Vad är kroppsfett? Hur mäter vi det och vad är hälsosamt?

Publicerad

Fett är en del i människans grundstruktur tillsammans med bland annat muskler, vatten, ben och organ där samtliga komponenter är avgörande för vår hälsa. I synnerhet mängden fett är direkt relaterad till fysiskt välmående och prestationsförmåga. BODYs Linda Ericson berättar här om våra olika typer av kroppsfetter, vad som räknas som hälsosamma nivåer och hur vi gör för att mäta det.

Kroppsfett är ett samlingsnamn för olika typer av fettvävnad, däribland det envisa underhudsfettet som gärna sätter sig på höfter och lår, det viscerala fettet som återfinns djupt in i buken runt organen samt det intramuskulära fettet. Av fysiologiskt naturliga skäl har kvinnor i allmänhet en högre procentuell fettmängd än män på grund av hormoner, bröst, ägglossning etc. Rekommenderat för just kvinnor är en fettprocent på minimum 13-17% för att menstruationen ska fungera normalt. Ett lägre värde än så kan i värsta fall leda till infertilitet.

Fett är vitalt för vår överlevnad då det skyddar inre organ och ger kroppen energi. Dessvärre är dock ett överflöd av lagrat fett vanligt förekommande, vilket till skillnad ifrån essentiellt fett inte är nödvändigt för att vi ska kunna fungera optimalt.

Essentiellt fett är, som namnet antyder, essentiellt för vår hälsa. I små mängder lagras det i benmärgen, organen, musklerna och centrala nervsystemet. Återigen ligger kvinnor i framkant då man också måste inkludera könsspecifikt fett som lagrats i bröst, höfter och lår.
Hos män ligger andelen essentiellt fett runt 3-4% av den totala kroppsvikten medan kvinnor hamnar någonstans runt 12%.

Lagrat fett i övrigt är den andra varianten. Det som åsyftas här är den sortens fett som samlas i särskilda områden under huden, i musklerna och inbegriper även det fett som skyddar de inre organen. Mängden underhudsfett kan över tid vara konstant medan det viscerala och intramuskulära fettet mycket väl kan öka i takt med att vi blir äldre.
Män och kvinnor ligger någorlunda lika i andelen lagrat fett. Även denna typ är i viss mån nödvändig, men större delen av vårt lagrade fett är överflödigt och främst en konsekvens av ohälsosam viktuppgång.

Varken för lite eller för mycket fett är önskvärt. Var fettet sitter är också av stor betydelse.

När vår fettprocent överstiger de rekommenderade nivåerna riskerar vi att utveckla hjärtproblem, högt blodtryck, gallsten, sömnapné, diabetes och vissa typer av cancer, bland annat. På samma gång kan vi ligga för lågt. Detta gäller såväl män som kvinnor. Ligger en man till exempel på ett värde under 3-4% essentiellt fett är diverse sjukdomstillstånd och kronisk utmattning inte någon direkt högoddsare.

Det finns åtskilliga tabeller och riktlinjer man kan grotta ned sig i vad gäller rekommenderad andel kroppsfett. På till exempel Wikipedia hittar man följande intervall:

Kvinnor:
12–14 % svältgräns
14–20 % mycket mager
20–30 % normalt
30 %– fetma

Män:
2–4 % svältgräns
4–8 % mycket mager
8–24 % normalt
24 %– fetma

Det är inte helt riskfritt att slå fast att en specifik procentandel är hälsosam respektive skadlig, i synnerhet som aktiva individer med viss övervikt kan vara ur flera aspekter mer hälsosamma än tunna, inaktiva personer. Dessa siffror ger dock en fingervisning om var man på ett ungefär bör ligga oavsett form och klädstorlek.
Återigen, rent generellt innebär en procentandel inom det rekommenderade intervallet att man löper mindre risk att utveckla till exempel vissa cancertyper, högt blodtryck ochdiabetes till följd av sin övervikt.

 

Hur mäter vi lämpligast vår vikt, och mer direkt, vår fettprocent?

