan ofrivilliga avbrott. Det sista man behöver är att tillbringa en vecka i sängen med hostmedicin och näsdukar.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-08-15 09:43

 • Äntligen i butikshyllorna!

  Äntligen i butikshyllorna!

  Den olidliga väntan är över och nya numret av BODY finns åter på hyllorna i en butik nära dig

  Nyheter Redaktionen, 2018-08-14 12:30

 • Vad är det med motivation?

  Vad är det med motivation?

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-08-14 09:15

 • Baksidornas baksidor

  Baksidornas baksidor

  Jag har svårt att bygga baksida lår. När jag väl tränar baksidorna så har jag såpass bra kontakt att det börjar krampa. Efteråt kan jag knappt böja mig framåt. Ett återkommande problem är smärta i ländryggen, ibland så illa som ryggskott. Dock händer det inte mycket med muskelns utveckling. Tränar jag fel?

  Nyheter Robin Anzengruber, 2018-08-11 11:05

 • Äntligen nytt nummer av BODY!

  Äntligen nytt nummer av BODY!

  Om bara några dagar landar nya numret! Här kommer en liten förhandstitt på innehållet, som i vanlig ordning bjuder på en hel del massa. Sommaren är inte slut än, men de flesta har fått börja fundera på att ta sig tillbaka till vardag med jobb, skola och gym. Dags att ta i med hårdhandskarna på träningen igen! 100 sidor inspiration för alla som förbättrar sin kropp. 

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-08 15:45

 • Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui klar för Mr. Olympia

  Antoni Khadraoui från Uppsala kommer att tävla på årets Mr. Olympia. På bilderna skriver han på kontrakten i sällskap av sin bodybuildingmentor, BODY:s grundare Ove Rytter.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-08-07 16:00

 • Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Outnyttjad potential - snabba gainz!

  Styrketräningen du inte kör, som förbättrar prestationen i all övrig träning!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-08-05 15:15

 • Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Större bröst med punktträning? BODYs träningsexpert Abbe Benaouda svarar

  Mina bröstmuskler växer inte i volym vid bröstbenets mitt. Hur bör jag lägga upp min träning om jag vill öka bröstmuskelns volym just vid bröstbenets mitt? Går det att punktträna bröstmuskeln?

  Nyheter Abbe Benaouda, 2018-08-01 11:00

 • The Hunger Games. Vad styr?

  The Hunger Games. Vad styr?

  En vanlig missuppfattning är att hunger styrs utifrån hur tomt eller fullt det är i magen. I själva verket regleras den i allra högsta grad av hormoner. Linda Ericson berättar om de två viktigaste spelpjäserna.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-30 12:58

 • 5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  5 tillgängliga sätt att maxa din fettförbränning

  Det spekuleras mycket kring fenomenet viktnedgång och fettförbränning i allehanda träningsforum, gymsällskap och antagligen även i de flesta fikarum. Temat är konstant glödhett och frågeställningen i stort sett alltid densamma: Hur maximerar vi fettförbränningen?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-26 14:30

 • Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  Purfärska nyheter om vårt mest älskade livselixir

  För några årtionden sedan ansågs kaffe inte vara något man drack med hälsan i åtanke. Alla drack det, men "visste" samtidigt att det inte var speciellt bra för kroppen. I dag vet vi bättre.

  Nyheter Andreas Abelsson, 2018-07-21 12:40

 • Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Muskler som sackar efter? Kanske dags att syna träningen i sömmarna!

  Obalanser i den muskulära utvecklingen? Sluta skyll på genetiken och försök gör något åt dem istället. Linda Ericson berättar hur.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-07-18 11:35

 • Minska stressen, maxa återhämtningen

  Minska stressen, maxa återhämtningen

  Denna enkla övning aktiverar din avslappningsrespons för minskad stress, bättre återhämtning, nedvarvning och sömn.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-07-17 15:24

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017