BMI (Body Mass Index) används för att bedöma vår vikt i förhållande till vår längd och ger oss en indikation om var ligger på skalan över vad som är en hälsosam vikt. Detta görs genom att vi multiplicerar vår längd i meter med vår längd i meter. Sedan dividerar vi vår kroppsvikt i kilo med det talet.
[Exempel: 70 kg / (1,70 m X 1,70 m) = BMI 24,2]
Ju mer vi väger desto högre blir naturligtvis BMI-värdet och problemet med denna metod är just att den inte tar hänsyn till kroppssammansättningen. Både ökningar i fettvävnad och muskelmassa kommer att ge utslag på BMI-mätningen som direkt viktökning. Elitidrottare eller kroppsbyggare med en stor andel muskelmassa gör med andra ord klokast i att nyttja en annan metod för att få en mer rättvis bild av sitt fysiska läge i och med att detta packe muskler väger mycket och därmed ger ett missvisande resultat.
Ett BMI över 25 anses överviktigt och vid siffror så höga som över 30 talar vi om ren fetma.

Kalipern är ett mycket känsligt instrument, som bör användas/avläsas av yrkesproffs.

Kaliper är en av de mest använda och tillförlitliga metoderna vid mätning av fettprocent. Beroende på den metod och formel du använder mäter du hudveckens tjocklek på varierande delar av kroppen – överarm, rygg, mage, lår... Det är viktigt att du mäter med samma instrument vid varje tillfälle för att få ett bra referensvärde.
Det kan dock vara lite klurigt att på egen hand nypa åt huden och samtidigt läsa av kalipern varför mätningen enklast och också mest pålitligt görs hos yrkesproffs.

Elektroniska fettmätare skickar elektriska impulser genom kroppen, som sedan läses av.

Bioimpedans (elektroniska fettmätare) är en metod som går ut på att man skickar en elektrisk impuls genom kroppen och mäter det motstånd den möter. I och med att olika vävnader skiljer sig åt i karaktär och egenskaper leder de ström olika effektivt, vilket gör detta till en vettig metod för att beräkna mängden kroppsfett.


Både kaliper och elektroniska fettmätare finns tillgängliga att köpa till varierande prislappar för den som vill ge sig på detta företag på hemmaplan. Är du däremot osäker på hur du bör gå tillväga eller bara vill garantera verklighetstrogna värden gör du klokast i att uppsöka en kvalificerad tränare eller annan utbildad personal med adekvat utrustning.

Linda Ericson, Onlinecoach och verksamhetsansvarig på RCSN Fitness

On
Off

0 kommentarer

 • Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein för effekt på träning?

  Hur mycket koffein behöver man få i sig för att det ska ge effekt på träningen? Hur mycket kaffe eller energidryck motsvarar det?

  Nyheter Anki Sundin, 2018-10-16 11:02

 • Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Därför går du inte ner (mer) i vikt

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-12 10:48

 • Ge stressmagen ett break!

  Ge stressmagen ett break!

  I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-10-09 13:30

 • Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Är du stark nog att spela Pro Hockey? Få reda på svaret här!

  Hur mycket ren gymstyrka krävs för att spela den blixtsnabba kontaktsporten hockey på internationell proffsnivå? Står du dig mot ett NHL-proffs i gymmet?

  Nyheter Redaktionen, 2018-10-04 09:45

 • SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  SM 2018: Dag 3 - Tungviktare och medaljregn

  Tredje och sista dagen på SuperSM 2018 bjöd på bodybuilding i alla klasser – även där det inte hör hemma. Vissa tävlande läxades upp, andra blev överösta av medaljer. Välkomna inslag var par och rullstolsklassen!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-30 19:52

 • SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  SM 2018: Dag 2 - Nerver, förväntningar och sportsmannaskap

  Kvinnlighet i allsköns former kröntes när Bikini Fitness, Women's Physique och Wellness Fitness avhandlades. På herrsidan avrundades dagen med en knivskarp kamp i Classic Bodybuilding.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-29 15:46

 • SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  SM 2018: Dag 1 – Veteranerna sätter standard!

  Ribban läggs högst på en gång när Svenska Mästerskapen inleder hösten. Dessutom inleds tävlingarna som sig bör med veteranerna, som visar var skåpet ska stå.

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-28 21:43

 • Strategin EFTER träningen A & O

  Strategin EFTER träningen A & O

  Följer du de grundläggande principerna för maximal muskelutveckling, eller förväntar du dig att ett utstuderat träningsupplägg på egen hand ska ta dig i mål?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-24 09:00

 • Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Öka din mobilitet och prestera bättre på gymmet

  Fladdrar knäskålarna när du böjer? Viker sig fötterna? Känns höften omedgörlig? Kanske dags att se över din rörlighet innan du försöker dig på nästa PB!

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-20 09:18

 • Mr. Olympia resultat

  Mr. Olympia resultat

  Höstens tyngsta proffsshow är avklarad. Läs resultaten här!

  Nyheter Redaktionen, 2018-09-16 09:45

 • I natt startar Mr Olympia!

  I natt startar Mr Olympia!

  Joe Weider's Olympia Fitness & Performance Weekend startar klockan fyra i natt svensk tid på Orleans Casino i Las Vegas.

  Nyheter Jonas Trollvik, 2018-09-14 11:48

 • Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Kungen av övningar. Älskad. Hatad. Överlägsen.

  Är det någon övning samtliga idrottsmän har som självklart inslag i sina uppbyggnadsperioder så är det knäböj. Du kan isolera lårmuskulaturen genom att bensparka, lårcurla och benpressa in absurdum men om ambitionen är att utveckla funktionell helhetsstyrka är denna hat-älskade övning överlägsen. Knäböj är dessutom ett av de tre delmomenten i kraftsporten styrkelyft tillsammans med marklyft och bänkpress, vilket ger oss en hint om dess relevans.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-12 14:00

 • Fuska smart

  Fuska smart

  Cheat meal eller cheat day? Ska vi över huvud taget ge oss på en ätardag? Hur bör vi tänka?

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-10 13:40

 • Glöden blir bara starkare

  Glöden blir bara starkare

  Vid 46 års ålder visar Trelleborgsbaserade proffsbyggaren Oliver Adzievski inga tecken på att sakta in. Siktet är inställt på Mr. Olympia 2019.

  Nyheter Anders Eriksson, 2018-09-07 10:27

 • Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  Konstant och oförklarligt trött? Kramper under och efter träning?

  När vi talar om vitaminer och mineraler glömmer vi tyvärr ofta bort några pusselbitar. Låt oss ta en titt på en av de absolut viktigaste.

  Nyheter Linda Ericson, 2018-09-04 10:30

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av BODYs besökare

Krönika: Vart är vi på väg?

1 kommentar

Hancic: Instämmer till fullo Fedrik! Jag har ställt precis samma fråga senaste åren - vart är vi på väg? Alltid lika kul att lyssna på dig som att läsa det du skriver. /Hancic

Twitter

Forum

Facebook

Artikelkommentarer


Det finns många tunga skäl att prenumerera

BODY är tidningen för dig som vill träna lite hårdare, lite bättre och lite mer seriöst.
Vi lär dig hur du snabbt och effektivt kan skaffa dig din drömfysik och behålla den.

Varje månad i BODY

 • De bästa styrketräningstipsen
 • Nyheter från hela världen
 • Forskning om träning och kost
 • Frågor & svar
 • Tävlingar
 • Personporträtt med de som har lyckats
 • Kostråden för mer muskler och mindre fett
 • Skvaller från fitness- och bodybuildingvärlden

 • BODY 404, augusti

 • BODY 403, maj 2018

 • BODY nr 1 2018

 • BODY 401, december 2017

 • BODY Mat, Nummer 1

 • BODY 400, november 2017

 • BODY 399, oktober 2017